PDA

Zobacz pełną wersję : Regulacja hamulca ręcznego.

picasso2000
24-08-14, 17:06
Przeczytałem wiele wątków na temat regulacji hamulca ręcznego ale dalej mam pewne niejasności.

Jak dokonać takiej regulacji w mojej wersji Hondy? Mam zdemontować środkowy tunel między fotelami i tam szukać regulacji?

Z tego co przeczytałem to należy pomachać trochę wajchą hamulca ręcznego, później podciągnąć go o jeden ząbek do góry i dokonać naciągnięcia linki, po spuszczeniu lewarka hamulca na sam dół ma nie obcierać.

Teraz kwestia tego gdzie mam tej regulacji dokonać, jaka jest procedura?:)

Fakt, że mam już trochę zużyte klocki z tyłu, a na przeglądzie mając zaciągnięty hamulec na maksa facet trochę kręci nosem, ze ręczny słaby. Więc chciałbym coś z tym zrobić.

bunkerites
24-08-14, 19:30
Reczny jest slaby.Szalu nie robi.Zeby dokonac regulacji musisz zdemontowac tunel.Odkrecasz jak dobrze pamietam 2 sruby i sciagasz.Zobaczysz mechanizm recznego ktory reguluje sie dwiema srubami

Hondziara
15-11-14, 19:32
Hejka. Ja podciągałam sobie ręczny :) wystarczy ściągnąć pokrywe ręcznego i ja z tego co pamietam to podkręcałam kluczem 10.
Żadna filozofia.

picasso2000
15-11-14, 20:00
To jeszcze kwestia tunelu, z racji kontuzji ręki, mam ograniczone możliwości manewru.

Tunel z tego co widzę składa się z 2 części, w połowie jest chyba łączony na zatrzaski, nie chcę szarpać na siłę by czegoś nie wyłupać. W sumie jest jakieś 6 śrub(z czego chyba dwa albo cztery wkręty) na cały tunel.
Gdzieś tam trzeba podważać, żeby oddzielić tą połówkę tunelu? Czy mam demontować cały tunel?

Ręka dochodzi do siebie więc będę musiał się za to wziąć.