PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o Tarcze

bp2020
22-06-08, 18:32
Witam mam do wymiany tarcze i klocki w moim d13b2. I tu rodzi się pytanie bo bylem w serwisie Premio - ostatnio coraz wiecej ich jest. I oto co mi zaoferowano: tarcze + klocki z robocizna za 330zł. Tarcze firmy TRW. Czy zna ktos ta firme i może sie wypowiedzieć czy gra warta świeczki. No a jeżeli nie warto to co polecicie i w jakich cenach. Aha i pytanie jaka wielkość powinna być tych tarcz - auto bez wspomagania 1993r. Nadmieniam, że auto uzywane do codziennej normalnej eksploatacji, zadnego szaleństwa itd. no może od czasu do czasu troche :D:D:D Z góry dzięki za pomoc.

P.S - szukalem ale nie znalazlem nic o TRW dlatego nowy post.

e1b3k
22-06-08, 20:05
Wybór zależy od portfela i stylu jazdy.
Większość poleca klocki ferodo np. premier - kosz to około 100zł.
Co do tarcz - lepiej kupić markowe i nie zastanawiać się, czy po wjechaniu w kałuże tarcze się nie pokrzywią. Wybór spory, wszystko sprowadza się do zasobności portfela.

Wielkość zdaje się, że to 231mm.

Koszt tarczy od 100zł w górę.

Koszt montażu średnio 70-100zł.

Ostatnio w Norauto była jakaś promocja na tarcze+klocki+montaż chyba za 230zł, ale co montowali to nie wiem - raczej nie warto oszczędzać na hamulcach.

TRW http://www.trw-eos.com

BEREN
22-06-08, 21:24
TRW są ok. Ja mam JC auto 4k nakręcone klocki kashijama. Gra i buczy. Załóż tarcze TRW, klocki kashijama, starczy. Jak masz kaske to zestaw FERODO. ps. weź manuala do ręki wymiana klocków+tarcze max do 2h. Kup sobie tylko ściągacz do mebli aby tłoczek wepchnąć koszt 7zł. Jak będziesz robił samemu to stać cie będzie na FERODO, i jeszcze na piwko zostanie. Wymiana klocków i tarcz w CIVIC to chyba najłatwiejsza wymiana, wymiana okładzin w 126p była trudniejsza. pozdr

e1b3k
22-06-08, 22:21
Beren ma racje jeśli chodzi o montaż własny.
Zaopatrz się w smar ceramiczny i/lub w miedziowy/miedziany.
Rękawiczki, narzędzia i troche cierpliwości. Zmiana klocków to 20minut na koło (z odkręceniem koła), zmiana tarcz też mniej więcej tyle. Ładnie wszystko wyczyścić i będzie śmigać.