Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : hamulec awaryjny(reczny)

sawis
17-08-14, 22:30
Witam

remontuje hamulce w mojej H i pojawił sie pewien problem. Miałem całkowity brak hamulca ręcznego i zauważyłem że po wyjęciu popielniczki blaszka co trzyma dwie linki do dżwigni nie jest ustawiona prosto tylko pod kątem, tak jakby jedna linka była dłuższa lub zerwana, natomiast po rozebraniu tylnego bebna okazało sie ze szczeki byly starte to zero wiec tlumaczyło by to brak recznego. Natomiast ciągnąc za linki recznego każda porusza ta blaszka co jest pod popielniczka wiec wyglada na to ze nie są zerwane. Moje pytanie brzmi czy to dobrze ze linki nie są równej długosci i ta blaszka jest pod kątem czy cos jest z nimi nie tak? czy wymienienie samych szzcek rozwiąze problem z brakiem recznego?

Przepraszam za niedokladny i byc moze niezrozumiały opis ale inaczej tego nie potrafie opisac

kepa416
17-08-14, 22:45
Wygięta może być lekko, ale żeby nie dążyło to do 90 stopni :D ogólnie linki mogą się wyciągać inaczej i stąd jest ta blaszka ruchoma aby obydwie naciągały się tak samo.

sawis
17-08-14, 23:00
czyli dopóki linka nie jest pęknieta i jak ją ciągne nie wychodzi z pancerza to nie ma sensu jej wymieniać?nowe szczeki regulacja i bedzie z powrotem dzialać?

kepa416
18-08-14, 01:48
Linka musi działać jeśli nie jest pęknięta bądź zapieczona na amen tak ze nie wraca w pancerzu i blokuje ręczny.

Piterson
20-08-14, 12:59
blaszka jest pod kątem czy cos jest z nimi nie tak?
prawdopodobnie któraś z linek pracuje ciężej, ściągnij tunel ( 2 śrubki ) i będziesz wiedział czy linki po puszczeniu ręcznego chowają się jednakowo w pancerz.