Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie jest napięcie w przewodach pod EACV w D13B2?

REJDYN
31-07-14, 16:18
Mógłby ktoś u siebie sprawdzić jakie jest napięcie w kostce podpinanej do EACV? U mnie jest 0,7V, trzyma wysokie obroty, EACV nie żyje przez to napięcie

yautja
31-07-14, 22:04
Napięcie jest zmienne w czasie, bo tak sterowany jest EACV. Zakres przypuszczam od 0V do 12V. Nie mam na razie jak zmierzyć. Jeśli stale jest 0,7V to albo masz super stabilną mieszankę albo wadliwą sondę lambda.

REJDYN
01-08-14, 21:16
Dzięki za odpowiedź ;) To chyba to drugie, bo jak odłączam EACV to żadnej różnicy nie ma. Dla próby próbowałem też z innym EACV i także bez różnicy, więc EACV sypnięte nie jest. Podłączałem oba do zasilacza i działają.

Jaka jest zasada tego działania? Skąd wie, że ma podać więcej prądu?

I co się powinno stać po odłączeniu wtyczki, kiedy auto chodzi na wolnych obrotach? Nie powinno zgasnąć? U mnie chodzi na 2500rpm, odłączę i różnicy żadnej

yautja
01-08-14, 21:34
Po odłączeniu wtyczki nic się nie stanie. On ma podawać więcej powietrza w momencie, kiedy komputer stwierdzi zbyt bogatą mieszankę.
Ten układ działa w sprzężeniu zwrotnym: sonda podaje informację do ECU, że jest zbyt bogato, ECU uchyla EACV, sonda podaje informacje że jest OK, ECU przestaje uchylać EACV. Jak uchyli za dużo, to sonda informuje o zbyt ubogiej mieszance i ECU przymyka EACV. Tak więc jeśli sonda jest niesprawna, to EACV nie zadziała.

REJDYN
01-08-14, 22:02
O to mi chodziło, dzięki ;)

jeru
19-08-14, 23:31
siemka, tak sie podepne pod temat, mam d16z6 i na mocno rozgrzanym silniku zaczyna falowac tak od 900 obr do1300 przez paredziesiat sekund i potem obroty sie stabilizuja, sprawdzalem i na eacv wtedy napiecie tez skacze czyli on powoduje falowanie ale to komputer tym steruje czyli co moze byc sypniete ze tak sie dzieje?? sonda tak jak wyzej ppiszecie?? czy moze byc cos w kompie upalone?

yautja
22-08-14, 09:30
Odepnij sondę to się dowiesz, czy to ona.

jeru
26-08-14, 07:25
bez sondy to samo