Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z przechodzeniem na gaz z benzyny

szczawian
27-08-14, 10:48
Witam tak jak w temacie mam problem z przełączeniem z benzyny na gaz w mojej instalacji przełączanie nie odbywa się samoczynnie tylko poprzez przełączenie przełącznika w trybie drugim powinien chodzić na gazie, w trybie pierwszym na benzynie ,a na zero powinien samoczynnie zgasnąć a tu jest problem taki ze ciągle podaje paliwo tzn na 1 i na 0 a jak przełącze na 2 to silnik strasznie szarpie i wgl nie mam mocy tak jakby gaz mieszał się z paliwem . Jeżeli np nie mam paliwa w baku i pale na gazie to nie ma problemu pracuje normalnie ale jeżeli wleje nawet 5l to już się zaczyna szarpanie nierówna praca itd . Jest to instalacja gazowa BRC w silniku d13b2 czyli ze standardowym mixerem jezeli ktoś ma jakiś pomysł to prosił bym o szybką odpowiedz :)

rav7
29-08-14, 21:11
Z tego co ja sie orientuje to chyba nie do konca dobrze go przelaczasz, taka instalacje miałem w polonezie i dziala ona w ten sposob: 1. odpalasz auto na benzynie (przełącznik na "I"), po chwilo dajesz przełacznik na "0", jedziesz kawałek i kiedy samochod wypali reszti benzyny z gaznika to poczujesz brak mocy, moze nawet szarpanie i w tym momencie przełaczasz na "II" i wciskasz pedał gazu :) z mojego doswiadczenia tak dziala ten typ instalacji kolego, a jesli Ty zapalisz auto na benzynie (I) i nagle przełaczysz na LPG (II) pomijajac faze wypalania (0) to auto zawsze bedzie szarpac gdyz bedzie ono miało w gazniku benzyny jeszcze sporo a juz bedzie dostawac mieszanke LPG. Daj znac co i jak :)

szczawian
02-09-14, 20:32
własnie dokładnie tak robiłem jak opisujesz ze wypalało z gaznika itd ale problem jest taki ze chociaż dam na 0 to po przejechaniu nawet 20 km nie wypali tego paliwa z gaznika :P

rav7
02-09-14, 20:37
najprostsza rzecz to byc moze przelacznik zepsuty ale stawialbym ze to cos z kompem sterujacym jesli podaje benzyne na dwoch opcjach xD

szczawian
04-09-14, 17:26
przełącznik sprawdzony i działa z resztą jeżeli nie mam benzyny w baku to jak przełączam na 1 lub 0 to gasnie jeżeli na 2 czyli na gaz to działa ale tylko na gazie problem pojawia się tylko zaraz po tankowaniu benzyny :P z tego co wiem to w silniku d13b2 nie ma elektrycznej pompki paliwa jest tylko mechaniczna napędzana z wałka :P więc teraz gdzie tu czego szukać pod maską nie ma żadnego komputerka od gazu są tylko elektrozawory reduktor i tyle co tam widać tak że jestem dalej w dup.....e :D

rooter666
04-09-14, 18:41
no masz pompke mechaniczną więc między nią a gaźnikiem musi być zaworek sterowany prądowo co by to paliwo odcinał, sprawdz czy on działa ;]