Zobacz pełną wersję : Sciągenie w prawo i Cięcie opony
Witam,
czytałem po różnych forach i wszędzie piszą że civic VIII sciąga w prawo niestety u mnie też tak jest.
Dodatkowo niestety zauważyłem że przednia opona po stronie pasażera jest bardziej zużyta (ciśnienie ok 2,1) czy to tylko kwestia ustawienia zbieżności w aucie??? bo rozumie ze sam problem sciągania nie zniknie chodzi mi tylko o to abym nie musiał w przyszłym roku znowu kupować opon.:mad:
scieranie opon z jednego boku moim zdaniem to wina zbierznosci. Prostym sposobem mozesz ja ustawic np jakas wyciagana stara anteną,wejsc do kanallu i przystawic od wewnetrznej strony opony,z przodu i nie zmieniajac dlugosci anteny przejechac do tylu opony. .to oczywiscie taka amatorka ale sprawdzic przynajmniej mozesz. Ja po takim ustawieniu ( w innym aucie,nie ufo) pojechalem na laserowe ustawianie i bylo dobrze a. Sciaganie auta moze byc od tego ale moze byc tez z wielu innych przyczyn
scieranie opon z jednego boku moim zdaniem to wina zbierznosci. Prostym sposobem mozesz ja ustawic np jakas wyciagana stara anteną,wejsc do kanallu i przystawic od wewnetrznej strony opony,z przodu i nie zmieniajac dlugosci anteny przejechac do tylu opony. .to oczywiscie taka amatorka ale sprawdzic przynajmniej mozesz. Ja po takim ustawieniu ( w innym aucie,nie ufo) pojechalem na laserowe ustawianie i bylo dobrze a. Sciaganie auta moze byc od tego ale moze byc tez z wielu innych przyczyn
no raczej szkoda sie paprac... bo pewnie itak nic nie zauwazy... ja ostatnio za usatawianie katow + zbieznosc laserem zaplacilem 60zl
Ja też mam delikatnie z tym problem od zakupu. Zmieniłem sprężyny na eibachuy, zrobiłem zbierzność (super lasorowe 3D :) ale nic nie zmieniło.
Później byłem u lokalnego magika od zbierzności, ustawia ludziom w zabytkach, rajdówach i innych wynalazkach. Ma dobry sprzęt, ale przy okazji sprawdza auto drewnianą miarką, kąty, śladowość, odległości tylnej osi od przedniej, odległości koła od amora itd… Zrobił minimalną korektę (nie wiedział z czym mam problem) jest troche lepiej, ale zawsze jak puszczę kierownicę to auto w końcu ucieka w prawo. Później jak byłem u niego jeszcze raz radził zamienić opony miejscami co będe robił w najbliższym czasie.
Ustawienie zajmuje mu ponad godzinę mierzenia auta i regulację koszt 60zł.
Najnowsze urządzenia do zbierzności w których diagnosta wpisuje nasz samochód (markę i model) mają wgrane fabryczne ustawienia w nowym samochodzie. Po kilku latach nawet auto bez żadnego dzwona nie ma już idealnej fabrycznej geometrii i takie ustawienie zwykle nie jest dokładne.
Ale nie zmienia to faktu że coś jest nie tak z tymi hondami bo jak komuś auto ucieka to zawsze w prawo.
Wiadomo w większości drogi są nachylone w tą stronę żeby woda spływała. To może czegoś szukać w wspomaganiu, albo tak po prostu ma być…
Moja też ściąga. Robiłem już zbieżność/geometrie ze 4 razy, za każdym razem u innego "specjalisty". Każdy coś tam poprawiał, ale ściąga nadal. Ostatni fachowiec powiedział mi, że tak będzie bo drogi nie są idealnie równe. Zamieniałem też koła przód/tył oraz lewa/prawa i nic nie pomaga. Inne samochody też lekko ściągają na prawo, ale wydaje mi się ze nie tak bardzo jak Honda.
Na autostradzie, przy 140 km/h jeżeli chce zmienić pas z lewego na prawy, to wystarczy że puszcze kierownicę. Po 3 sekundach jestem na prawym pasie :]
Moja też ściąga. Robiłem już zbieżność/geometrie ze 4 razy, za każdym razem u innego "specjalisty". Każdy coś tam poprawiał, ale ściąga nadal. Ostatni fachowiec powiedział mi, że tak będzie bo drogi nie są idealnie równe. Zamieniałem też koła przód/tył oraz lewa/prawa i nic nie pomaga. Inne samochody też lekko ściągają na prawo, ale wydaje mi się ze nie tak bardzo jak Honda.
Na autostradzie, przy 140 km/h jeżeli chce zmienić pas z lewego na prawy, to wystarczy że puszcze kierownicę. Po 3 sekundach jestem na prawym pasie :]
moze winne sa opony ile przejechane na nich? cisnienie sprawdzales?
Tyle razy była mowa, że Civic ma czuły układ kierowniczy i "ściąganie" wynika z nachylenia jezdni. Wystarczy minąć oś jezdni i zaczyna ściągać w lewo... Przynajmniej w większości przypadków.
ciekawe jak to jest w nowych accordach?- tam też już jest przekładnia elektryczna
Faktycznie nie pomyślałem żeby zjechać na drugą stronę jezdni, autostrada jest cała nachylona w prawą stronę ?
jezdze tymi samymi drogami i mi nie sciaga, 3sekundy i jestes na drugim pasie to nie jest lekkie sciaganie,to juz sie robi niebezpieczna spraaaa. Opona moze byc lekko krzywa lub felga,zeby to wykluczyc wystarczy zamienic kolo prawe na lewe i zobaczyc co sie dzieje. Zaczal bym od przodu ale kiedys (w innym aucie) i tylna guma robila mi taki efekt