Zobacz pełną wersję : Zgasły wszystkie podświetlenia wewnątrz i postojówki !! :/
Przedziwna sytuacja, szok i niedowierzanie! Wczoraj wieczorem po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję... same zapaliły się podświetlenia zegarów (oczywiście światła były w pozycji wyłączonej). No ale nic, odpaliłem i jade dalej. Nie dalej jak godzinę później, wracając niby wszystko w porządku ale nie minęła minuta i wszystkie światła w środku zgasły (łącznie z podświetleniem nawiewów)! Wróciłem do domu i sprawdzam. Za cholerę nie działają teraz wszystkie w środku oraz postojówki (wszystkie). Przy okazji, przy otwartych drzwiach i świecących światłach drogowych, nie działa ten sygnalizator, który daje znać, że światła świecą a drzwi otwarte.. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł co może być przyczyną? Dodam, że nigdy cos takiego się nie przytrafiło. Jakiś czas temu wymieniałem jedną żarówkę od podświetlenia obrotomierza i kilka lamek od podświetlenia nawiewów, ale chyba wątpię żeby to miało jakiś związek. Nie padły też bezpieczniki, bo tyle na raz to chyba niemożliwe..
bartek1706
02-09-14, 10:06
Miałem to samo, jeden bezpiecznik odpowiada za postojówki, bzyczek i podświetlenie deski. Sprawdź go dokładnie.
Proponuje abyś w ustawieniach swojego konta w polu "Auto" wpisał coś bardziej precyzyjnego niż "Civic".
Pierwsze najważniejsze pytanie: czy w instalacji elektrycznej było coś dokładane, grzebane? Alarm dokładany? Czy stan fabryczny?
Zacznij od sprawdzenia bezpieczników numer 19 (10A) i 20 (7,5A). Jeśli przepalone to oznacza, że gdzieś było zwarcie.
Pierwsza myśl to ściemniacz oświetlenia i to jego proponuje najpierw sprawdzić.
Słuszna uwaga, później się poprawię z tym opisem :) Po pierwsze sprawa już nieaktualna - kolega bartek1706 trafił w 10. Jeden bezpiecznik był przepalony (10A) - pierwszy bezpiecznik od nowości auta, czyli 16 lat! Co do Twoich pytań to alarm był zakładany kilka lat temu bo nie miałem fabrycznie. Co do ściemniacza - nie mam.
Tylko jakby problem znów wystąpił to nie próbuj wkładać większego bezpiecznika tylko szukaj co powoduje zwarcie/przeciążenie.
P.S.
W "auto" nie pisz Civic, bo wszyscy tutaj mają Civic, przecież to forum Civic. Zamiast tego wpisz np. jaki silnik.
bartek1706
02-09-14, 13:39
U mnie tez sie zrobiło nagle, bez grzebania przy czym kolwiek... Wymieniłem i 3ci miesiąc jest git ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk