PDA

Zobacz pełną wersję : awaria kierunkowskazu tylnego

dmx
09-08-14, 15:41
panowie mam pytanie dotyczące awarii kierunkowskazu tylnego lewego w Hani VI gen HB 3d

otóż jakiś czas temu pojawiły się problemy po włączeniu kierunkowskazu w lewo działał normalnie ale w trakcie działania nagle przestawał świeci tylni kierunek i dioda w półce wiadomo przyspieszała jak przy zepsutej żarówce ale zdarzało się to również w drugą stronę mianowicie kierunkowskaz po włączeniu od razu nie działał i po parru pyknięciach nagle zaskakiwał (przedni i w błotniku działają bez zarzutu).

wymieniałem żarówki,zmieniałem nawet całe gniazdo i dalej tak działał jak mu się chciało,teraz ostatnio był nawet spokój i działał normalnie prawie od zimy...lecz teraz siadł całkiem i w cale nie działa,można przełączac ile się chce i nie chce zaskoczyc....

zastanawiam się czy to może by awaria manetki ???

jeszcze nie sprawdzałem ale wydaje mi się że awaryjne działają normalnie w tej lampie

York22
10-08-14, 10:22
Z tego co opisujesz to raczej przyczyny bym szukał na kostkach lub kablach. Jeśli przód i bok Ci świeci to problem będzie gdzieś na wiązce która dochodzi już do lampy. Zobacz w jakim stanie są piny w kostce, może jest nadpalony ten który odpowiada za kierunek. Jeśli nie to miernik w dłoń i przedzwoń kable, bo może gdzieś się przełamał. Spotkałem się, że listwa progowa przycisnęła wiązkę i cuda były ze światłami. Zerknij może tam.