PDA

Zobacz pełną wersję : Duży ubytek oleju - prośba o pomoc - Poznań

rawendil2
01-09-14, 22:58
Witam.
Posiadam Hondę Civic VI 1,4 97 r.
2 miesiące temu wymieniłem cały olej wraz z filtrem.
Od pewnego czasu zauważyłem załączenie się kontrolki oleju przy hamowaniu oraz przejazdach przez 'śpiących policjantów'.
Obejrzałem dzisiaj silnik.
Miska i korek suchy ,aparat zapłonowy suchy , lekko poci się spod uszczelki pod głowicą.
Miarka oleju sucha.
Czy jest to możliwe ,żeby w 2 miesiące wyleciało 4 litry oleju.
Jest lekki wyciek w okolicach prawadnicy miarki oleju.
Przez uszczelniacze zaworowe raczej tyle oleju nie wyleci.
Jeżdżę raczej ekonomicznie , nie przekraczam 3-4 tyś obrotów.

Czy znacie kogoś w Poznianiu kto mógłby obejrzeć samochód i stwierdzi co podlega wymanie ?
Pozdrawiam ~ Paweł

Tiga
02-09-14, 03:14
Najprawdopodobniej dolega ja mu zużyte pierscienie. Jezeli zapalala ci sie kontrolka cisnienia oleju to bardzo mozliwe, ze to juz koncowe kilmometry na tym silniku. Sprawdz jeszcze jaki jest stan oleju oraz czy miska nie jest pogieta.

cor7ez
02-09-14, 05:24
Uszczelnij najpierw silnik. Mi sie pocilo spod kapy na tyle ze myslalem ze silnik do remontu mimo ze to pocenie nienwygladalo strasznie. Wymienilem uszczelki i pobor oleju znikl.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

piotreek23
02-09-14, 12:27
Zaparkuj i karton pod silnik. Będzie widać ile leci :-). Może lać uszczelniaczem wału od rozrządu (bez zrzucenia osłony nie zobaczysz) i od skrzyni. Te oringi kosztują grosze ale lubią padać.
Jak chcesz jechać to jedź do Mleka :-) www.ttgarage.pl

rawendil2
02-09-14, 19:08
Witam , dziękuję za odpowiedzi , okazało się ,że po pierwsze filtr oleju był nie dokręcony , po drugie ciekło z prowadnicy miarki oleju ( zjechany oring ) , narazie zaleje i zobaczę czy będą dalsze ubytki.

Piotreek23 , przy wymianie rozrządu poproszę mechanika żeby sprawdził :)