Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hondzia bierze olej.

Koed
23-07-14, 21:48
witam, pare dni temu kupilem hondzie(1,4(90) 1996'), ktora okazalo sie bierze b duzo oleju. co mam sprawdzic? wymienic? jakie moga byc przyczyny?

reaktor
23-07-14, 21:49
wymienić?
silnik

pajac_am
23-07-14, 22:31
Zmolestować i postraszyć poprzedniego właściciela, że zostałeś wprowadzony w błąd co do stanu technicznego pojazdu. Bo zapewne nie wspomniał, że silnik nadaje się na złom.
Powiedz mu że jak nie weźmie tego auta z powrotem, albo nie zwróci Ci części kasy, tu jutro u niego jesteś ;)
Mój znajomy odzyskał w ten sposób kilka stówek. Sprzedający zarzekał się, że auto bezwypadkowe, nie pryskane itp. A kilka dni po zakupie dopatrzyliśmy się, że tylny błotnik był wymieniany.

A tak właściwie - ile oleju dla ciebie to jest dużo?

Endrju1
23-07-14, 22:50
Niestety spore ubytki oleju często wiążą się z wymianą pierścieni i uszczelniaczy (rzadziej samych uszczelniaczy zaworowych) co wiąże się zwykle z niemal kompletnym remontem co często cenowo wychodzi podobnie do wymiany całego słupka.

gorky
23-07-14, 23:57
B dużo to ile wg Ciebie?

Subtil
24-07-14, 01:36
Masz bodajze 10 czy 14 dni na jakies reklamacje jezeli np to jest silnik. Bo nawet jak w umowie masz ze "kupujacy zapoznal sie ze stanem technicznym auta.." to jezeli nie kupiles go jako uszkodzonego to wprowadzil Cie swiadomie w blad. Sytuacja do wygrania spokojnie ;)

Skąd kupiłeś auto? Widzę że też z Łódźkiego to moze jakos bym Ci pomogl :)

kruczekvu
24-07-14, 11:48
pare dni temu kupilem hondzie(1,4(90) 1996'), ktora okazalo sie bierze b duzo oleju.
Znaczy się ile ?

cosmo-pl
24-07-14, 12:20
Panowie jesteście niesamowici - 6 postów, a nawet nie wiecie, jakie jest zużycie oleju.. Naprawdę, poza jednym sensownym pytaniem - dużo, czyli ile, resztę należałoby wywalić za offtop

I jeszcze jeden kwiatek :)

Niestety spore ubytki oleju często wiążą się z wymianą pierścieni i uszczelniaczy (rzadziej samych uszczelniaczy zaworowych) co wiąże się zwykle z niemal kompletnym remontem co często cenowo wychodzi podobnie do wymiany całego słupka.
Endrju1 - bez urazy, ale gość nie powiedział nic, a ty już mu wymieniłeś półsilnika, a w zasadzie to już cały kompletny remont.. ;) No nie wiem, czy masz jakąś czarodziejską kulę, czy po prostu znasz tego gościa prywatnie, widziałeś auto, pomierzyłeś co trzeba i stąd ten wpis, ale jeżeli tak nie jest, to powstrzymaj się odrobinę następnym razem, zanim nie dostaniesz konkretnych informacji. Na razie sprowadza się to do rad "interesownego mechanika" - coś mi stuka w zawieszeniu - to proszę wymienić całe na nowe, to przestanie...

reaktor
24-07-14, 13:34
Panowie jesteście niesamowici - 6 postów, a nawet nie wiecie, jakie jest zużycie oleju.. Naprawdę, poza jednym sensownym pytaniem - dużo, czyli ile, resztę należałoby wywalić za offtop

I jeszcze jeden kwiatek :)

Endrju1 - bez urazy, ale gość nie powiedział nic, a ty już mu wymieniłeś półsilnika, a w zasadzie to już cały kompletny remont.. ;) No nie wiem, czy masz jakąś czarodziejską kulę, czy po prostu znasz tego gościa prywatnie, widziałeś auto, pomierzyłeś co trzeba i stąd ten wpis, ale jeżeli tak nie jest, to powstrzymaj się odrobinę następnym razem, zanim nie dostaniesz konkretnych informacji. Na razie sprowadza się to do rad "interesownego mechanika" - coś mi stuka w zawieszeniu - to proszę wymienić całe na nowe, to przestanie...
ty pewnie byś doradził inny olej to by nic nie brał bo twoje oleje "nie parują " albo napisał ze bierze mu olej bop wlał niewłaściwy olej a a i w góle gdyby Hitler lał do volkswagena dobry olej to nie było by 2 wojny światowej bo za wszystko odpowiada olej

Michał102
24-07-14, 14:02
Znaczy się ile ?

x2.

Kolega, który ma Astre 3 ostatnio mi mówi, że wpiernicza mu to dużo oleju. Pytam ile, a ten mi odpowiada, że jakies 3 setki na 15k km ;)

Endrju1
24-07-14, 14:12
Ja mu nie mówię, że to na pewno ma do wymiany, gdyż jak zauważyłeś nie podał nawet ile tego oleju mu ubywa (ale skoro pisze, że auto kupił parę dni temu i już zauważył że oleju ubywa, to raczej nie jest to 0,5l od wymiany do wymiany). Wspomniałem tylko co zwykle jest do wymiany, kiedy ubytek jest znaczny i że często wtedy (zwłaszcza przy d14 które jest tanim i łatwo dostępnym silnikiem) bardziej opłaca się szukać zdrowego słupka niż remontować.

Michał102
24-07-14, 14:27
bardziej opłaca się szukać zdrowego słupka niż remontować.

Problem w tym, że tych zdrowych silników jest bardzo mało i trudno takowy trafić. Teraz nawet D14 są już pozarzynane.

cosmo-pl
24-07-14, 19:14
Dokładnie. Skąd wiesz co trafisz Endrju1? Szukanie nowego słupka, jest najgorszym pomysłem, jaki można mieć i uzasadnionym, tylko w przypadku gdy dotychczasowy jest już nie do użytku, albo mamy pewne źródło. Np znamy auto, z którego pochodzi, ewentualnie mamy szansę zrobić wiarygodne pomiary. Każdy silnik, ma przewidziane wymiary naprawcze i jak dobrze przeprowadzisz naprawę, to silnik zyskuje około 70% fabrycznej sprawności i trwałości. Przy założeniach średnich, możesz na nim przejechać pewnie z 200 000 km, spokojnie, bez żadnych problemów.

@reaktor
Nie. Może zalać olej "reaktorowy" wtedy auto będzie jak bolid f1 :)

Koed
06-09-14, 11:47
Sory za nieobecnosc :) silnik wciagał kolo litra oleju na 100 km. wymienilem pierscienie tlokowe to po pierwsze, uszczelniacze, uszczelke pod glowica oraz inne. z wymiana oleju koszt ok.500 zl + mechanik ale robil mi kumpel to sie dogadalismy :) musle ze sie oplacalo. teraz wiem na czym stoje. z kupnem silnika tez roznie bywa ;p pozdrawiam, dzieki za odpowiedzi

Bartko
08-09-14, 09:03
silnik wciagał kolo litra oleju na 100 km To zdecydowanie nie mieścił się w normach. ;-)

pavel5000
08-09-14, 15:33
To zdecydowanie nie mieścił się w normach. ;-)
Jak miałem kiedyś EG4 to paliło litr na 20 km:rolleyes:

bartek_levis
09-09-14, 17:06
a tuleje sprawdziłeś ? jak masz jajowate to taki remont o kant tyłka a za te pieniądze kupił być sprawne d14