Zobacz pełną wersję : wałek przełożenia fd4.4
Siemano :)
Posiadam skrzynię s20 z fd 4.058 i mam luzem wałek od przełożenia 4.4 z nobleski. Czy mogę sam wałek wrzucić do tej skrzyni? Nie będzie to jakoś kolidowało?
Pozdrawiam
http://i60.tinypic.com/23tiffa.jpg
PIMPEK_EJ2
06-08-14, 20:03
Nie wiem jak z fd 4.058 ale przy 4,25 nie pasowało
Sent from my Windows Phone using Tapatalk
Wałek + to koło ze zdjęcia = FD.
Wysyłane z mojego LG-D605 za pomocą Tapatalk 2
Wałek + to koło ze zdjęcia = FD.
tyle to wiem, rozchodzi się o to czy nie zjadą się tryby, chociaż póki co żadnych niepokojących objawów nie ma, z tym, że skrzynia leży na stole i nie wiem jak to się będzie zachowywać już w aucie?
Wałek z FD o innym przełożeniu ma niewłaściwą średnicę podziałową, w tym przypadku mniejszą i da się go włożyć, będzie działać ale krótko :)
tak właśnie myślałem, że w pewnym momencie tryby mogą się na siebie nałożyć czy coś w ten deseń...
dzięki za naprowadzenie :)
W ogóle żeby było zgodnie ze sztuką, to winno się wkładać całe FD, które było w jednej skrzyni, czyli nie dobierać osobno wałka i koła. Zęby się między sobą docierają i założenie takiej pary nie od kompletu, może spowodować niewłaściwe luzy i inne ułożenie międzyzębne. Nie jest to jakimś wymogiem, lecz tak powinno się robić zgodnie z zasadą.
tak właśnie myślałem, że w pewnym momencie tryby mogą się na siebie nałożyć czy coś w ten deseń...
Po prostu chodzi o to że nie będzie prawidłowego zazębienia, z dalszymi konsekwencjami. FD zakładaj wyłącznie w komplecie dla danego przełożenia, i j.w. najlepiej pochodzące z jednej skrzyni.