PDA

Zobacz pełną wersję : skrzypi podczs skręcania kierownicą

djhubertusss
31-08-14, 09:58
Witam. Panowie dziś zaczeło mi skrzypieć jak skręcam kierownicą w lewo. Na wyłączonym silniku i lekkich ruchach tego nie ma a pojawia się na włączonym silniku. Spowodowane to może być pękniętą osłoną gumową na drążku kierowniczym jak wychodzi z magla? Dostał się tam syf i przez to? Dodam, że to skrzypienie właśnie po tej stronie występuje i to pęknięcie jest troszkę przypocone jakby smarem olejem. rozebranie i czyszczenie pomoże czy wymiana drążka?

Endrju1
31-08-14, 10:19
Raczej nie drążek, a sam magiel. Jeśli do środka dostało się dużo syfu, to mogło szkód na robić i będziesz mógł szukać drugiego magla.
U mnie na przykład skrzypi lewy dolny sworzeń, zwłaszcza jak jest mokro, ale póki luzów nie ma to nie ruszam.

Marcin_G
31-08-14, 10:34
Nie boisz się że Ci ten sworzeń wyskoczy ?? Sam na wiosnę wymieniałem te sworznie i jak szukałem w necie informacji na ten temat, to natrafiłem na tekst gdzie ktoś pisał*że skrzypienie tego sworznia w Hondach i Roverach oznacza już jego kres a nie wymienienie go może się skończyć tym że się rozepnie. Nie wiem ile w tym prawdy ale przyspieszyło to decyzję o wymianie sworznia ;)

djhubertusss
31-08-14, 10:44
ale skrzypi tylko podczas skrętu w lewo a w prawo nie

Endrju1
31-08-14, 12:06
Co do sworznia, to raczej przed wyskoczeniem dało by się wyczuć luz na nim (jest zrobiony tak, żeby bez dużego uszkodzenia nie mógł wyskoczyć), a u mnie luzu nie ma, choć pewnie już coś się zaczyna z nim dziać. Co ciekawe jak jest sucho to nie skrzypi.
Co do problemu djhubertusss, jeśli to magiel, to przy skręcie w lewo chowa się jego lewa strona i jeśli to tam jest uszkodzona osłona, to może być to.
Najlepiej było by zdjąć koło i niech jedna osoba kręci kierownicą, zaś druga słucha skąd skrzypi.

klepyn
31-08-14, 23:08
Mi też ostatnio zaczęło skrzypieć i niestety okazało sie ,że to właśnie magiel wydaje te dźwięki przy skręcaniu w lewo

djhubertusss
31-08-14, 23:30
a da się go jeszcze uratować jak np po deszczu dziś przestało narazie?

mirasek
01-09-14, 00:18
Co do sworznia, to raczej przed wyskoczeniem dało by się wyczuć luz na nim (jest zrobiony tak, żeby bez dużego uszkodzenia nie mógł wyskoczyć), a u mnie luzu nie ma, choć pewnie już coś się zaczyna z nim dziać.
Mój znajomy też tak twierdził, skrzypiało ale luzu nie było, w MB2... W końcu telefon ze stoi do zjazdu na lewoskręcie na krajówce z urwanym kołem. Zwlekli auto na bok, sworzeń się nie wypiął, tylko zatarł i urwał (trzpień od kulki). Przywiozłem mu nowy sworzeń, wymiana na miejscu i odjazd. Bilans strat - zerwana osłona przegubu wew., zerwane tuleje wahacza górnego, pognieciony błotnik i nadkole, fotel kierowcy obsrany na miętowo.

HEG8
01-09-14, 00:28
Wymień sobie sworzeń!! jak nie chcesz auta zbierać z asfaltu. Zatarł się wewnątrz (bo wysechł, a po deszczu jednak się moczy w wodzie i już nie skrzypi) i nie musi mieć luzu żadnego - po prostu w pewnym momencie albo przy ruszaniu albo przy hamowaniu zetnie go w połowie. Na maglu to wymień sobie tylko tą gumę i nic więcej. Aha.. Sworzeń skrzypi tylko i wyłącznie pod obciążeniem - kiedy auto stoi całą powierzchnią na glebie, jak podniesiesz koło do góry to przestanie skrzypieć, nie usłyszysz żadnych dźwięków.

Endrju1
01-09-14, 01:04
Sworzeń skrzypi tylko na kołach i jak jest suchy (dodatkowo tylko przy lekkim skręcie, wystarczy kilka razy mocniej skręcić i przestaje).
Na wszelki wypadek nowy czeka już na półce na chwilę czasu, żeby go wymienić.

MutaFukas
05-09-14, 13:56
ja teraz właśnie miałem takie zjawisko ze co mi skrzypiało w prawym kole i najczęściej na skręcie w lewo ale nie zawsze. Bylem z tym u mechanika, wziął na czapeczki i takie tam ale nic nie było słychać! Coś mnie pikło i zacząłem ruszać sam kolę i dźwięk się pojawił. Okazało się że jakoś tarcza wpada w mały rezonans i z klockiem taki dźwięk wydaje. Tarcze i klocki zmieniałem 1500km temu. Może to zniknie, a możne nie tak mi powiedział i ze nie ma się czym przejmować

djhubertusss
05-09-14, 14:59
a ja rozebrałem całe to zawieszenie i końcówki i po założeniu i wymianie gumowej osłony przekładni znikło narazie

MutaFukas
05-09-14, 15:06
no to spoko bo jak się czyta historie tych ludzi, że koła im odpadają i itp. to nerwicy by się można nabawić..:)

djhubertusss
05-09-14, 19:20
też to przezywałem jak czytałem. Ale po rozebraniu drążków gałek i wahaczy nigdzie nie było luzów

Endrju1
05-09-14, 19:22
Spokojnie, koło nie powinno od tak sobie odpaść, nawet jak by się całkiem zblokował to nie powinien się urwać a tym bardziej od tak wypaść.
Swoją drogą, myślę że konstruktorzy tego bądź co bądź udanego zawieszenia raczej przewidzieli zużycie tego elementu, odpadających kół również nie widzi się w co drugiej hondzie, a wiem że niektórzy jeżdżą do samego końca, nie ważne że wali jak by się na prawdę miało urwać.

mirasek
05-09-14, 23:49
Spokojnie, koło nie powinno od tak sobie odpaść, nawet jak by się całkiem zblokował to nie powinien się urwać a tym bardziej od tak wypaść.

:D

sworzeń się nie wypiął, tylko zatarł i urwał

nie musi mieć luzu żadnego - po prostu w pewnym momencie albo przy ruszaniu albo przy hamowaniu zetnie go w połowie

Nie wiem czy się śmiać czy płakać, jak ktoś oszczędza ~50zł na elemencie wpływającym na bezpieczeństwo, wmawiając sobie (pół biedy) i innym, że to się nie odczepi w nastoletnim samochodzie bo konstruktorzy nie przewidzieli. Przypadek ze ściętym sworzniem znam jeden który opisałem, z wypiętymi wiele. Może to nie co druga honda ale wystarczy że co dziesiąta aby dało to do myślenia, jak widać nie wszystkim.

MutaFukas
06-09-14, 08:48
Ja jak wymieniałem to całe górne wahacze z przodu. No to to już jest większy koszt niż samego sworznia + robocizna mechanika 40-50zl (1sz). Wymieniałem całe ponieważ dwóch albo trzech mechaników powiedziało mi ze wymiana samego sworznia jest o tyle ryzykowna ze po wprasowaniu mogą być luzy, dlatego wymieniałem całe, bo nie będę się pchał w dodatkowe koszta sworzeń 50zl + 50zl robocizna (tak czy siak wychodzi taniej) A jak wy się do tego ustosunkujecie wymienialiście same sworznie i było git czy raczej przeboje? tak żeby wiedzieć jaką decyzje podjąć na przyszłość?!.