Zobacz pełną wersję : B18C4 + P28 - kilka pytań
Mam Aerodecka Vti z silnikiem B18C4 i kompem p28. Ostatnio wymyśliłem sobie, że założę sobie vtec lighta, podpiąłem wszystko pod pin A4 na kompie, a tu niespodzianka: 12v na tym pinie zaraz po przekreceniu kluczyka. Pomierzyłem napięcie na pinie, w komorze silnika, przed cewka vtec i cały czas 12v. Zawsze sądziłem, że powinno być zero i dopiero +12 podane na cewkę otwiera przepływ oleju i załącza vtec. Auto jeździ normalnie, w rejonie 4500 zmienia się dźwięk, zaczyna przyspieszać lepiej itp. Czyli zakładam, że vtec jednak się włącza. Z ciekawości spotkałem się z rafsio, który ma dość podobny setup i u niego tez 12v pojawia sie na kabelki sterujacym cewką juz po przekreceniu kluczyka. I tu moje pytania: jak to jest wobec tego załączane i jak ogarnąć kwestie tego nieszczęsnego vtec lighta, skoro na kablu mam cały czas napięcie?
http://www.youtube.com/watch?v=GIYAzLM-H3I
może macie zmostkowane A4 z D6, żeby nie było błędu 22 (czyli zrobiony vtec pressuere switch bypass)
Pewnie tak - w środku kompa są połączone piny, ale w związku z tym jak odbywa się sterowanie VTECem?
A4 z D6 musisz miec zmostkowane, w przecinym razie VTECa by nie bylo. Ale to z A4 jest podawany sygnal na D6.
Jest kilka czynnikow decydujacych o tym czy VTEC sie zalaczy ale od nich zalezy czy komp wystawi sygnal na pin A4.
Szczerze mowiac wg tego co widac powinienes miec VTECa non stop:P Ale mowisz ze czujesz roznice przy 4500, a IAB na ile masz ustawione teraz?
ale mierzysz to napięcie na odpiętej wtyczce od elektrozaworu?
podepnij normalnie żaróweczkę pod A4 i zobacz że vtec light działa tak jak powinien :D
to napiecie 12v przy pomiarze to z pinu D6, ale tam jest bardzo małe natężenie prądu więc elektrozaworu nie odpali, nie zaświeci też prawdopodobnie żarówki
podepnij normalnie żarówke pod A4 jak pisze piroman i powinno działać
piroman, lucasSNC - macie rację - działa :)
Wielkie dzięki za pomoc. Oszczędziliście mi sporo nerwów i pewnie wydatków, bo już chciałem kupować inne ECU.