PDA

Zobacz pełną wersję : Silnik przygasa na wolnych obrotach

k r y s t i a n
12-08-14, 17:41
Witam
mam od jakiegos czasu problem z którym nie moge sobie poradzic.Podczas jazdy samochod jezdzi normalnie cos tam nie równo ciagnie ale to normalne bo nie jest w tej chwili wystrojony ale gdy dojezdzam do skrzyzowania prawie zawsze gasnie tak samo na postoju silnik pracuje ok 6sekund i potem sam z siebie gasnie.Na zimnym silniku nic sie nie dzieje pracuje normalnie.Od czasu do czasu zaswieci sie check ale po zgaszeniu i ponownym odpaleniu gasnie.Błedy jakie pokazuje to silniczek krokowy i czujnik połozenia przepustnicy.Co najdziwniejsze po zmianie silniczka krokowego i przepustnicy działo sie dokładnie to samo myslałem ze moze zapłon ale po ustawieniu nic sie nie zmieniło.Zmieniłem aparat zapłonowy kable i nicto nie dało na wolnych obrotach mam wrazenie ze nie pracuje idealnie równo.Wie ktos co to moze byc?

jedna_brew
13-08-14, 15:20
sprawdź przewody i wtyczki silnika krokowego i czujnika położenia przepustnicy.

Subtil
13-08-14, 15:23
Po zmianie krokowca i przepustnicy kasowales bledy?

k r y s t i a n
13-08-14, 15:57
Wtyczki przewody sprawdzane były.Kasowanie błedów czyli wyciagniecie bezpiecznika tak?Robiłem reset ale po zrobieniu resetu nic sie nie skasowało i od razu pokazywało te same błedy.

UNK
13-08-14, 20:40
Zrób samodiagnostykę i napisz jakie błędy Ci się pokazały.

k r y s t i a n
13-08-14, 22:41
Pokazuje bład nr:
7 Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
14 Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód

Subtil
13-08-14, 23:00
Widocznie zapisal bledy i samo wyjecie bezpiecznika nie pomoglo. Jezeli wlozyles sprawne graty to odlacz aku na min 45min, moze dzieki resetowi je skasuje. A jak nie to pod kompa, pokasują bledy i bedzie banglać :)

piotreek23
16-08-14, 06:11
to odlacz aku na min 45min, moze dzieki resetowi je skasuje.
A dlaczego nie na 3 godziny śpiewając przy tym donośnie arkę noego? Wystarczy 15 sekund. Jeśli błędy wrócą to znaczy że być może coś z obwodami jest nie tak--->czytaj coś nie styka?

Andrejjo
16-08-14, 10:09
Odłącz krokowca, ustaw śrubą na przepustnicy 500 RPM i podłącz krokowca i będzie działać.

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalk 4

kiero
23-08-14, 22:26
mialem podobnie po wymianie krokowca na 2 inne problem wolnych obrotów takze wystepowal ... dalem se spokój i wyrególowalem obroty na przepustnicy ...

k r y s t i a n
25-08-14, 15:25
Niestety nic nie dało odłacznie aku i regulacja wolnych obr na przepustnicy.Jest za to jeden plus nie pokazuje juz zadych błedów.Po odłaczeniu krokowca silnik gasnie lub faluje ale na bardzo niskich obrotach srubka w przepustnicy jest maksymalnie wykrecona.Ma ktos moze jescze pomysły co to moze byc?Jakie byłyby objawy uszkodzonego TPSa?