Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z odkręceniem śrub amortyzatorów w EG

REJDYN
03-09-14, 11:02
Zabrałem się za wymianę sprężyn niestety poległem na samym początku. Nie mogę odkręcić śrub, które trzymają amortyzator do wahacza. Są cholernie mocno zapieczone, wyczyściłem szczotką drucianą, potraktowałem WD40. No i nie chce pójść. Wszystko utrudnia mi to, że amortyzator siedzi na gumie i cały się wygina. Mam możliwość zrobić tego na lewarku, a boję się, że auto spadnie jak będę tak mocno targał tą śrubę. Macie jakieś pomysły? Jakąś chemię? Może trzeba będzie ciąć śruby?

MM63
03-09-14, 11:49
Ponaparzaj młotkiem, przedłóż klucz i próbuj.
Ewentualnie odwiedź warsztat i niech Ci ruszą pneumatem.

wojan
04-09-14, 10:31
Miałem ten sam problem w ej6. Pomogło dopiero zdjęcie całości i porządne walenie młotkiem, kiedy leżało na twardym betonie.

REJDYN
04-09-14, 10:46
Osz kurczę, to chyba dam do mechanika, bo trochę dużo zabawy widzę. Dodam, że wahacz też chciałem zwalić i też śruby nie puszczały. Młotkiem waliłem i nic

MarcinWL
05-09-14, 08:19
Te śruby lubią się urywać bo się zapiekają w tulejach, nie przedłużaj klucza rurą bo jest duża szansa że ukręcisz śrubę. Przez kilka dni pod rząd możesz próbować metody wd40 + napieprzanie młotkiem, jak nie pójdzie to nie siłuj się tylko jedź do kogoś kto ma klucz pneumatyczny żeby Ci to poluzował.

kubaszow
05-09-14, 21:12
Dokladnie, jesli sruba zapiekla sie w tuleji to mozesz tego nie ruszyc, a na 90% tak wlasnie jest.

sodemarco
10-09-14, 23:05
Polecam impulator kinetyczny górno-prawo-kończyno-chwytny o napędzie mięśniowym z naprowadzaczem trzonkowym i naprowadzaniem optycznym.
Nak*rwiać aż łapa odpadnie :)

kepa416
10-09-14, 23:29
Można poświecić tuleje i spróbować rozgrzać śrubę palnikiem.. ale to dodatkowe koszta. O ile chodzi o tą śrubę o której myślę.

reaktor
11-09-14, 14:54
amortyzatror to najmniejszy problem bo tam jest dostep do nakretki
którą mozna odkreicic/urwać zwykłym kluczem z lagą , nawet jak urwiesz z 2och stron to i tak pozniej bez problemu wybijesz młotkiem i punktakiem

natomiast ta duza sruba wachacza to juz nieprzyjemna sprawa bo tam nie ma dostepu do nakretki i jak uriwiuesz łeb to jest sporooo zabawy