Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chroboczące turbo przy zejściu z obrotów - też tak macie?

CMC
20-08-14, 10:50
Witam

Ostatnio zauważyłem, że jak gwałtownie zwiększę obroty (np. wyprzedzanie) i puszczę gaz to gdy obroty zaczynają spadać prawdopodobnie turbina chrobocze, najczęściej przy ok. 1500-3000 obr.
Dźwięk jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=WBJxXwhjnnw

Poza tym jest coś w rodzaju szumu i świstu turbiny, czy te auta tak mają czy szukać przyczyny gdzie indziej? Auto nie kopci, ładnie się zbiera, może jest trochę turbodziura przy niskich obrotach, ale nie wiem, czy tak ma być.
Szukać jakiś dziur w wężach od turbo? Mechanik oglądał je pod kątem poluzowania się na mocowaniach i nic nie znalazł. A może po prostu tak ma być?

mareckiabc
20-08-14, 13:29
Świstu to raczej nie powinno być.

artax
20-08-14, 18:12
w UFO turbo jest bardziej słyszalne aniżeli w innych autach.Świst (zasysanie powietrza)jest normalne.Ten silnik mam 2,2 i troche tego powietrza potrzebuje:)Trudno dokonac diagnozy na odległość..Na bank musisz sprawdzić szczelność dolotów itp..Nie zapomnij posłuchać rolek osprzętu czy to nie one wydają dziwne odgłosy.
pzdr

buri
21-08-14, 16:27
Witam

Ostatnio zauważyłem, że jak gwałtownie zwiększę obroty (np. wyprzedzanie) i puszczę gaz to gdy obroty zaczynają spadać prawdopodobnie turbina chrobocze, najczęściej przy ok. 1500-3000 obr.
Dźwięk jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=WBJxXwhjnnw

Poza tym jest coś w rodzaju szumu i świstu turbiny, czy te auta tak mają czy szukać przyczyny gdzie indziej? Auto nie kopci, ładnie się zbiera, może jest trochę turbodziura przy niskich obrotach, ale nie wiem, czy tak ma być.
Szukać jakiś dziur w wężach od turbo? Mechanik oglądał je pod kątem poluzowania się na mocowaniach i nic nie znalazł. A może po prostu tak ma być?

a filtr powietrza masz ori czy zamiennik, bo to tez generuje dziwne odglosy?

CMC
22-08-14, 10:43
miałem zamiennik i już go wywaliłem, teraz mam jakiś o jakości oryginału jest jakby czymś nasączony? to jest dźwięk właśnie jak na filmie, do którego wrzuciłem link i pojawia się w określonym zakresie pracy turbo