PDA

Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja wyje przy wyższych obrotach

patrykk
30-07-14, 12:04
Ok, krótki temat - od wczoraj zaczęła mi strasznie wyć klimatyzacja, coś pod maską chyba z lewej strony samochodu. Wycie zaczyna się za każdym razem jak jadąc zbliżam się do ok. 4000 obrotów. Na postoju wszystko jest ok, z nawiewów dalej czuć _w miarę_ zimne powietrze.

Czy ktoś z was miał taki problem? Co to może być - tylko pasek od napędu, czy może zaciera się kompresor?

Odgłos jest straszliwy, piekielny, demoniczny i bardzo głośny. Przypomina wycie/pisk...

pafels
30-07-14, 13:28
w jakim stanie jest pasek?

MichałCK
30-07-14, 16:24
Tak miał taki problem, ja na przykład tyle że u mnie również na luzie po zapaleniu auta sobie szurało ;p Sprawdź pasek pierw, ale najpewniej to kompresor mówi papa :) mnie się zepsuł około miesiąca temu na trasie.
Zdjąłem pasek i niestety nie mam już klimy :D teraz czajnik na nowy kompresor.
Porównaj sobie dźwięk do mojego kompresora i będziesz miał odpowiedź.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?159809-Srebrna-Strza%B3a-MB1-D16Y2-%29&p=2312368&viewfull=1#post2312368 Post #171 View My Video :D

lukwycz
30-07-14, 23:14
U mnie wycie przy włączonej klimie wzrasta wraz ze wzrostem obrotów silnika. Zaczęło się to od nabicia klimy. Ja stawiam na zwiększone opory, a swoją drogą pewnie łożysko kompresora się kończy. Czy ktoś może je wymieniał? Da się?

fakir
31-07-14, 07:13
U mnie wycie przy włączonej klimie wzrasta wraz ze wzrostem obrotów silnika. Zaczęło się to od nabicia klimy. Ja stawiam na zwiększone opory, a swoją drogą pewnie łożysko kompresora się kończy. Czy ktoś może je wymieniał? Da się?
oczywiście że się da, ale jest potrzebna prasa do wyciskania łożysk, czyli najlepiej dać kompresor do regeneracji i niech go przejrzą w środku czy warto wymianiać w ogóle łożysko.

MichałCK
31-07-14, 11:01
Dobra myśl z tym łożyskiem może , chociaż nie raz ktoś zaznaczał że lepiej szukać nowo/używanego kompresora.Tyle że nie wiadomo ile ten nowo/uzywany posłuży znowu :D
Jak odkręcić samemu kompresor by nie wylać czynnika chłodzącego?

Bobik
31-07-14, 11:47
Jak masz jeszcze gaz w układzie to trzeba jechać na odpompowanie go :D Tak mi gostek mówił u którego nabijałem klime :) Oni Ci odpompują gaz a potem taniej nabiją :D Żeby ściągnąć kompresor musisz spuścić czynnik chłodzący

patrykk
31-07-14, 12:26
Tak miał taki problem, ja na przykład tyle że u mnie również na luzie po zapaleniu auta sobie szurało ;p Sprawdź pasek pierw, ale najpewniej to kompresor mówi papa :) mnie się zepsuł około miesiąca temu na trasie.
Zdjąłem pasek i niestety nie mam już klimy :D teraz czajnik na nowy kompresor.
Porównaj sobie dźwięk do mojego kompresora i będziesz miał odpowiedź.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?159809-Srebrna-Strza%B3a-MB1-D16Y2-%29&p=2312368&viewfull=1#post2312368 Post #171 View My Video :D

Ok, porównałem i widzę różnicę :) U mnie nic nie szura na luzie, klimatyzacja dalej wydaje się działać i zaczyna wyć/piszczeć dopiero jak wkręcę silnik na wysokie obroty, albo jak jadę po prostu po autostradzie. Na Twoim filmie to brzmi jak szurające o siebie blachy, u mnie bardziej przypomina pisk (tak jak w niektórych samochodach zimą, przy pierwszym odpaleniu). Może to jednak pasek... Jak go sprawdzić? Obejrzeć po prostu?

Bobik
31-07-14, 12:44
A łożysko napinacza było wymieniane ? może to ono szumi ??

MichałCK
31-07-14, 14:16
Nie wiem czy pytanie do mnie czy do Patryka ;p
Łożyska napinacza nie wymieniałem, sprawdzę jak będę u mechanika :D lecz gdy zdejmowaliśmy pasek ze sprężarki, to mechanik przy kręceniu kołem sprężarki klimy od razu stwierdził że to wina sprężarki przy obracaniu kołem ręcyma :D

patrykk
10-08-14, 22:17
U mnie nic nie było prawdopodobnie wymieniane - a przynajmniej ja nic od początku nie wymieniałem - ani paska, ani napinacza. Dam radę to (ten pasek) jakoś sam zdjąć i ocenić "przy kręceniu kołem sprężarki" czy kompresor jest zajechany? Bo pewnie możliwe, że kompresor stawia duży opór, wtedy pasek zaczyna się ślizgać i dlatego słyszę ten odgłos...

Chciałbym sam najpierw wiedzieć mniej więcej co się dzieje, bo jak na razie każdy serwis klimy jaki robiłem kosztował mnie min. 500zł...