Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie kierownicy w Civie 6gen

E2rd
03-10-05, 08:27
Podszedłem ostatnio do tematu wstawienia wspomagania do swojej Civki i natknąłem się na dziwną rzecz (może się nie znam). W serwisie powiedzieli, że w maglownicy powinien być elektrycznie sterowany mechanizm regulacji siły wspomagania, podłączony do komputera silnika :shock: Co się okazało maglownica którą mam nieposiada takiego wynalazku, a w wiązce instalacji elektrycznej nie znalazłem żadnej kostki do podłączenia.

Czy w waszych Civkach jest coś takiego, czy bez tego można założyć wspomaganie ???

sc0rpion
03-10-05, 12:35
nie mam teraz kupy w domu ale watpie zeby tam wychodzila jakakolwiek elektryka w 6gen, tzn ja nie zauwazylem

w prelude jest ale tylko dlatego ze tam jest czujnik 4WS

EDIT: patrze w EPC i brak tam elektryki, moze chodzilo im o 7gen bo tam juz jest wspomaganie elektryczne

emg
03-10-05, 13:05
nie ma czegoś takiego. W niektórych modelach może być ewentualnie czujnik skrętu maksymalnego - wtedy idzie impuls do kompa, żeby podnieść minimalnie obroty, bo pompa więcej wtedy obciąża silnik, podobnie jak podczas włączania klimy

E2rd
03-10-05, 14:24
To super, potwierdziły się moje domysły. A już myślałem, że to ja głupoty plotę.

Dzięki

A jeżeli wiecie, to jakie oznaczenie powinna mieć przekładnia, coby pasowała do budy EJ6 z rocznika 95 grudzień Kanadyjczyk. Bo mam jedną, ale niepasuje.

LIO
03-10-05, 15:40
nie ma czegoś takiego. W niektórych modelach może być ewentualnie czujnik skrętu maksymalnego - wtedy idzie impuls do kompa, żeby podnieść minimalnie obroty, bo pompa więcej wtedy obciąża silnik, podobnie jak podczas włączania klimy
no podnoszone są obroty i takie coś może być gdzieś przy pompie, ale przy maglownicy nie ma nic

E2rd
04-10-05, 16:35
Dzięki wielkie.
Teraz muszę znaleźć odpowiednią maglownicę, bo reszte już mam.