Zobacz pełną wersję : katalizator - opinia
Witam! wiem, wiem 100000 tematów o katalizatorach ale chodzi mi o ten konkretny...
http://www.mtuning.pl/sklep/product_info.php?products_id=1095
-myslicie ze bedzie dobry, odmuli auto ze starym katem?
-czemu taka niska cena? nie za niska?
-warto wymienic na takiego kata?
-ile kosztuje zalozenie tego u mechanika?
-na przeglądzie okresowym wszysko bedzie si?
hanka V d13b2
A nie mozesz poprosty wyciac KATA ?
Hanka bedzie miala lzej i Tobie w portfelu zostanie
No chyba ze Cie sumienie gryzie ze srodowisko bedziesz zanieczyszczac
wytnij kup przelotowy :D i będzie ok :d ja mam zamiar wycinać ale z tego co widzę mam tez końcowy do wymiany i rurę która idzie aż do kata ... ktoś orientuje sie ile ona kosztuje ?
to nie jest katalizator, to zwykla rurka, maly tlumik, nie ma nic z katalizatorem wspolnego pomijajac to ze wstawiasz to cos w jego miejsce plug&play i nie masz katalizatora
To nie jest katalizator tylko zwykla rura z komora. Na ebayu takie chodza po kilka-kilkanascie dolcow. Raczej nie jest to warte swojej ceny. Lepiej kup zwykly maly tlumik przelotowy z allegro za 50 zl w miejsce katalizatora.
znego taki sportowy katalizator jak zemnie czarny penis:P nie zartuje daj sobie spokoj dobiez dokladna sirednice rorki i lepiej ja wspawaj niz tego srebnego pytona
a potem będzie rzęzić jak ze starej skody ,
po wyjęciu kata najlepiej wstawić rezonator, niweluje sie wtedy te nieprzyjemne dźwięki ..
NO ja wlasnie jezdzilem prawie rok z rura zamiast kata. (Do tego 4-2-1) . Rzęził jak stara kobyła. NIedawno zamontowalem ten tlumik w miejsce kata tlumik (http://moto.allegro.pl/item370254200_tlumik_przelotowy_sport_awg_zamiast_ strumienic.html)
I naprawde mile mnie zaskoczyl. Jest praktycznie tak cicho jak z katem i zero brzdekolenia.
Dokladnie po wycieciu kata jest straszne zepolenie:) sam tak zrobilem i majac male dziecko nie byl to dobry wybor....Teraz musze cos z tym zrobic i chyba wstawie tlumik przelotowy...
Jaka srednice mam wybrac? 50 czy 55?
Pozdr
Wszystko ładnie, pięknie ale co z przeglądem technicznym, nie ma z tym problemów jeśli jest wycięty katalizator, lub w to miejsce jest wstawiona jakaś rurka lub strumienica?
MUCHOZOL_200ml
05-06-08, 23:35
NIedawno zamontowalem ten tlumik w miejsce kata tlumik
ja tak zrobiłem 2 tyg temu i jest ciszej niż ze starym katem
Wszystko ładnie, pięknie ale co z przeglądem technicznym, nie ma z tym problemów jeśli jest wycięty katalizator, lub w to miejsce jest wstawiona jakaś rurka lub strumienica?
też się o to obawiałem, ale mechanior od tych tłumików mówi, że katalizatory firmy AWG wyglądają tak samo jak powyżej cytowany tłumik (to ta sama firma)
no w sumie ten tłumik AWG to chyba bardziej sensowna opcja... nie mowiąc juz o hajsie :d najbardziej mi zalezy zeby odmulic auto bo 160000 na liczniku i kat nie wymieniany :/
Ja dzisiaj wyciałem kata i wspawałem rurke 50mm. Końcowy mam przelotowy ala mugen bez silencera i ... chodzi jak samolot :/
no to dramat, ja licze na to ze to w sumie tłumik jest i nie bedzie napier$^#@&
Czy ktoś stosował katalizatory z metalicznym wkładem zamiast tych fabrycznych ?
W Polsce można nabyć Lindo Gobex (200-450 zł)
JMJ (około 300 zł)
i MagnaFlow z firmy RPM za około 370 zł
Najczęściej za wodą stosują metaliczne o CPSI 200 , które mają prawie taki przepływ jak 100 tka i spełniają swoje zadanie jeżeli chodzi o emisje spalin.
http://berktechnology.com/forums/magnaflow%2059955%20metallic%20cat%20vs%2054955%20 ceramic%20cat.jpg
Po lewej kat z wkładem metalicznym 200 CPSI po prawej standardowy cat ceramiczny około 400 CPSI.
Cat 200 CPSI ma przepływ 43 % lepszy niż kat fabryczny, o 13 % gorszy jednak niż sama rurka (dane porównawcze z katalizatora Hondy S2000).
Poniżej przepływ spalin , seryjny cat, sportowy i rurka.
http://www.350z-tech.com/w/images/a/af/Test_Pipe_Flow.jpg
Poniższe wykresy pokazują porówanie rury zamiast kata oraz kilka katalizatorów sportowych o większym przepływie.
http://img503.imageshack.us/img503/971/cattestdynosqk2.jpg
http://img503.imageshack.us/img503/1730/cattestresultszu5.jpg
Wydaje się że można uzyskać mniej więcej to co na rurce, mając sprawny katalizator, bez rzęcholenia wydechu i smrodu np gazu z wydechu (dla tych z LPG power).
Fajny ten artykuł i to zdjęcie porównawcze.
Ciekawy ten katalizator z wkładem metalicznym ale cena ok. 300zł może zniechęcać. Dla mnie to jest dosyć dużo i wole wydać kasę na inne rzeczy bardziej potrzebne do auta(np. wymienić przewody hamulcowe, tarcze, klocki :mad: ) Orientuje się ktoś jaka jest wytrzymałość takiego katalizatora?
Raczej wstawię tłumik przelotowy w miejsce kata bo kolega ma samą rurę, standardowy tłumik końcowy i jest taki raczej mało przyjemny rzegot jak już pisaliście wcześniej.
Ten tłumik (http://moto.allegro.pl/item370254200_tlumik_przelotowy_sport_awg_zamiast_ strumienic.html)jest plug&play do Civic'a D13B2 ?
Czy ktoś zna dokładne wymiary miejsca które zostaje po ucięciu kata w D13B2?
mam tez końcowy do wymiany i rurę która idzie aż do kata ... ktoś orientuje sie ile ona kosztuje ?
Do D13B2 końcowy tłumik w sklepie który się tym specjalizuje kosztuje chyba 140zł a ta rura od katalizatora do tłumika końcowego 120zł
Ja dzisiaj wyciałem kata i wspawałem rurke 50mm. Końcowy mam przelotowy ala mugen bez silencera i ... chodzi jak samolot :/
no to logiczne bylo ze bedzie glosno chodzil.ja mam idenyczie zrobione tylko ze mi to odpowiada przynajmniebardziej mi ise podoba niz ten z silencerem bo tamtern czy ma wkladke czy nie chodzi jak samolot :P
ktos napisal ze jak sie wspawa zwykla rorke to bedzie chodiz jak kobyla to wiadomo tylko ze mi chodzilo ze lepiej to zrobic niz wydac 300zl i myslec ze sie podnioslo moc oto mi chopdzilo ze to nic nieda w podniesieniu mocy ze da tyl co zwykla rorka.
tym bardziej niewiem czy w V gen jest tak jak wVI ze po wycieciu kata jest metaliczne brzecenie
Ten tłumik (http://moto.allegro.pl/item370254200_tlumik_przelotowy_sport_awg_zamiast_ strumienic.html)jest plug&play do Civic'a D13B2 ?
Czy ktoś zna dokładne wymiary miejsca które zostaje po ucięciu kata w D13B2?
No ja właśnie ten zamówiłem i gadałem z gościem od tych przelotów i mówił ze no problemo, podajesz mu model dokladny rocznik itp a on ci juz sam dobiera odpowiednie wymiry i inne pierdoły i przesyła odpowiedni tłumik przelotowy. Na przeglądzie podobno bez lipy bo w obudowie kata i nie buczy tylko fajno chodzi. mechanik zalozy za 50zl i po problemie, fura odmulona, kop przybył, banan na japie:)
Dzięki za odpowiedź koberone. Czyli teraz moim następnym wydatkiem będzie właśnie taki tłumik :D
tym bardziej niewiem czy w V gen jest tak jak wVI ze po wycieciu kata jest metaliczne brzecenie
Potwierdzam, że jest takie metaliczne brzmienie po wstawieniu samej rurki w Civic V gen D13B2.( kolega ma tak zrobione )
"Raczej wstawię tłumik przelotowy w miejsce kata bo kolega ma samą rurę, standardowy tłumik końcowy i jest taki raczej mało przyjemny rzegot jak już pisaliście wcześniej"
.
tez miale takie zezenie i mnie toriszke denerwowalo wiec zalozylem koncowy ala mugena i teraz mi sie podoba.a ztym zezeniem to jest tak ze duzo osobom nawet na tym forum sie podoba ten dzwiek wiec to zlezy od ciebie kwestia gust poprostu:)
No mi to zezenie jak jadę autem nawet się podoba( z zewnątrz już tak sobie) ale to było na standardowym tłumiku.
Ja teraz mam u siebie Blackflame i już mi się powoli zaczyna nudzić taki głośny wydech a wycięcie kata tylko pogorszy sprawę w moim przypadku. Więc chyba kupię ten tłumik przelotowy i zobaczę jak będzie się sprawował z tym moim końcowym ala Mugen Blackflame EXO 140PS w D13B2.
Jak bym wstawił samą rurkę a tłumik końcowy mam ala mugen to będzie dużo głośniej?
ja tak ma i ja wiem czy w srodku jest az tak glosno na zewnatrz nie powiem ale wsrodku raczej niejest tragicznie.no ale jesli tobie sie nie podoba to zrob taki jak piszesz. mi tylko w tym temacie chodzil oto ze ten przelotowy tumik nic niepodnieisie mocy jak ktos pisal
moze i mocy nie podniesie ale auto z przebiegiem 160000 i niewymienianym katalizatorem napewno bedzie miało mniejszą moc niż po wymianie zapchanego kata na taki tłumik przelotowy.
moze i mocy nie podniesie ale auto z przebiegiem 160000 i niewymienianym katalizatorem napewno bedzie miało mniejszą moc niż po wymianie zapchanego kata na taki tłumik przelotowy.
zgodze sie ztym ze napewno kat byl juz do wyjeb... chodzil mi ze ogulnie nie podniesie mocy.ale tak jak piszesz to prawda
Witam
Korzystając z okazji podłączę się do tematu. Mam pytanie: Pękł mi kolektor wydechowy w D16Y7 (coupe 97r). Problem jest w tym, że kolektor i kat tworzą integralną część. Wymiana na nową serie nie wchodzi w grę, za względu na astronomiczne koszty całej zabawy, używki nie chcę, bo nie wiadomo po jakim przebiegu. Chce odbudować układ i zastanawiam się nad konfiguracją zbliżoną do serii (głośność, spalanie itp.). Zacznę od 4-2-1, teraz pojawia się katalizator, który jak już pisałem był integralną częścią kolektora (umieszczony pionowo zaraz za nim). Czy powinienem coś wsadzić zamiast kata, zwróćcie uwagę na to co napisałem wyżej (umiejscowienie kata). W 4-2-1 miejsce na ewentualne zamontowanie czegoś zamiast kata jest dopiero w pozycji poziomej, potem już tylko tłumik środkowy-zostawić, czy nie i końcowy-końcowy też jest do wymiany, wsadzić taki sam, czy zainteresować się czymś innym.
Pozdrawiam
Jeśli sonda sięgnie do katalizatora umieszczonego "po Bożemu" to zmień na wersję spotykaną wszędzie indziej. W związku ze sporem głównego wątku tematu Ty decyduj, czy ma być katalizator, czy zamiennik czy byle rurka. O reszcie było i zawsze wraca jak bumerang odpowiedź, że to zależy od użytkownika - jedni lubią basik, inni metaliczny pogłos, a jeszcze inni ciszę.
Co zrobić by po wyjęciu kata nie palił się check?
Co zrobić by po wyjęciu kata nie palił się check? bo masz pewnie 2 sondy- jaki silnik ?
D14Z2 niestety druga sonda za katem.
Witam
Korzystając z okazji podłączę się do tematu. Mam pytanie: Pękł mi kolektor wydechowy w D16Y7 (coupe 97r). Problem jest w tym, że kolektor i kat tworzą integralną część. Wymiana na nową serie nie wchodzi w grę, za względu na astronomiczne koszty całej zabawy, używki nie chcę, bo nie wiadomo po jakim przebiegu. Chce odbudować układ i zastanawiam się nad konfiguracją zbliżoną do serii (głośność, spalanie itp.). Zacznę od 4-2-1, teraz pojawia się katalizator, który jak już pisałem był integralną częścią kolektora (umieszczony pionowo zaraz za nim). Czy powinienem coś wsadzić zamiast kata, zwróćcie uwagę na to co napisałem wyżej (umiejscowienie kata). W 4-2-1 miejsce na ewentualne zamontowanie czegoś zamiast kata jest dopiero w pozycji poziomej, potem już tylko tłumik środkowy-zostawić, czy nie i końcowy-końcowy też jest do wymiany, wsadzić taki sam, czy zainteresować się czymś innym.
Pozdrawiam
Z tego co mi sie wydaje to masz tylko jedna sonde. Mi tez pekl kolektor wiec:
kupilem 4-2-1 jebajowy z transportem wyszlo 350pln
wywalilem kata (4-2-1) ladnie laczy sie z reszta rur (na dlugosc bo musisz pokombinowac ze srednica)
koncowy kupilem uzywke ultera uniwersalnego (150pln)
Dzwiek jest hmm... kwestia gustu, troche wkurza mnie dzwiek samego kolektora, troche jakby mial wydmuchana uszczelke, koncowy brzmi slicznie, jest lekko basowy i dosc cichy, ale za to jak wzrosly osiagi.
Pomysl jeszcze o odizolowanym stozku i bedziesz mial juz komplet.
Witam
Dzięki za odpowiedź.
W takim razie chyba zdecyduję się na taką konfigurację:
4-2-1, potem ten tłumik o którym pisał rafalb33, dalej środkowy i końcowy seria, bo okazuje się, że jest w dobrym stanie.
Pozdrawiam
(http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/member.php?u=739)
D14Z2 niestety druga sonda za katem.
u mnie ten sam problem - padł kat (furczy powyżej 4k i świeci się check - samodiagnostyka catalyst system no i totalna zmuła)
pytanie zatem czy przy 2 sondach można założyć sportowy katalizator? a jeżeli tak, to czy ktoś z większym doświadczeniem niż moje może polecić jakiś konkretny model? zależy mi na jakości i trwałości, ale priorytetem jest niska cena;)
Znalazłem jeszcze coś takiego: http://tnij.org/bfqm używał ktoś?
Pozdrawiam
Ja wywaliłem całkiem.
Przed 91KM po 100KM
EJ9, 1996, K&N, Ulter przelot
pytanie zatem czy przy 2 sondach można założyć sportowy katalizator? a jeżeli tak, to czy ktoś z większym doświadczeniem niż moje może polecić jakiś konkretny model? zależy mi na jakości i trwałości, ale priorytetem jest niska cena;)
Mnie tez interesuje czy zainstalowanie sportowego katalizatora np takiego typu - http://www.allegro.pl/item549817279_sportowy_katalizator_honda_civic_crx _del_sol_2_25.html
czy nie bedzie problemu ze sondą? niby otwor tam jest na sonde ale czy zdaje egzamin? moze ktos zastosował go i chce sie pochwalic swoim doświadczeniem ??????? szczegolnie chodzi mi o ta sonde a nie o srodowisko,rzezenie itp
skolopendra
24-02-09, 09:29
szczegolnie chodzi mi o ta sonde
gwarancji miał nie będziesz
a jest to rezonator ,jak z mojego opisu
no własnie pisałem do goscia ktory to wystawil na allegro i powiedzial ze gwarancji mi na to nie da bo zmieni sie szybkosc przeplywu spalin a drugi mi odpisał z ( Mtuning) ze nie bedzie zadnego probleu. Wychodzi na to ze by lepiej nie ryzykowac ....
maciek070188
24-02-09, 12:42
jaka srednica rury nie chcem zadnych strumienic i niczego takiego kwasowke lub jakas rurke z ocynku i mam to gdzies mam silnik 1.4 jaka rurke musze kupic? ;p
na elektrodzie był fajny schemacik układu imitującego pracę drugiej sondy. Składasz taki układ wpinasz sie w sondę i po problemie
szkoda ze dopiero teraz znalazlem ten emulator jak juz kupilem nowa sonde za 900zl :/
skolopendra
24-02-09, 22:36
Wychodzi na to ze by lepiej nie ryzykowac ...
wstawisz to i powinno być ok
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=1267
maciek070188
02-04-09, 22:41
wywalilem kata wstawili mi rurke taka jaka tam pasowala i chodzi troszke glosnije i nie slysze zeby furczalo nic zabardzo ale hanka napewno lepiej oddycha;] i moze ze 3 km poszly do przodu?;p
Ja zamierzam wyciągnąć kata i łomem wybić wnętrznosci i wstawić go z powrotem, zobaczę jak bedzie ok to zostawie a jak nie do wlozę do środka jeszcze rurke
maciek070188
03-04-09, 12:14
rurke zakladaj i tyle wywal kata chociaz 70 zl zarobisz ;]
jako że mam problem z sąsiadem z bloku :/ któremu rzekomo śmierdzi spalinami (mam przed katem rurke przepaloną :p ) zadam pytanko....będę ściągać ze stanów taki przelot http://cgi.ebay.com/ebaymotors/96-97-98-HONDA-CIVIC-2-4DR-2-4D-CATBACK-EXHAUST-HEADER_W0QQitemZ270361286953QQcmdZViewItemQQptZMot ors_Car_Truck_Parts_Accessories?hash=item270361286 953&_trksid=p4506.c0.m245&_trkparms=72%3A1171|65%3A12|39%3A1|240%3A1318 i tu moje pytanie co wstawić żeby nie pogorszyć pracy a i żeby nie śmierdziało bo widzę że różne opinie o kat/sportowy kat/rurka
skolopendra
05-04-09, 11:47
żeby nie śmierdziało
to tylko katalizator
ale w zasadzie kat chyba trochę zniweluje prace przelotu więc hm poprostu strumienica i samochód postawić w innym miejscu
skolopendra
05-04-09, 11:57
ale w zasadzie kat chyba trochę zniweluje prace przelotu
trochę
strumienice są dobre do forda ,nie do hondy .ale o tym już było .............
Ja zamierzam wyciągnąć kata i łomem wybić wnętrznosci i wstawić go z powrotem, zobaczę jak bedzie ok to zostawie a jak nie do wlozę do środka jeszcze rurke
wlasnie zamierzam po swietach zrobic to samo w d13, prawdopodobnie kat cofa mi spaliny, samochod nierówno pracuje, a wszystko co sie dalo oprocz kata juz robilem
pytanie tylko jak bedzie glosny po takiej operacji oraz co zrobic z tym co z niego wyleci ;-)
maciek070188
11-04-09, 08:23
co wy placzecie ze smierdzi ja wywalilem i nie czuje zeby smierdzialo spaliny to spaliny jak nie bierze oleju nic nie smierdzi jedynie pachnie bezolowiowa benzynka;]
witam!
mam pytanie dotyczące katalizatora, wywaliłem go i chce go sprzedać, tzn środek, jest w dobrym stanie, nie wiem ile w ogóle spodziewać się za niego? żebym go nie oddał za darmo.. możecie podać orientacyjną cenę za tego kata( bądź środek) a najlepiej jeszcze gdzie w okolicy rzeszowa skupują?
wiecej jak 100 nie dostaniesz, ja oddalem za 80 na szrocie..
kudlaty191
13-04-10, 17:16
Ja swój wywaliłem. Nie widzę żadnych różnic przed i po.
niemozliwe.. ja zauwazylem duza roznice co prawda wywalilem roznoczesnie ze zmiana kolektora no ale auto zyskalo zarowno na na dolnym jak i w gornym zakresie obrotow, auto sie poprostu odetkalo, no i ten metaliczny dzwiek :D
Siema, wiem, że było pewnie milion razy ale mimo wszystko spróbuje się zapytać:P Mianowicie chce w swoim jajeczku (D13B2) wyciąć kata - zdecydowałem się w zasadzie na tłumik przelotowy AWG - coś takiego: http://moto.allegro.pl/item992200178_tlumik_przelotowy_awg.html - kupował ktoś u tego pana, może znacie konkretne wymiary?
No i jeszcze w kwestii wydechu - czy po takiej modyfikacji plus np. po montażu końcowego ala Mugen będzie baaaardzo głośno czy da się z tym normalnie jeździć (np w trasie)? Ma ktoś może taki zestaw na pokładzie?:D
pozdro!:D
Stary a jak myślisz ? :) Skoro montujesz przelot i na końcu przelotowe wiaderko to musi skończyć się bólem głowy. przynajmniej tak jest u mnie
no innej opcji nie ma :D moze z silencerem bedzie ciszej, ale jak jezdzisz na dlugie trasy to raczej nie polecam takiego mugena z allegro no chyba ze lubisz taki hardcore :p
co do przelotu w miejsce kata to ja kupilem tu http://moto.allegro.pl/item989236728_awg_tlumik_w_obudowie_katalizatora_c zestochowa.html
ten pierwszy od lewej na pierwszym zdjeciu :) wyglada jak ori kat :)
Nie no wiem, domyślałem się, że to będzie raczej rozrywający baniak dźwięk ALE miałem nadzieje :D Po prostu mam mega dylemat - z jednej strony chce właśnie taki ryczący wydech, ale z drugiej strony wiem, że czasami będą dłuższe trasy grane.. No i nie wiem co robić :D Może znacie jakiś tłumik końcowy który byłby cichszy od Mugena, no tak, żeby mi bania nie pękła po przejechaniu 200km? :D
Mozesz spokojnie kupić jakiego Mugena z allegro. W moim silniku po zdjęciu wkładki jest takie darcie ryja że po godzinie głowa boli. Natomiast z wkładką jest w miarę cicho i na tyle że możesz spokojnie gdzieś dalej pojechać. Dla mnie było zbyt cicho i uciąłem kawałek rury z silentcera i teraz jest w miarę dobrze :D
Korcisz Pan :D Po prostu czytałem wypowiedzi niektórych osób, że ta wkładka to g**no daje :P Ale to pewnie zależy mimo wszystko od producenta tłumika..
A może jakieś alternatywne tłumiki?
Chociaż pewnie spróbuje jednak zestaw tłumik przelotowy AWG + ala Mugen z silencerem, mam nadzieje, że nie będzie hardkoru jakiegoś:D
dołanczam sie do tematu, panowie mam pytanie odnośnie katalizatora.... katalizator mi sie rozleciał i zauwarzyłem zwiększenie spalania a auto na mocy straciło. w tym tkwi przyczyna wiekszego spalania i osłabnięcie ???? Ubolewam tym , że pod delikatną górke musze redukować nawet na 3bieg.... pomocy..
skolopendra
03-11-10, 16:11
w tym tkwi przyczyna wiekszego spalania i osłabnięcie ?
nie masz za dużego tłumika końcowego?
fakt jest wiekszy..... podobno nie orginalny.... i check sie zapala jak sie zagrzeje..... mimo na samodiagnostyce nie pokazuje błedu.....
ja zastosowałem tulejke dystansową zeby check nie wywalał (mam tłumik awg zamiast kata) i działa, proste a skuteczne rozwiazanie, polecam
ja zastosowałem tulejke dystansową zeby check nie wywalał (mam tłumik awg zamiast kata) i działa, proste a skuteczne rozwiazanie, polecam
Ja również wstawiłem tuleję dystansową. jednak nie dawałem żadnego tłumika, tylko wspawałem rurkę. Efekt jest taki, że głowa boli. 4-2-1 ebay --> seryjny tłumik środkowy--> końcowy wm sport. Poza tym jest rezonans przy 1500 obr/min.
Muszę to wszystko wyciszyć. Masz jakiś film z dźwiękiem wydechu?