PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z rozrusznikiem- nie kręci

D15Z6
15-08-14, 09:57
Witajcie, mam problem.
Nagle mój rozrusznik przestał kręcić- nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów, odpalał od ręki.
Do rzeczy. W manualu jest punkt o sprawdzaniu rozrusznika:

http://s2.postimg.org/p1zzf5avd/Zrzut_ekranu_2014_08_15_09_54_30.jpg

I teraz tak:
Podając plus na styk rozrusznika nic się nie dzieje, nie kręci.
Pomyślałbym, że to pewnie wina rozrusznika tak jak pisze w manualu, lecz mam drugi na 100% sprawny do końca jeżdżący w aucie rozrusznik i podłączam tak samo i również nie kręci.
W czym może być problem, że nawet "na krótko" obydwa rozruszniki nie kręcą?

ma1ster
15-08-14, 11:09
Sprawdź czy jest przejście masy, sprawdź przejście plusa... Dalej spróbuj na krótko zewrzeć dwa grube styki stycznika na rozruszniku...

Subtil
15-08-14, 12:54
Najlepiej sprawdz je pod aku czy kreca. No ale skoro piszesz sprawne to ok. Zlącz na krotko przewod plusowy (gruby) od rozrusznika z wtyczka bendiksa, zakreci to wiadomo ze wina lezy w kabelku wzbudzajacym. Jesli nie to zewrzyj wtyczke od bendiksa z drugim kablem od cewki. Jezeli teraz zakreci to cewka spalona. Jesli nie, wez kabel i poprowadz mase prosto do obudowy rozrusznika, wtedy sie dowiesz czy to masy nie bylo.

btw. mogłbyś podrzucic ten manual w PL ;)

D15Z6
15-08-14, 14:26
Problem okazał się błahy. U mnie padł rozrusznik a drugi-sprawny nie działał ponieważ ako się wyładowało. Po naładowaniu i wymienieniu rozrusznika wszystko działa OK.

Manual jest do VI gena, ale 99% pasuje do Vgena łącznie z elektryką itd. Już go wrzucam do neta, jak tylko się wrzuci to wyślę Ci link.