PDA

Zobacz pełną wersję : Brak prawego kierunkowskazu przy zamykaniu auta na pilota

Pabloos
20-08-14, 12:38
Witam :)

Mam mały problem, otóż miałem zamontowany w mojej Hondzie Civic 1.4i 96r centralny zamek orginalnie i dokupiłem do tego sterownik centralnego zamka z pilotem z firmy carprotect. Podłączyłem siłownik itp i auto się zamyka i otwiera, z tym nie ma problemu. Problem się znalazł gdy chciałem się wpiąć w kierunki.
Dokładniej chodzi mi o to że nie działa mi prawa strona kierunkowskazów jak zamykam albo otwieram auto. Z góry mówię, ze sterownika wychodził jeden brązowy przewód, więc zastosowałem dwie diody prostownicze 6A, zrobiłem mostek i wpiąłem się w kostkę, która wychodzi z bezpieczników od przodu. Gdy włączę lokalizację pojazdu i przyłożę próbówkę do jednego i drugiego pinu to pokazuje, że dostaje prąd i wszystko prawidłowo podpiąłem. Tylko jest ten problem że lewa strona mruga a prawa nie. Też chciałem sprawdzić czy nie ma zwarcia i może przekaźnik nie padł, ale gdy przekręce kluczyk i włączę prawy kierunek to działa i lewy tez. Więc to jest w porządku. Przed chwilą zrobiłem jedną mała rzecz. Dałem manetkę kierunków do góry i jak zamykałem auto i otwierałem to obie strony działały, gdy dałem na neutralną pozycje do dalej tylko lewa mrugała. W czym może tkwić problem? Bo wychodzi na to, że manetka blokuje prąd na prawą strone.

MM63
20-08-14, 12:43
Gdzie podpiąłeś te dwa kable?
Spróbuj tak: zielona wtyczka. Wpinasz w zielono-żółty i zielono-niebieski kabel (górny rząd - trzeci od lewej i drugi od prawej).

Pabloos
20-08-14, 12:48
Wiesz co wpiąłem się w zieloną wtyczkę, ale u mnie jest inaczej jakoś bo mam górny rząd od prawej ziolono-zółty i zielony i są jeden obok drugiego. Jak włączy się kierunki to na próbówce mruga.

MM63
20-08-14, 12:53
A masz trzeci od lewej zielono-żółty?

Sprawdź te dwa, co mówiłem, czy migają na awaryjnych.
W tej wtyczce co najmniej trzy migają, ale na jednym z tych nie działa jedna strona.

No już, do garażu!

Pabloos
20-08-14, 13:45
Dzięki wielki za informacje :) bo robiłem też w seacie ibizie tak i za pierwszym razem wszystko działało. Nie wiedziałem, że tu mogą conajmniej 3 migać :) na chwile obecną nie dam rady pojsc do garażu, ale jak bede miał okazję to tym sie zajmę i dam znać jak poszło :) jeszcze raz dzięki :)

Pabloos
21-08-14, 19:42
Dziś miałem chwilę czasu i zrobiłem zdjęcia mojej kostki i znalazłem schemat jak wpiąć się w kierunki. Powiem szczerze, że schemat podpięcia jest do tego samego rocznika ale u mnie jest inna kostka.

Moja kostka:

http://zapodaj.net/9169ad91d522b.jpg.html
http://zapodaj.net/ebfb310977e83.jpg.html

Dodam że tu się wpiąłem w zielono-niebieski i zielono-pomarańczowy. Sprawdzałem oba mrugają jak się włączy awaryjne. Zielono-niebieski jest od lewych i mruga przy zamykaniu na pilota. Zielono-pomarańczowy jest od prawej strony mruga przy zamykaniu dopiero wtedy gdy na manetce kierunków da się do góry rączke.

Schemat:

http://zapodaj.net/5a7c1db193f24.jpg.html

Więc teraz pytanie czy bawić się w sprawdzanie przewodów, czy odrazu spróbować się wpiąć w przewody od awaryjnych.

MM63
21-08-14, 19:58
Zielono-pomarańczowy, masz na myśli ten pierwszy od prawej na górze?

Pabloos
21-08-14, 20:03
Tak dokładnie o ten mi chodzi :)

MM63
21-08-14, 20:19
Sprawdź ten, o którym mówiłem - trzeci od lewej. Zielony z czymś tam.
Jeśli na awaryjnych miga - podepnij się pod niego. Na moją odpowiedzialność :>

Pabloos
21-08-14, 20:30
Hehe dobra jak cos to na Twoja odpowiedzialnosc :) w przyszłym tygodniu bede miał wolny czas to sprawdze ten przewód :)

Pabloos
22-08-14, 22:00
Dziś trochę patrzyłem na te schematy i na moją kostkę i mógł wystąpić jeszcze jeden problem :) bo też przy lutowaniu mogła przegrzać się dioda prostownicza i ona teraz przepuszcza prąd w obie strony i może to być też winą :) ale to jeszcze sprawdzę i sprawdzę ten przewód co mowiłes :)

MM63
22-08-14, 22:23
Sprawdź najpierw ten przewód :>
To jak lutowałeś, że diodę zajechałeś?

Pabloos
22-08-14, 22:28
Sprawdzę sprawdzę w tym tyg co bedzie :) wiesz co nie wiem jeszcze czy padła, to są wstępne moje podejrzenia :) normalnie lutowałem jak zawsze i nie pierwszy raz lutowałem diode :) więc może i jest dobra, może trzeba się wpiąć w ten przewód co mowisz :)

Pabloos
26-08-14, 21:13
Zrobiłem tak jak na zdjęciu: http://zapodaj.net/ee7bf515e2d6e.jpg.html i wszystko teraz już idealnie działa ;) Dzięki za pomoc :)

MM63
26-08-14, 21:22
No ****a mówiłem :cool: