PDA

Zobacz pełną wersję : Struktura lakieru Civic VII gen Sport 2004-2005-czarna perła.

dawidbud1
14-08-14, 10:53
Witam.
Poszukuje auta jak w temacie. Po obejrzeniu kilku egzemplarzy w kolorze czarnej perły chciałbym zapytać czy poniższe zdjęcie lakieru to normalna sprawa dla tego auta?Czujnik nie wykazuje w tych miejscach szpachli, wręcz niskie pomiary rzędu 30-60 um. Wydaje się że całe auto takie jest ale najbardziej jest to widoczne na drzwiach i tylnich nadkolach. Proszę o szybki komentarz posiadaczy.
http://www.fotoszok.pl/upload/941f6d9f.jpg

spidek
14-08-14, 13:02
Jeżeli jest 30-60 i miernik jest dobry to auto jest polerowane, może dlatego jest tak widoczna "morka" ? Mam sreberko i to widać ale nie aż tak jak na tym zdjęciu.

dawidbud1
14-08-14, 13:44
Auto mierzone przeze mnie na 100% było polerowane ponieważ nie usunięta była pasta polerska z typowych miejsc zresztą facet tego nie ukrywał. W niektórych lokalizacjach ktoś znacznie przesadził z polerką ponieważ wyniki pomiarów były jeszcze mniejsze. Wiadomo, że na srebrnym będzie to mniej widoczne.
Ktoś z czarną perłą ma ochotę się wypowiedzieć?

bunkerites
14-08-14, 16:47
Nie ma czarnej ale mam granatowa perle.Ostatnio mierzylem grubosc lakieru to okazalo sie ze mam na na krajach drzwi po 50 jednostek.Srodek drzwi 130. A slupki w srodku 120.Tak samo tylnia klapa.W 2 miejscach gdzie mam szpachle ponad 1000 :).Maske i dach mialem pryskane.Czujnik pokazal 300 jednostek

iljash
14-08-14, 18:36
Honda ma cienki lakier i delikatny, ale kurde 50 mikronow, to ktos ostro go picowal do sprzedazy :)

siara87
14-08-14, 19:02
chodzi ci o to ze lakier jest cienko polozony czy o tą morke która wygląda jakby było malowane. Auto wyjezdzające z fabryki powinno miec taką morke jesli wyzej jest bardziej gladko znaczy ze ktos spolerowal tylko z wierzchu dlatego tam jest bardziej gladki. Jesli boisz sie ze było malowame sprawdzaj krawędzie miedzy tylnymi blotnikami a dzrzwiami i okolice uszczelki tylnej szybki, spidek nie wprowadzaj w bład bo polerce byłoby własnie mniej widac tą strukturke

bunkerites
15-08-14, 09:21
Iljash auto mierzylem po 4 latach posiadania:).Za miesiac idzie do lakiernika.Zdzieranie do blachy i na nowo malowanie....Perwa w chu...Wszystko przez przedzieranie sie przez zarosniete polne drogi..

spidek
19-08-14, 00:58
siara87: a widzisz tam znak zapytania ? Bo ja widzę :) Nie znam się aż tak na lakierowaniu ale dla mnie ta morka powinna być lepiej widoczna po polerowaniu bo to chyba blacha daje ten efekt ? Zawsze tak myślałem :)

siara87
19-08-14, 02:03
Teraz widze;)nie wiem co masz na mysli z efektem blachy, metal i ogólnie powierzchnie przed lakierowaniem sa gladkie a efekt pomaranczy tworzy sie wraz z nakladaniem warstw lakieru. Pożądna polerka zaczyna sie od matowania lakieru wodnym papierem sciernym w celu usuniecia rys i innych niedoskonałości a za tym idze wygladzenia tej morki,nastepnie pasta lekkoscierna mleczka i lustra. Moge sie zgodzic ze po zwyklym woskowaniu ta morka bedzie troche bardziej widoczna przez to ze lakier zrobi sie żywszy