Zobacz pełną wersję : SWAP - OD STRONY PRAWNEJ - pytania
Jak wyglądają sprawy od strony prawnej po SWAP'ie?
1. Trzeba przejść dodatkowy przegląd? Czy w dowodzie wbijają "składak" czy tylko zmieniają pojemność i numerki silnika?
2.1 Jak wyglądają sprawy z ubezpieczeniem? Dopłaca się coś? Zgłasza / nie zgłasza?
2.2. Co z autocasco, ubezpieczalnie chcą ubezpieczać takie auta czy nie bardzo?
Jak było w Waszym przypadku. Podzielcie się wiedzą.
piotreek23
02-09-14, 19:13
O ile wiem jak zwiększasz pojemność po swapie zwiększasz/zmniejszasz czyli np. 1.4 na 1.6 to trzeba to zgłosić w WK. Dodatkowo powinno się w OC zgłosić bo ci przeliczą wtedy stawkę. Jak nie ruszasz pojemności to możesz mieć to głęboko bo silnik jest traktowany jako część eksploatacyjna.
Co do zgłaszania masa ludzi nie zgłasza..ale jak zrobią kuku i się ubezpieczalnia połapie że był swap a ty masz OC na inną pojemność to możesz mieć niezłe nieprzyjemności.
O ile wiem jak zwiększasz pojemność po swapie zwiększasz/zmniejszasz czyli np. 1.4 na 1.6 to trzeba to zgłosić w WK. Dodatkowo powinno się w OC zgłosić bo ci przeliczą wtedy stawkę. Jak nie ruszasz pojemności to możesz mieć to głęboko bo silnik jest traktowany jako część eksploatacyjna.
Co do zgłaszania masa ludzi nie zgłasza..ale jak zrobią kuku i się ubezpieczalnia połapie że był swap a ty masz OC na inną pojemność to możesz mieć niezłe nieprzyjemności.
Dzięki za odpowiedź.
Czyli co trzeba po kolei zrobić żeby było "po bożemu"?
rozszerzone badanie techniczne ---> do WK ---> do ubezpieczalni ? czy jakoś inaczej lub w innej kolejności?
piotreek23
02-09-14, 22:03
Chyba tak. Najlepiej i najpewniej przedzwoń do WK to ci powiedzą dokładnie co i jak. Ubezpieczyciel napewno na końcu bo z nowym dowodem musisz iść żeby składkę przeliczyli.
Jak nie ruszasz pojemności to możesz mieć to głęboko bo silnik jest traktowany jako część eksploatacyjna.
Kazda zmiana parametrow powinna byc rejestrowana - wiec wszyskie zmiany nawet mocowe - od strony prawnej powinny byc zgloszone
Taka sytuacja nei zdazyla mi sie nigdy w zyciu - nawet przy dzwonie 6cio cylindrowa bejca 1.6i KAT Kombi
Poza tym - ubezpieczalnia musialaby udowodnic ze dzieki wlasnie twojej przerobce doszlo do kolizji/zdarzenia
- a zwykle maja to w zadzie i wyplacaja ci za taki silnik jak miales w dowodzie.
Poza tym na zgłoszenie zmian masz 30 dni więc jeszcze muszą Ci udowodnić, że swapa zrobiłeś ponad 30 dni temu.
piotreek23
03-09-14, 15:23
Kazda zmiana parametrow powinna byc rejestrowana - wiec wszyskie zmiany nawet mocowe - od strony prawnej powinny byc zgloszone
Nie. Jeżeli wsadzisz zamiast D14Z2 silnik D14A4 to nic ci nie zrobią. Silnik jest częścią eksploatacyjną. Kiedyś trzeba było to zgłaszać bo numery silnika były w dowodzie. Jak nie ruszasz pojemności mogą cię cmoknąć. Ewentualnie w karcie pojazdu mam wpisane oznaczenie silnika. Tu by trzeba zapytać w WK ale co do dowodu rejestracyjnego to żadnych zmian się nie zgłasza.
http://www.magazynauto.pl/porady/eksploatacja/silnik-2870/news-silnik-do-wymiany,nId,943537
Poza tym na zgłoszenie zmian masz 30 dni więc jeszcze muszą Ci udowodnić, że swapa zrobiłeś ponad 30 dni temu.
Oj Oj żebyś sie nie przejechał na takiej argumentacji ;-) ubezpieczalnie mają sztaby prawników którzy ci udowodnią że jest inaczej.
chudypiter
03-09-14, 15:52
Lecisz do okręgowej stacji kontroli pojazdów, pojazd przechodzi przeglad. Z zaświadczeniem z oskp udajemy się do wydziału komunikacji, wypełnisza wniosek. Czekasz na nowy dowód rejestracyjny ( nie ma żadnych wpisów składak, tylko wewnątrz dowodu numer decyzji jak dobrze pamiętam.
Wysłane z mojego Q10 przy użyciu Tapatalka
Taka sytuacja nei zdazyla mi sie nigdy w zyciu - nawet przy dzwonie 6cio cylindrowa bejca 1.6i KAT Kombi
Poza tym - ubezpieczalnia musialaby udowodnic ze dzieki wlasnie twojej przerobce doszlo do kolizji/zdarzenia
.
x2
Ja mam 1,4 w dowodzie pod maską 2,2 i jakoś się takimi cudami nie przejmuję :) Ale w świetle prawa powinieneś to zgłosić :)