Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony wskaźnik ciśnienia oleju?

kamil1988
27-07-14, 15:24
Siema, kupiłem wskaźnik ciśnienia oleju z zakupu grupowego (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?212661-Zegarki-temp-ci%B6nienie-oleju-vol-3) i mam problem.
po odpaleniu na zimnym ciśnienie pokazuje ok takie jakie ma być wraz ze wzrostem temperatury oleju ciśnienie spada ok, dochodzi olej do normalnej temperatury, wskaźnik pika przy ciśnieniu oleju na jałowym ok 0.5 bara. po włączeniu świateł ciśnienie jeszcze spada do ok 0.3 bara a po załączeniu dmuchawy znów szybko spada ale po chwili wzrasta. (wskaźniki są wszystkie podłączone w jedno miejsce może to coś mieć do rzeczy?) reszta wskaźników EGT i temp oleju działa raczej prawidłowo. co ciekawe po przejechaniu około 5 km do domu dojechałem na ciśnieniu oleju równym uwaga 0 bara. uszkodzony wskaźnik? czy podłączyć zasilanie wskaźnika w inne miejsce?
czujnik ciśnienia oleju na desce działa, gaśnie po chwili rozruchu silnika. silnik d16z6 z dołożoną turbiną, olej 5w40

Saiti
27-07-14, 15:45
czy podłączyć zasilanie wskaźnika w inne miejsce?

Raczej to.

kamil1988
28-07-14, 18:03
podłączyłem chwilowo wskażnik pod radio i dalej na rozgrzanym oleju ciśnienie ZEROWE, jutro jade sprawdzic ciśnienie manometrem i zobacze, przed założeniem wskaźnika auto śmigało po założeniu turbo i wskaźników panewki czy pompa nie miała prawa ot tak sie zjebać.

kamil1988
29-07-14, 12:51
post pod postem ale dla potomnych, jak macie problem ze wskaźnikiem ciśnienia, uderzajcie do ogarniętego warsztatu niech zmierzą manometrem.
już miałem czarne myśli że to pompa lub panewki, na manometrze w wolnych obrotach ciśnienie 1.5 bara, wniosek czujnik jest gówna wart.

lub pobawię się z innym podłączeniem i sprawdze masę. podpowiedział mi Maskunt zobaczymy co wyjdzie

airman
30-07-14, 16:12
Napisz jeszcze czy podmiana czujnika załatwi sprawę, niestety przy fejkowych wskaźnikach jest ryzyko.

Paputek
01-08-14, 23:06
Ja mam zegary depo racing czy jakos tak :-) i dzialalo ok a teraz jak spadlo do zera tak jest na zerze :-) moze ma ktos jakis sprawdzony czyjnik co bylby cos wart i zeby dzialal