PDA

Zobacz pełną wersję : Temperatura silnika 1.4 2004

Marek_Wy
25-07-14, 09:40
Może jestem przewrażliwiony, ale... czy po rozgrzaniu silnika, wskaźnik temperatury powinien być dokładnie w połowie skali? Pytam, bo gdzieś coś takiego przeczytałem, a u mnie wskaźnik jest niestety trochę niżej. Tragedii nie ma, bo do połowy brakuje mu kilka milimetrów, ale może to jednak oznaka, że coś jest nie tak. Jak u was z tym wskaźnikiem?

Mam jeszcze jeden objaw, może związany właśnie z tym. Na ludzie, kiedy stoję np. na światłach coś zaczyna buczeć. Brzmi to tak, jakby coś się włączało, jakaś pompa czy coś. Nie jest to sprężarka klimy, bo buczenie pojawia się również przy wyłączonej klimatyzacji. Może on nie trzyma temperatury i to jest ssanie? Co myślicie?

Mam nadzieje, że po prostu mam schizę na punkcie swojejgo samochód :). Z góry dzięki za pomoc.

koliber19
25-07-14, 11:12
Zaobserwuj wskazówkę na zimnym silniku jest poniżej czerwonej kreski czyli na rozgrzanym jest troszkę poniżej połowy prawidłowo tez tak mam w swoim autku

bombel
25-07-14, 16:30
Buczy pewnie wentylator na chłodnicy. Temperatura na skali jest odpowiednia. Nie masz problemu.

iljash
26-07-14, 10:37
ma byc ponizej . jakby bylo na rowni to wlasnie moglbys sie martwic

Marek_Wy
28-07-14, 12:36
Ok. Dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o buczenie, to to nie jest wentylator, bo ten dźwięk rozpoznaje. To buczenie pojawia się tylko na luzie. Kiedy dodam gazu znika. :/

iljash
28-07-14, 14:12
Łożyska skrzyni kolego, wejdź w temat o łożyskach ( dźwięk na wcisnietym i wycisnietym sprzegle i porównaj czy opisane problemy / dźwięki to.to.samo co u Ciebie )

Marek_Wy
28-07-14, 16:17
Temat łożysk mam już przerobiony :) To zupełnie inny dźwięk. Łożyska terkoczą, a to jest buczenie. Wciskanie sprzęgła nic nie zmienia. Przestaje buczeć, jak dodaje gazu. Poza tym nie buczy cały czas tylko czasami, jakby coś się włączało. Może uda mi się to nagrać.

iljash
28-07-14, 18:15
oki, bo na pierwszy rzut oka na to wskazywalo. Nagraj nagraj pomoze z pewnoscia :)

genior
28-07-14, 23:38
to sprawdź osłone katalizatora, czy nie poluzowana

EFKA5
01-08-14, 18:25
to sprawdź osłone katalizatora, czy nie poluzowana albo pordzewiała, ja wyrzuciłam ją całkiem :p