Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : po swapie na elektryke szyb z manuala - problem

Bila
04-08-14, 21:08
Witam

Niestety, po przeczytaniu kilku tematów, uzyskania schematów jak to podłączyć i tak dalej jest problem.
Mianowicie.

Kpl elektrycznych szyb, boczki itp, wiązki drzwiowe, brak kabinowej.
w skrzynce bezpieczników, przekaźnik jest na miejscu, ale z wtyczki zielonej na tych 2'ch pinach z lewej nie wychodzą mi kable.

po odpięciu wtyczki dołożyłem 2 gniazda razem z kablem i podłączyłem do przełączników w drzwiach kierowcy.
zgodnie z schematem wiązka pociągnięta - 2 na prawą stronę, tam już kostkę z kablami miałem, i wtyczka z tymi kablami wychodziła z lewej strony pod bezpiecznikami.
po lewej stronie wiązki nie miałem, dosztukowałem - kable wg schematu podłączone
bezpieczniki sprawne.

przekręcam kluczyk, odpalam dla pewności i nic nie chodzi, ani lewa ani prawa strona.

Podpinając bezpośrednio 12+ i mase, szyby chodzą góra/dół, zarówno lewa jak i prawa strona.

Gdzie może leżeć przyczyna ? Dziwnym trafem coś źle podłączyłem, czy mam tak 'nasrane' w wiązkach ? :)

pozdro

yautja
04-08-14, 21:58
A przekaźnik na pewno sprawny?

Bila
04-08-14, 22:35
może to głupie ale aż tak się nie znam, ale czy da się go jakoś sprawdzić czy konieczne jest przepięcie innego (sprawnego)?

lub ewentualnie, czy jest możliwość obejścia przekaźnika ? - rozumiem że omijając przekaźnik, musiałbym podać na kabel wychodzący z wtyczki 12V? odpowiedzialne za lewą/prawą stronę ? w tym momencie wykluczę przekaźnik razem z bezpiecznikiem ale przełączniki będą działać ?

yautja
07-08-14, 13:02
Możesz zmostkować piny, które spina przekaźnik. Które to są musisz sprawdzić na schemacie.
Najprostszym sposobem na jego sprawdzenie jest słuchanie, czy po zapłonie "cyka".