Zobacz pełną wersję : Wskaźnik temperatury wariuje.
Witam.ostatnio zauważyłem, że wskaźnik temperatury wariuje po włączeniu świateł mijania. Silnik normalnie się grzeje i trzyma temperaturę.wentylator się włącza i zbija temperaturę. Jedynie, to wskazówka idzie do góry na jakieś 3/4, gdy wlacze światła. Po ich wyłączeniu, wskazówka z powrotem wraca na poprawna temperaturę silnika.
Wydaje mi się, że może to być przyczyną słabej masy silnika, gdyż miałem identyczną sytuację w poprzednim samochodzie (tico). Wówczas kabel łączący silnik z karoseria (miedziany) był ulamany.
Czy mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny mojej usterki? Gdzie kabel masy znajduje się w hondzie i czy można ewentualnie zastąpić go obojętnie jakim?
Dziękuję, pozdrawiam
Jeden masz przy pokrywie zaworów, przykręcany do pasa przedniego. To na pewno.
Drugi ponoć przy skrzyni.
Można w jakiś sposób dodać masę silnikowi?
Tyle ze światła nie maja masy na silniku, jak była by słaba masa na silnik to byś nie zakręcił rozrusznikiem, moim zdaniem pasowało by zajżeć do masy w liczniku, czy inne wstaźniki nie wariują?
Inne wskaźniki nie wariuja, tylko od temperatury. Postaram się dzisiaj przeczyscic styki i zobaczę
Ewentualnie zobacz masę na termostacie, tam lubi korodować
Sprawa wygląda tak:
Wyczyscilem masę silnika do karoserii, kleme masy od akumulatora i jakby się polepszylo, jednak czasem jeszcze, wskazówka temperatury potrafi jeszcze pójść wysoko. Zauważyłem, że problem występuje tylko na biegu jalowym. Gdy dodam gazu, wskazówka gwałtownie opada na właściwą temperaturę.
Ja stawiam na pasek klinowy do wymiany, jednak jest dosyć sztywno naciagniety. Ewentualnie alternator do regeneracji? Co sądzicie?
sprawdzałeś poziom płynu chłodniczego? Ale nie w zbiorniczku wyrównawczym a w chłodnicy, ma być praktycznie pod korek?
Tam nie sprawdzałem...Ale skoro jest między min a max w zbiorniku, to chyba tam też jest dobrze?
Co jeszcze może być przyczyną, jeśli tam będzie płynu pod korek?
bartek_levis
28-07-14, 06:56
Tam nie sprawdzałem...Ale skoro jest między min a max w zbiorniku, to chyba tam też jest dobrze?
Co jeszcze może być przyczyną, jeśli tam będzie płynu pod korek?
pewnie brak płynu jeśli go nie będzie ma być pod korek
i wyczyść masę na termostacie powinno być ok
Płynu w chłodnicy mam po korek, masa przy termostacie wyczyszczona. Na razie spokój jest...co jeszcze jest na liście do sprawdzenia?
Ale dolałes czy był pod korek?
bartek_levis
29-07-14, 11:29
chyba wszytko jak delej bedzie oszukiwał to czujnik lub wskaźnik w zegarach
W chłodnicy był pod korek, nic nie dolewalem