Zobacz pełną wersję : Spreżyna zawieszenia EP2 sport
Mastertomek
03-08-14, 11:46
W moim civicu od pewnego czasu (po wymianie amortyzatorów)przednie sprężyny skrzypią ocierając o kielich amortyzatora.
Czy może oryginalnie wychodziła jaka podkładka gumowa pod sprężynę lub jakaś izolacja sprężyny która by to wyciszyła? ASO oraz wielu mechaników twierdzi ze żadnych luzów w zawieszeniu nie ma i ze to to prawdopodobnie....
Bardzo proszę o pomoc :)
popularna przypadlosc, spotyka mysle, ze nawet polowe osob po wymianie sprezyn. Przed wymiana cisza a potem skrzypienie, albo przeskakiwanie lekkie ?
U mnie tez to samo , przed wymiana cisza a po wymianie, moment wyjazdu z warsztatu wlasnie tak skrzypiec przeskakiwac zaczelo , roznie to mozna opisac.
Jest jeszcze opcja, ze np Twoje sprezyny maja taki humowy pancerz jak np ma eibach, taki jakby gumowy waz nawiniety na poczatkowe zwoje sprezyny tam gdzie te zwoje przy nacisku sie "spotykaja" czyli opieraja jedna o druga i ten pancerz ma jakby je izilowac. Jesli jest on zle zamontowany to moze sie to objawiac tak jak opisujesz, ale szansa niewielka.
To sa gorne mocowania mcpersona ^ Pojezdzij z tysiac km pi razy drzwi, powinno sie troche uspokoic ( sprezyna sie "ulozy" w gniezdzie ) , ale zeby calkowicie ustalo to szanse znikome. Jesli nie ustanie to wymieniasz wlasnie to mocowanie
Mastertomek
03-08-14, 23:27
Tak dokładnie skrzypi oraz brzmi tak jakby wręcz przeskakiwała sprężyna :/ w sumie nie ja to zmieniałem ale wydaje mi sie że tam wogóle nie ma żadnego pancerza na sprężynie... czyli wymienić to górne mocowanie jakby nie ucichło czy cos tam założyc na sprezyne? Bo w sumie nie wiem czy to skrzypi na dole czy na górze sprezyny....
siadasz za kierownica, albo jakis twoj znajomy i najlepiej na wylaczonym silniku, kreci jedna osoba kierownica i obserwujesz, jak sie zachowuje sprezyna zarowno na gornych mocowaniach jak i w tym kielichu amortyzatora na dole , jesli przeskakuje, albo skrzypi to powinines moc to zobaczyc i uslyszec pewno tez :) U mnie sie dalo ^
Mocowania kosztuja lekko ponad 100 zl na strone, Kayaby