Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : bierze olej D15B7

civicjdm
24-08-14, 18:22
Witam

moje d15b7 bierze olej i to spoko czeka mnie remont silnika. Na jakich częściach polecacie składać ???
Jakiej firmy pierścienie panewki rozrząd itd.

Z góry dzieki za pomoc

RRa
25-08-14, 08:44
było wiele razy.

ale ok.
najpierw pomierz cylindry, wał, sprawdź głowicę i dopiero zacznij myśleć o składaniu.

Davido_
25-08-14, 11:21
Jak kolega RRa radzi - najpierw zobaczyć czy to wgl nadaje się do remontu . A składać najlepiej na OEM , a z zamienników to pierścienie NPR/RIK , panewki ACL , rozrząd OEM /Gates , uszczelniacze i uszczelki OEM . Taki standardowy zestaw .

reaktor
25-08-14, 12:42
remont d15 idiotyzm ..

motomaniak1988
26-08-14, 07:48
Reaktor a myślisz ze kupi zdrowe d15 albo jak zaraz ludzie będą tu pisać żeby wsadził d16 którego już na naszym rynku chyba zdrowego pieca się raczej nie spotka albo przypadek jeden na tysiąc ze silnik będzie zdrowy
albo będzie zdrowy przez 1500km i potem zacznie pić olej po zmianie bo ktoś wcześniej na handel zaleje silnik jakimś "moto doktorem"

chudzina
27-08-14, 23:52
da się kupić zdrowy silnik d16 - mój d16y8 pił olej, kupiłem nowy d16y8 z przebiegiem 85 000 mil, wsadziłem, 3000 już nakręcone, olej zmieniony od razu i jeździ pięknie, oliwy nie zżera. silnik w środku czysty, bez nagarów. moja sugestia - szukać nowego silnika. tanie nie będzie, ale można kupić zdrową maszynerię, ważne żeby u sprzedawcy z renomą.

reaktor
28-08-14, 10:44
ja kupiłem za darmo d16 i pije bardzo mało

Seba27
28-08-14, 15:08
Domyślnie

Reaktor a myślisz ze kupi zdrowe d15 albo jak zaraz ludzie będą tu pisać żeby wsadził d16 którego już na naszym rynku chyba zdrowego pieca się raczej nie spotka albo przypadek jeden na tysiąc ze silnik będzie zdrowy
albo będzie zdrowy przez 1500km i potem zacznie pić olej po zmianie bo ktoś wcześniej na handel zaleje silnik jakimś "moto doktorem"

Nie mierz wszystkich jedna miara stary - jak ktos szuka w KRK silnika - zawsze udaje mi sie cos znalezc - czy d15 czy d16 - i nie kazde jest takie zamordowane jak ci sie wydaje bo jakos udaje mi sie takie slupki znalezc i zalozyc i jeszcze mnie nie wywiezli nogami do przodu wiec albo mam magicznego motodoktora w reku albo szczescie idioty sie mnie ima od 2ch lat ;)

Davido_
29-08-14, 11:33
Dokładnie idzie znaleźć ... ja co prawda całej Hondy szukałem pod swap silnika . Był w niej silnik d15 i po przejechaniu 3000 km ubyło może z 200 ml oleju przy dosyć częstym wkręcaniu na obroty więc motorek zdrowy ;)

Labed2007
29-08-14, 15:05
da się kupić zdrowy silnik d16 - mój d16y8 pił olej, kupiłem nowy d16y8 z przebiegiem 85 000 mil, wsadziłem, 3000 już nakręcone, olej zmieniony od razu i jeździ pięknie, oliwy nie zżera. silnik w środku czysty, bez nagarów. moja sugestia - szukać nowego silnika. tanie nie będzie, ale można kupić zdrową maszynerię, ważne żeby u sprzedawcy z renomą.

Najlepiej żeby silnik pochodził z wersji z automatyczną skrzynią-większe szanse, że silnik nie był ostro upalany.

robraf
29-08-14, 16:03
nie oszukujmy sie ... po to jest d16 zeby upalac ;]
a to ze nie bierze oleju po 3 k km to nie znaczy ze nie bedzie go bral jak olej bedzie bardziej spracowany no i na wyzszych obrotach a z tego co wiem vtec zawsze weźmie olej na wysokich obrotach...

motomaniak1988
31-08-14, 00:57
Już kupiłem jeden słupek z automatu ;) olej wiadrem do silnika lałem ;p

Seba27
31-08-14, 08:29
Już kupiłem jeden słupek z automatu ;) olej wiadrem do silnika lałem ;p

Dokladnie tak si moglo zdazyc

Zimny automat bardzo wysoko zrzuca biegi wiec zimny silnik w automacie krecil sie lekko do 3tys :)
Wiec jak ktos mial to gdzies i pyta ze startu to silnik total szrot i to nie tylko w hondzie

Do kazdego silnika nalezy podejsc indywidualnie - to wszystko o co mi chodzi / nie ma co generalizowac :)