PDA

Zobacz pełną wersję : Uniwersalny sterownik - podłączenie bagażnika.

MM63
17-08-14, 21:28
Cześć i czołem!
Założyłem u siebie sterownik cyklop c1, który ma możliwość sterowania bagażnikiem. Wszystkie drzwi i kierunkowskazy działają, jednak nie wiem jak podłączyć centralkę pod siłownik bagażnika.

Schemat wygląda tak:
http://altimplus.pl/sklep/instrukcje/C1sterownik.jpg

Pociągnąłem kabel od siłownika z bagażnika do centralki, podłączyłem pod żółty kabel "klapa bagażnika "+"/"-" i jakoś nie chce to działać. Siłownik w bagażniku jest na dwóch kablach, nie działa ani na jednym, ani na drugim. Nie wiem czy dobrze to sobie wyobrażam, elektryka to nie jest moja dziedzina.
Co zrobiłem źle/jak powinienem to zrobić?

daniels10
19-08-14, 00:45
Podlaczyles pod + czy - ? :)

MM63
19-08-14, 01:06
Ale co?

Genax
19-08-14, 21:40
Żółty kabel wychodzący z centralki jest od sterowania siłownikiem od klapy bagaznika + lub -. Najlepiej podłącz sobie masę ( - ) siłownika gdzieś w otworze w bagażniku za materiałem, a plus pod żółty kabel od sterownika. :)

MM63
19-08-14, 22:00
Żółty kabel wychodzący z centralki jest od sterowania siłownikiem od klapy bagaznika + lub -. Najlepiej podłącz sobie masę ( - ) siłownika gdzieś w otworze w bagażniku za materiałem, a plus pod żółty kabel od sterownika. :)

Tak właśnie powinno być. Puściłem minus z prostownika i nie chciało działać (ciekaw jestem dlaczego), tak samo nie z każdej śruby zbierało "-". Podpiąłem na próbę pod masę od czegoś w bagażnika i działa.

W każdym razie wielkie dzięki. Na elektrodzie pytali mnie co to za auto, jaki mam numer buta i zaproponowali wlutować przekaźnik.