PDA

Zobacz pełną wersję : automatyczne zamykanie drzwi

Paweł_Ski
01-08-14, 11:27
Czy ktoś z Was wie czy po jakimś czasie drzwi w Hondzie mogą same się zablokować.
Mam dziwną sytuację bo zostawiłem w Hotelu na parkingu podziemnym Honde, poszedłem do pokoju i nie mam kluczyka, Honda jest zamknięta (lampka w środku się świeci). Podejrzewm że może po prostu zatrzasnęły się drzwi ale nigdy wcześniej tego nie miałem. Centralny zamek mam fabryczny, jest to możliwe że drzwi np. po godzinie sie blokują?

pzdr
PK

wojtek1963
01-08-14, 11:33
Jak otworzysz naciskając przycisk w kluczyku i nie otworzysz drzwi to centralny blokuje się ponownie automatycznie po około 20 sekundach.

szczepar
01-08-14, 11:49
Blokują się po ok 20 sekundach jak nie zostaną otwarte drzwi po rozbrojeniu alarmu.
Przy czym jeśli jest uszkodzony czujnik otwarcia drzwi to potrafią się zamknąć z kierowcą w środku jeśli ten zwleka z włożeniem kluczyka do stacyjki :)
Prosty test na to czy działają czujniki to sprawdzić czy zapala się podświetlenie kabiny przy otwarciu konkretnych drzwi.

Zanim jednak polecisz kupować czujnik, sprawdź czy jakimś cudem nie wypiął się z niego kabel (u mnie tak było).

irecki26
02-08-14, 21:12
u mnie ( sedan) zamyka się sam po ok 20 sekundach jak np mam kluczyki w kieszeni i kręcę się obok auta. Jeśli auto zostawiam na podwórku otwarte, a kluczyki mam w domu civic nie zamyka się.

zyga502
03-08-14, 14:54
u mnie ( sedan) zamyka się sam po ok 20 sekundach jak np mam kluczyki w kieszeni i kręcę się obok auta. Jeśli auto zostawiam na podwórku otwarte, a kluczyki mam w domu civic nie zamyka się.

siemka
nie wiem czy dobrze zrozumialem,ale u Ciebie jest zależność gdy zamki w aucie się zamykają od odległości kluczyka od auta?

irecki26
03-08-14, 15:39
siemka
nie wiem czy dobrze zrozumialem,ale u Ciebie jest zależność gdy zamki w aucie się zamykają od odległości kluczyka od auta?
Tak, centralny rygluje drzwi jak jestem przy aucie.

szczepar
03-08-14, 18:40
To taka opcja w sedanie ? Czy tez zwyczajnie w świecie załącza ci się pilot w kieszeni ? (np mój od bramy robi tak notorycznie)

zyga502
03-08-14, 18:55
Tak, centralny rygluje drzwi jak jestem przy aucie.

wysiadasz z auta i zamykasz drzwi i "łazisz obok po ogrodzie" :p i zamki zamykają auto same???
a jak wysiadasz z auta i zamykasz drzwi i idziesz powiedzmy po piwko do sklepu to zamki nic nie robią???

irecki26
03-08-14, 18:59
wychodzi na to,ze w moim sedanie jest o taka opcja - nic w kieszeni nie naciskam :)

wysiadasz z auta i zamykasz drzwi i "łazisz obok po ogrodzie" :p i zamki zamykają auto same???
a jak wysiadasz z auta i zamykasz drzwi i idziesz powiedzmy po piwko do sklepu to zamki nic nie robią???
tak, drzwi ryglują się po ok 20 sekundach jak jestem przy aucie i nie zamknę ich sam z pilota.

Znalezione na forum VII gena :
Już pisałem o tym, jeśli otworzysz drzwi z pilota i nie siądziesz (nie otworzysz drzwi) to alarm traktuje to jako przypadkowe otwarcie i zamyka auto.

oto cytat z manuala mojego alarmu Prestige Audiovox

"W momencie wyłączenia (rozbrojenia) pilotem, system czeka 30 sek. na otwarcie którychkolwiek drzwi lub bagażnika. Jeśli w tym czasie którekolwiek z tych drzwi nie zostaną otwarte, system potraktuje wyłączenie jako przypadkowe (niezamierzone) i samoczynnie się uzbroi. Funkcja ta jest na stałe - nie można jej wyłączyć."

Samouzbrojenie pełne:

"Ten rodzaj samouzbrojenia jest fabrycznie wyłączony. Aby uruchomić też funkcję należ zgłosić się do serwisu. Samouzbrojenie pełne polega na samoczynnym uzbrojeniu alarmu każdorazowo po zakończeniu jazdy - nie musimy pamiętać o użyciu pilota"

http://www.hcforum.pl/archive/index.php/t-3052.html

wirtold
04-08-14, 08:51
Co innego jak wysiadasz z auta i go nie zamkniesz (znaczy, zamkniesz drzwi ale nie zamkniesz kluczykiem), a co innego jak zamknięty samochód otworzysz kluczykiem i nie otworzysz drzwi. W pierwszym wypadku nie dzieje się nic, i jakoś wydaje mi się, że bez sensu żeby samochód zamykał się jak przy nim jesteś a nie zamykał jak odejdziesz dalej.... W drugim przypadku to samo jest w hatchbacku: po otwarciu samochodu kluczykiem masz jakieś 20 - 30 sekund na otwarcie drzwi, jak tego nie zrobisz to samochód znowu "się zamknie".