Zobacz pełną wersję : Proex vs Mtech
Które waszym zdaniem tłumiki końcowe są lepsze? Chodzi mi o końcowe OEM Look.
Pod względem ceny to Mtech jest droższy, pod względem wizualnym Mtech bardziej mi przypomina OEM.
A wy jak sądzicie?
Zdecydowanie M-tech. Zaraz się zlecą fani proexa i będą chcieli mnie zjeść, ale cóż... no nie dam się przekonać, że proex to dobry wybór. Ani to nie wygląda za dobrze, ani nie brzmi za dobrze a do tego już nie raz widziałem jak rdzewiało mimo, że nie powinno ;)
Ja jeszczce dorzuce tutaj tlumiki od DJHammera www.mar-tec.pl, ktore to jakoscia nie ustepuja M-Techowi i brzmieniem sa bardzo fajne :)
A jak cenowo wychodzą te tłumiki od mar-tec?
Końcowy 350zł chyba, że coś się zmieniło. Mam i zdecydowanie polecam.
no ja widzialem 2 tlumiki proexa koncowe, wykonanie spawu bylo wg mnie bardzoooo amatorskie (nawalone jakby ktos sie uczyl spawac) a koncowy i to oem look chyba powinien wygladac estetycznie, dlatego ja sam kupilem juz 2 tlumiki koncowe mtecha (komorowe 2.25 i 2.5 cala) tak wiec wg mnie caly czas mimo ze firma juz dziala dlugo maja problem z estetycznym spawaniem.
druga sprawa ze tylko m tech ma oem look komorowe - wiec to tez ma duze znaczenie jesli ktos chce cichszy wydech.
zeby nie bylo ze jestem jakims wrogiem proexa, mam tlumik atrape kata z proexa i ten tlumik wyglada na wykonany dobrze. chociaz z realizacja tego zamowienia byla porazka po calej lini... gdzie prosilem o dokladny termin wysylki, gdyz mialem umowione spawanie ukladu nowego i bez tego tlumika nie moglem nic robic to bylem zapewniony o wysylce, gdzie jak sie okazalo tlumik nie zostal wyslany i musialem kolejne dni dzwonic i meczyc ludzi telefonami czy juz towar moze zostal wyslany(oczywiscie do samego konca sciema leciala o wysylce... ze juz dawno paczka nadana, tyle ze data nadania na paczce mowila zupelnie cos innego)
tylko proex
mtech jak i martec to amatorszczyzna spawająca denka tłumików - proex ma falcowane
co do spawów - proex nie szlifuje jak inne firmy denek tłumików
proex nie szlifuje spawów podobnie jak inne firmy
proex - nie wylatują denka
proex - robi dźwięk na zamówienie
proex- i tak ma najkrótsze realne terminy zamówień indywidulanych
M-Techa w łapie nigdy nie miałem ale ponoć Hamerry (Mar-Tec) to zrzynka od M-Techa, a z tym układem mam porównanie.
Sam mam układ na tłumikach Proexa. Do niedawna miałem zaraz za kolektorem środkowy powiększony i końcowy przelot z nierdzewy. Było delikatnie mówiąc rasowo. W mieście brzmienie dawało mi fun bo faktycznie brzmiało jak Honda. Bardziej pierdziało niż basowało, jednak na trasie z moją skrzynią (S20 fd4.4) było już dość ciążko. Kolega (Michał102) ma układ na dwóch tłumikach Mar-Tec'a + AWG zamiast kata. Jego układ był zdecydowanie cichszy. Tłumacze to sobie, że głównie za sprawą potężnego tłumika środkowego w porównaniu z Proexem.
Kilka dni temu dołożyłem do układu jeszcze jeden powiększony tłumik środkowy Proex i wreszcie jestem zadowolony. Jest mega cicho w porównaniu z tym co było. Układ nadal ma inną tonacje niż Michałowy, ale to za sprawa końcówki o większej średnicy w Proexie.
Proex - TAK, ale pod warunkiem, że układ jest na dwóch środkowych powiększonych.
Bzdur o dźwięku na zamówienie nie komentuje
Zabiorę głos, bez bronienia kogokolwiek :)
już nie raz widziałem jak rdzewiało mimo, że nie powinno
Chcemy dowodów! :) Najlepiej chociaż jeden przerdzewiały tłumik, zdjęcie, cokolwiek.
zeby nie bylo ze jestem jakims wrogiem proexa, mam tlumik atrape kata z proexa i ten tlumik wyglada na wykonany dobrze. chociaz z realizacja tego zamowienia byla porazka po calej lini... gdzie prosilem o dokladny termin wysylki, gdyz mialem umowione spawanie ukladu nowego i bez tego tlumika nie moglem nic robic to bylem zapewniony o wysylce, gdzie jak sie okazalo tlumik nie zostal wyslany i musialem kolejne dni dzwonic i meczyc ludzi telefonami czy juz towar moze zostal wyslany(oczywiscie do samego konca sciema leciala o wysylce... ze juz dawno paczka nadana, tyle ze data nadania na paczce mowila zupelnie cos innego)
Tak, było "danie dupy" po całości. Najgorzej, że sam nie miałem prawie nic do gadania w tej sprawie, ale jeżeli producent w PROEXie to przeczyta - niech wie, że nikt z nas tego nie lubi. Przyznaję się do pośredniczenia w tej wpadce.
Bzdur o dźwięku na zamówienie nie komentuje
I tak i nie. Praca silnika nadaje dźwięku. Można uzyskać brak basu, można uzyskac bas, wedle oczekiwań - akurat bez problemu. Ale wzorowanie się na innych autach odpada oczywiście totalnie. Zakres regulacji tego parametru jest bardzo wąski, zamiast mówić o "dźwięku na zamówienie", mówiłbym prędzej o delikatnym jego dobraniu względem głośności i basowości.
A najbardziej bolesna prawda jest taka, że najwięcej powiedzieć mogą Ci, co mają nasze tłumiki - od tego jest feedback :) I PROEX, i MTECH ma zadowolonych klientów, o czym można w feedbacku poczytać :) Zdrowa realizacja jest na miejscu, jak widać nie wytknąłem nic MTECHowi, poza tym, że te spawy są szlifowane (ale bardziej wytykam to obserwatorom, którzy twierdzą, że spawy są miniaturowe - a one sa szlifowane po prostu ;) ). Ale nie piszę natomiast, że to tragicznie wpływa na jakość czy coś takiego :) Także wolnoć Tomku na forum i w domku :)
Mam cały układ na tłumikach Proex, więc mogę kilka słów o tym napisać. U mnie wygląda to tak: 4-2-1 chińczyk, zamiennik kata, powiększony środkowy, końcowy - wszystko przelot. Proex ma chyba najlepszy stosunek cena/jakość, chociaż nie są pozbawione wad. Dźwięk delikatnie basowy, nie urywa głowy, chociaż jest głośniejszy od serii (jak każdy przelot). Nic nie rdzewieje, tłumiki siedzą na aucie użytkowanym również w zimę, nie raz zdarzyło mi się tłumikiem gdzieś przytrzeć i wszystko jest w porządku. Spawy widziałem ładniejsze, to fakt, ale nie jest to coś na co się patrzy po założeniu tłumików na auto. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to materiał wygłuszający. Mam ten układ jakieś 2,5 roku i dźwięk stał się nieco bardziej basowy, chociaż dalej nie urywa głowy - nie ma to kompletnie nic wspólnego z gównianymi tłumikami z allegro. Słychać po prostu, że nie jest tego materiału tyle ile było, natomiast nie ma żadnych rezonansów, głośnego pierdzenia itd. Od kilku osób ostatnio słyszałem, że bardzo ładnie brzmi i faktycznie miałem okazję usłyszeć również spoza fotela kierowcy - jest okej.
Jeśli ktoś chce żeby auto fajnie, lekko rasowo brzmiało, to śmiało Proexa można kupić, wiochy nie ma. Ja z uwagi na to, że chcę żeby samochód mniej rzucał się w oczy i bardziej zaskakiwał (sleeper ma być) następny układ (już pod turbo) złożę prawdopodobnie na innych tłumikach.
mam proexa i nie ma sie do czego przyczepić oprocz realizacji, pisałem z nimi i miał byc tlumik na termni za 3 tygodnie bo wyjezdzałem i nie chcialem jechac 800km na dziurawym tłumiku, no ale panowie sie nie wyrobili (chodz pisali ze dadza rade) i musiałem kombinowac inne auto. kumpel zamowił taki sam jak moj i dostał tłumik z mniejsza puszka i krzywo wspawana koncowka. Ale i tak jak bede robił cos z tłumikiem to bede brał Proexa tylko napisze do nich wczesniej:D
No ja u Siebie też mam całość od Proexa . Spawy nie są cudowne ale to nie o to chodzi bo nie jestem aż takim pedantem żeby oglądać spawy tylko na podnośniku czy z kanału i narzekać :) M-techa nie miałem w łapach więc się nie wypowiadam :) Ale co do proexa nie mam zarzutów :) U Mnie realizacja poszła sprawnie i nie było opóźnień :) Cena/Jakość to stosunek który najbardziej widać i warto zapłacić za proexa tyle ile kosztuje :)
tylko proex
mtech jak i martec to amatorszczyzna spawająca denka tłumików - proex ma falcowane
Znowu zaczynasz? Idź stąd
tylko proex
Ty masz chyba jakąś traumę z dzieciństwa. Chyba ktoś Ci pchał te tłumiki M-tech'a i Mar-Tec'a nie powiem gdzie:)
Jak tak non stopem będziesz zachwalał te Proex'y, to ludzie sobie w końcu jeszcze pomyślą, że próbujesz ubrać gówno w błyszczące sreberko:)
Dobry produkt obroni się sam i nie wymaga takiego hejtu na konkurencję:)
Normalny człowiek zadowolony z Proexa zachwali też wydech innej firmy jeśli będzie on dobry.
Natomiast Ty na wszystko srasz żarem i wymyślasz różne dziwne rzeczy.
Co do terminów - ostatnio zamówiłem dla kolegi tłumik u DjHammera. Na drugi dzień został on wyprodukowany, na trzeci wysłany, a czwartego miałem go już pod drzwiami.
tylko proex
Już myślałem, że sobie dałeś spokój ale widać to jest silniejsze od Ciebie. Żenuaaaaaa.......
No to muszę pomyśleć, bo zależy mi na końcowym tłumiku dosłownie OEM Look powiekszonego.. Zobaczymy ile będzie pieniążków, chociaż nie wiem czemu jakoś Mtech jednak troszkę za drogi, z koleji o procexie słyszałem dużo dobrego, ale tak samo i złego.. Najrozsądniejszym wyborem jak na razie jest od djhammera, bo złego o nim jeszcze nie słyszałem ;) w sumie i tak każdy z tych tłumików będzie dobra opcja i nie będzie zbyt głośny, bo jeżdzę jak na razie na wm haha ;D
tylko proex
Nie podpisuję się pod tą "reklamą" - tak dla jasności.
To dobrze, bo sie przeraziłem hahaha ;d
Grzybohun94
13-08-14, 16:16
Panie, Panowie. Mam Mtecha z 2011 roku - dowiedzialem sie o tym wlasciwie przypadkowo :D
Pytanie brzmi - ile ten tłumik jeszcze wytrzyma, temat o mtechu ws proex wiexc zadam.to samo.pytanie.odnosnie proexa z 2013 roku :)
Mtech - środkowy przelot
Proex - konćowy komorowy ze stali aluminiowanej.
proex nie robi komorowych.
Grzybohun94
13-08-14, 18:18
Robi, tylko sie nie błyszczą. To jak, ten mtech jeszcze długo pożyje?
Kumpel kupił końcowy komorowy ze stali aluminiowanej ( eco series) Proexa do Vg, całość ma serie i tylko na końcu zmienił tłumik bo miał jakiegoś WM pierdzącego.
Z tego co mówił,teraz słyszy tylko silnik :D:D
kamil90eg4
13-08-14, 23:27
Ja jeszczce dorzuce tutaj tlumiki od DJHammera www.mar-tec.pl, ktore to jakoscia nie ustepuja M-Techowi i brzmieniem sa bardzo fajne :)
x2 mam u siebie i polecam:D
Ja właśnie zastanawiam się co założyć do siebie, bo mój końcowy kończy już swój żywot. Myślałem nad proexem końcowym ecoseries. Ile mniej więcej może wytrzymać taki tłumik? I czy przy oem środkowym będzie bardzo głośno? Na pewno nie chcę nic brzmiącego basowo.