Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : żarówki H4 jakie? czy może xenon?

civicjdm
02-09-14, 20:06
witam

chciałbym sie was poradzić bo napewno macie wieksze doswiadczenie a mianowicie chodzi o poprawe widocznosci a co za tym idzie wymiana zarówek,
mam zwykłe zarówki jak jest sucho w nocy jest ok ale jak juz popada to masakra;/ nic nie widać;/ wypolerowałem klosze lamp sa jak nowe. ale nic to nie dało;/

jakie zarówki polecacie? czy moze xenon H4 policja nie bd sie czepiać?

prosiłbym o pomoc :)

Sewko
02-09-14, 22:46
Tungsram Megalight Ultra 120%, polecam, dobre żarówki, ale na mokrym asfalcie i tak jest chujnia. Xenon tylko jak masz soczewki, inaczej będziesz cały czas raził innych kierowców.

CRX1
02-09-14, 22:54
Nie ma nic lepszego niż xenon , czy jest mokro , czy sucho wymiatają przed autem . Załozyłem nawet do moto , bo po przesiadce z auta , wieczorem myślałem , że latam bez światła .

Grzybohun94
02-09-14, 22:56
Tungsram Megalight Ultra 120%, polecam, dobre żarówki, ale na mokrym asfalcie i tak jest chujnia. Xenon tylko jak masz soczewki, inaczej będziesz cały czas raził innych kierowców.

również polecam, po założeniu zauważyłem w końcu coś w nocy

Rafcik
03-09-14, 02:30
Polecam Osram Night Breaker Unlimited, robią robotę, zwłaszcza na długich.

raq22100
03-09-14, 14:18
A ja polece Philipsy od X-Treme Power przez X-treme Vision po Diamond Vision (wydaje mi się że X-treme vision świeciły deczko lepiej ale te są białe).

ma1ster
03-09-14, 20:59
Co byś nie założył, to będzie dobrze świecić, różnica tych jakichś tam lepszych h4 polega jedynie na innej długości fali czyli świeci inną barwą...

Że lepiej widać to złudzenie, bo moc żarówek jest taka sama, różny filtr obudowy żarówki, może spowodować polepszenie lub pogorszenie widzenia w danym miejscu i w danych warunkach...

Jeszcze mocny aspekt psychologiczny i każdy uwierzy...

Co do palników ksenonowych... to jak już się widzi po producentach nowych samochodów, nie do końca jest potrzebne niewiele lepsze spektrum widzenia, większym poborem energii, oślepieniem jadących z naprzeciwka, koszty samego palnika, czy przetwornicy i nie wspomnę o tym że palnik ksenonowy świeci bardzo kiepsko przez nawet lekko brudny klosz czy obudowę lampy...

A już na pewno głupotą by było zakładanie żarówek h4 z palnikiem ksenonowym z chin...

CRX1
03-09-14, 22:39
Xenon 35W , o jakim dużym poborze mocy mówisz ?

Grzybohun94
04-09-14, 00:03
Ma1ster i znowu sie nie zgodzę z Twoim poglądem na żarówki. Kupilem zwykłe H4 (mam je jeszcze) Tungsrama na stacji, ale ledwo cos widzialem wiec dalem zarowki +120% i roznica jest widoczna nie tyle w barwie co w ilości światła.... Jak bardzo chcecie moge zrobic jakieś fotki przy tych samych parametrach ekspozycji ;)

piter7766
04-09-14, 00:05
Dokładnie ,a nowe ksenony nawet 25W ,ale te nowe to jest porażka, bo emitują tylko 2000 lumenów -palnik 35W daje 3200lm (za to nie potrzebują układu oczyszczania i samo poziomowania) świecą prawie jak żarówka halogenowa i kosztują majątek

Kolega wyżej pisze o żarówce wypełnionej gazem ksenon, o przetwornicy i kosztach samego żarnika .Krew mnie zalewa na takie określenia, bo są rzeczywiście żarówki wypełnione ksenonem-ale to są żarówki
Żarówka, lampa żarowa – elektryczne źródło światła, w którym ciałem świecącym jest włókno wykonane z trudno topliwego materiału (pierwotnie grafit, obecnie wolfram). Drut wolframowy jest umieszczony w szklanej bańce wypełnionej mieszaniną gazów szlachetnych (np. argon z 10-procentową domieszką azotu). Włókno osiąga temperaturę ok. 2500–3000 K na skutek przepływu prądu elektrycznego

Natomiast typowy ,,ksenon'' który potrzebuje do świecenia przetwornicy ma nazwę palnik ksenonowy (lampa wyładowcza) a nie żaden żarnik/żarówka ksenonowa bo tam żarnika nie ma :)
Proszę ,piszcie dokładnie :p

rooter666
04-09-14, 09:19
+1 do Tungsram, przystępna cena i na kilka lat spokój, u mnie wytrzymały 3 lata.

ma1ster
04-09-14, 20:10

O takim poborze, o którym nie jest nic napisane na opakowaniu z chin lub jest napisane 35W :D
Miałem kiedyś w motocyklu palnik ksenonowy ten z dużą przetwornicą i pobierał więcej niż żarówka...

http://www.youtube.com/watch?v=VFPpDvXACZQ

Nowszy pobiera niewiele mniej, ale tego nie wiedziałem, więc dzięki za sprostowanie i sugestie...

Ven
08-09-14, 12:37
+1 do Tungsram, przystępna cena i na kilka lat spokój, u mnie wytrzymały 3 lata.

U mnie Tungsram Megalight 2 lata spokój - duża poprawa względem OEM i dobra cena :)