Zobacz pełną wersję : Stuki przy ruszaniu.
Witam. W mojej Hani w tamtym tygodniu miałem wyciągany magiel do naprawy luzu. Czy mogła przy tej operacji uszkodzić się jakaś poduszka silnika? Pytam bo podczas ruszania czuję stuki. Nie jak podjeżdżam w korku, tylko jak ruszam powoli auto jedzie jakieś 5 km/h i mam mało gazu, wtedy wyraźnie słychać stuki. Nie jestem wstanie określić skąd. Jeżeli ruszam i mam tego gazu więcej to nic nie czuć, ani nie słychać. To co opisałem tylko przy ruszaniu, w żadnym innym wypadku nic się nie dzieje.
Jeżeli to poduszka bardzo łatwo to sprawdzisz wystarczy kanał i kawałek światła uszkodzona poduszka będzie raczej zwracać na siebie uwagę. Równie dobrze może to być najprościej nie dokręcona śruba gdzieś w okolicach silnika, ja miałem tak w starej Hondzie tłukło niemiłosiernie a wystarczyło przykręcić 1 śróbkę
Dzięki, jak tylko dorwę kogoś kto pozwoli wjechać na kanał to sprawdzę to.
bunkerites
25-08-14, 15:32
Nie musisz na kanal wjezdzac.Otwierasz maske i stoisz przed silnikiem.Ktos wsiada za ster zaciaga reczny i powoli rusza.( oczywiscie z wyczuciem zeby Cie nie rozjechac :) ) Ty patrzysz co dzieje sie z silnikiem.Jesli bedzie nim zbyt mocno szarpalo to wiesz ze poduszka jest winna
Wiesz opcji może być sporo jakiś luźny plastik, śróba, poduszka zacznij od najprostszych rzeczy, które samemu można sprawić, gorszą opcją może być tak jak miał znajomy kupił autko dopiero po kilku latach użytkowania okazało się, że samochód miał dzwona i ktoś mądry przykleił klejem przemysłowym kawałek bloku silnika razem ze śróbą mocującą łapę silnika i po prostu po jakimś czasie zaczęło mu stukać do momentu wypadnięcia silnika (dobrze, że na samym podjeździe) :p ale to już wersja hard i mam nadzieję, że to nic poważnego
rzuć okiem na przewody hamulcowe w komorze silnika - tam jest takie plastikowe mocowanie, które ktoś łatwo mógł uszkodzić. jeśli są w powietrzu to mogą metalicznie klepać przy ruszaniu.
Witam. Oglądałem na razie i nic nie widzę, najlepsze jest to że od jakiś 2 dni te stuki ustały, czyli opcja czegoś co się poluzowało jest najbardziej prawdopodobna.
Przed, chwilą wykonałem test z ruszaniem na ręcznym i oglądaniem silnika, silnik trząsł się trochę ( Wychylał się z położenia normalnego w kierunku tyłu samochodu o jakiś centymetr) było przy tym słychać parę stuków, o których jest mowa, ale stuki nie pokrywały się z drganiem silnika. Żeby usłyszeć te stuki to musiałem go zdusić.
Mimo wszystko wydawało mi się że drgania nie był zbyt ostre.
Zajrzałem teraz od spodu, ale nie na kanale tylko na lewarku. Nie znalazłem niczego niepokojącego, ale wiecie jak to się ogląda samochody na leżąco.
P.S. Znalazłem przy przegubie "zapocenie" bądź już wyciek. Wygląda to tak: http://zapisz.net/view.php?filename=638_dsc_0138.jpg W marcu wymieniałem łożyska w skrzyni. Zajmowalibyście się tym już czy obserwować jeszcze ten element?
wulkanisko
27-08-14, 16:11
U mnie tak stukało przy ruszaniu i powolnej jeździe np. przy dojeździe do śpiącego policjanta. Mechanik przy wymianie manszet przegubów naładował za mało smaru, po poprawie wszystko ucichło. Skoro masz wyciek to też bym to obstawiał.
Musiałem coś wczoraj poruszyć, bo po tym jak oglądałem samochód od dołu, to znów lekkie stuki się pojawiły.
Sprawdź przeguby wewnętrzne. Prawdopodobnie wyczyszczenie i zmiana smaru pomoże.