Zobacz pełną wersję : Półoś Civic 1.6 EP pomoc przy zakupie
Witam
Posiadam Honde Civic d16v1 w budzie EP i złamała mi się prawa półoś podczas z startu spod skrzyżowania, po wyciągnięciu jej okazało się że była już kiedyś spawana, chciałbym zamontować oryginalną od tego silnika i ceny wg mnie są przesadzone 400-500zł używka, moje pytanie brzmi czy podejdzie pół oś od civica VII 1.7 Coupe ceny ich są niższe ale nikt mi nie podpowiedział czy będzie pasować.
Szukałem również samego wałka półosi, ale nie znalazłem przynajmnie ja.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc w tym temacie (wyjątkowo kosztownym niestety)
motorzysta95
15-08-14, 21:59
Też kiedyś ukręciłem prawą półoś i kupiłem zamiennik z 2letnią gwarancją za 350zł do 1.6 ;) Jutro dam Ci namiary na sklep w którym to kupiłem.
będę wdzięczny, bo się trochę załamałem:( jak zobaczyłem spawaną złamaną półoś, i tak się dziwie że tak długo wytrzymała ponieważ to "arcydzieło" wyglądało na zrobione parę lat temu bo wokół całe pordzewiałe, ja to auto dopiero co kupiłem przejechałem raptem 300km, przeglądy przechodziło bo spaw był ukryty za gumową osłoną/tłumikiem. #Polok potrafi.
No powiem ci niezła sztuka zrobiona... strzeliło tak po prostu czy jednak było coś niepokojącego??
bunkerites
16-08-14, 09:19
Ja bym gnojowi auto oddal !
motorzysta95
16-08-14, 12:58
Nie mogę znaleźć faktury od tego sklepu, ale firma to ecojoint.com . Mogę Ci wysłać swoją starą to se spawniesz na środku i będzie jak nowa :P hahaha
jako ciekawostkę z życia rozbójników przesyłam linki do zdjęć półosi
https://picasaweb.google.com/108448452005394337480/PoOsKaputt#6048172891607258914
https://picasaweb.google.com/108448452005394337480/PoOsKaputt#6048172881876035730
półoś strzeliła tak po prostu w sumie każdemu by się zdarzyło nawet kobiecie, ruszałem dynamicznie spod skrzyżowania na 1 biegu było mokro i koła zaczeły buksować i nagle jepss... auto straciło napęd. Na początku myślałem że to skrzynia, bo auto kupiłem z trykotającymi łożyskami ale jeździłem bo mi to nie przeszkadzało, przy okazji strzelenia półosi postanowiłem oddać ją do "regeneracji" ponieważ znam uczciwego a razem taniego fachmana od skrzyń.
motorzysta95
16-08-14, 17:15
Mi strzeliła w tym samym miejscu, i nie była spawana, raz mnie dostawiło do krawężnika w zimie na śliskim na skręconych lekko kołach, a potem ruszanie dynamiczne i poszła tak samo. Też myślałem że to skrzynia na początku ale jak zajrzałem pod auto to wiedziałem co strzeliło :) Ja w ASO za naprawę łożysk, i jakichś elementów zawieszenia ponad 3000zł zapłaciłem, ale to 3-4 lata temu. Poszukam jeszcze tej faktury z nazwą sklepu gdzie kupowałem tą półoś.
W zeszłym tygodniu miałem ten sam przypadek - prawą stronę szlag trafił przy delikatnym ruszaniu przy skręconych kołach podczas włączania się do ruchu. Oddałem do regeneracji, tydzień czekałem i wszystko okay. Mam pytanie - jakie jest prawdopodobieństwo, że lewa niedługo strzeli? Czy to wada konstrukcyjna? Wada materiału czy po prostu zmęczenie spowodowane korozją? :confused:
lewa strzela jedna na milion, a prawa zdecydowanie zbyt często w EP, prawdopodobnie wada stopu z jakiego wykonana półoś tylko nikt o tym nie mówi...
ile zapłaciłeś kolego za regeneracje ??
Regenerowałem w Łodzi w SiS Auto - 600 PLN netto za usługę regeneracji, 250 PLN netto za robociznę (demontaż + montaż) + nowe osłony przegubów + smarowanie, dodatkowo 60 PLN za kuriera, bo oni to wysyłają do Torunia, orientowałem się jeszcze w Obzunie na Konstantynowskiej - podobne ceny. W ASO na Brzezińskiej i w V-Tec'u na Strykowskiej nie regenerują tylko zakładają oryginał po 2200 PLN szt. za prawą stronę
wojtek_ury
20-08-14, 14:12
Miałem to samo w zeszłym roku, przy ruszaniu też pękła prawa półoś. Regeneracje (czyli wykonanie zamiennika) robiłem w Toruniu w Motomax, koszt coś około 200 PLN. W moim przypadku osłony były ok, wiec za robociznę dużo nie wyszło.
Jak widać wada tego elementu jest potwierdzona.
Spotkało mnie to samo (prawa półoś). Poleci ktoś jaką półoś warto kupić ? Nic sensownego nie widzę. Jakieś chińskie badziewia:
NTY: http://allegro.pl/polos-prawa-honda-civic-vii-7-eu-ep-ev-es-1-4-1-6-i6733258036.html - 270zł
DRIVENSHAFTPARTS: http://allegro.pl/polos-prawa-honda-civic-vii-7-eu-ep-ev-es-1-4-1-6-i6635652526.html - 335zł
Da się coś normalnego kupić ?
niedawno i mi się to trafiło. z tego co czytałem zamienniki necie dostępne są tragicznej jakości. skorzystałem z MotoMax w Toruniu. czekałem 1 dzień. zapłaciłem 260zł bo coś dodatkowo regenerowali. mechanik mój mówi ze zawsze u nich robi półosie i wały i prędzej samochód się rozpadnie niż z tymi polosiami się stanie.
Czyli oni zrobili Ci nowy wałek półosi i nabili Ci na niego Twoje stare przeguby ?
Zadzwonię w poniedziałek ile kosztuje ori wałek w ASO..
Jak dla mnie takie rzeczy w cywilnym samochodzie, to jest coś nie do pomyślenia i na to powinien producent oferować naprawy skoro jest to wada fabryczna tych samochodów.
W głowie mi się to nie mieści..
Ta półoś na mój gust nie była spawana (a jeśli była i tak pękła to była zespawana mega dobrze) po prostu pod gumę nalazło wody i tak skorodowała. Gdybyś kupił jednak ori, wszystko jedno czy nowa czy nie to wywal tę gumę.
w ASO 2000zł półoś. Pozostaje wyżej wspomniany zakład, lub kupić używkę.
wymienili to co pękło czy wałek, reszte poskladali. mechanika rola to tylko wyjąć zawieźć odebrać i włożyć. ja jestem z Torunia ale oni ogarniaja to też kurierami.
ja tez myślałem nad uzywka, ale wiadomo ile wytrzyma? sama wymiana to taki sam koszt. uzywka będzie 150zł tańsza niż regeneracja. moim zdaniem dla świętego spokoju nie warto
U mnie półoś wymieniona jakieś 100k (ukręcona oś) temu ale ostatnio pękł "pająk" w środku w przegubie(rozerwało go na wieloklinie). Radzę wiec zostawić sobie przeguby.