Zobacz pełną wersję : nieczytelny zegar
michcio1986
15-08-14, 08:24
Witam od momentu założenia dwóch subwooferów 30cm i wzmacniacza w mojej hondzie często zegar jest nieczytelny połowa podświetlenia się wyświetla. Przy okazji wymiany oleju zapytałem się o to mechanika mówił że to wina subwoofera i wzmacniacza za duzo prądu pobiera i alternator jest zbyt obciążony i sa spadki napiecia i dlatego jest problem z zegarem. Jednak nie ma czegos takiego jak przygasanie świateł. radził żebym kupił kondensator do zestawu audio i będzie dobrze. Niechce wyrzucać pieniędzy w błoto bo może to poprostu jakieś zwarcie i dlatego zegar jest nieczytelny. Proszę o rade:)
fireman1014
15-08-14, 11:24
Ile bierze prądu (A) ciekłokrystakliczny zegar a ile wspomniane przez Ciebie światła - I - mA, II ok. 10A. Wg .mnie system nagłaśniający jest podłączony pod obwód elektryczny zegara i być może bezpiecznik lub jakiś przekaźnik (nie znam inst. elektr. naszej Hondy) nie wytrzymuje tego obciążenia.
Odłącz na próbę te suby i wzmaka to przekonasz się czy to ich wina. Jak audio nie gra problem występuje? Jak podłączony jest wzmacniacz, cały czas jest załączony czy aktywowany z radia?
Przy 2 subach, kondensator potrzebny