Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nie działa wentylator

Lcfr
21-07-14, 15:05
Trochę pogrzebałem ale nie znalazłem a może już ktoś miał...
Civic si k20 - nie działają wentylatory na chłodnicy.
Nie działają OBA - tzn nie włączają się ani przy włączeniu klimy ani jak zaczyna rosnąc temperatura na postoju.

Sprawdzone:
bezpieczniki
Sam wentylator na krótko działa (tylko 1 szt bo do 2giego jest ciężkie dojście i nie sprawdziłem - ale przecież chyba nie są szeregowo)
Przekaźnik wentylatora chyba działa. Piszę chyba bo samemu trudno sprawdzić - słyszę jak się coś włącza po włączeniu klimy ale nie wiem czy to przekaźnik klimy czy coś jeszcze - podmieniałem więc z innym i nadal cisza. Sama klima chłodzi-choć mało jej używałem bo na postoju ciśnienie rośnie (sprawdzone przy serwisie klimy kilka dni temu)

Jakies pomysły? Planuje dziś podłączyć się pod hondate i sprawdzić co pokazuje czujnik temperatury. Jakis prosty sposób na sprawdzenie przekaźnika w warunkach polowych?
Może ktoś coś podobnego miał.

Lcfr
22-07-14, 10:25
Serio nikt nic?
Z działań wynika że przekazniki sprawne (sprawxzkne przez podmianki). Przejscie do wentylatora jest. Komputer podaje sygnal do przekazniku o załączeniu wentylatorow, hondata pokazuje ze czujniki sa dobre.
Pytanie teraz-czy mozliwe, ze wentylatory sa podlaczone szeregowo i zepsuty pierwszy nie zalacza wentylatora klimy?

szczepar
22-07-14, 11:08
Piszesz tak chaotycznie że nie wiadomo o co ci chodzi :) co sprawdziłeś , a czego nie.
Jeśli nie pomyliłeś działów i masz tak jak cywilny UFO wszystko pod maską to zacznij po kolei :

Daj zdjęcie czy to wygląda podobnie :).
Daj zdjęcie skrzynki bezpieczników, i ich opis.

Najprościej i najbardziej pewnie to zrobić 2 testy.
Zamiast przekaźnika drut w gniazdo pomiędzy odpowiednie pola (ale tego które i jak to na odległość nie powiem bo później będzie że popsułem ci samochód :P ), i sprawdzenie czy włączy się wentylator.
Jak by się okazało że to nie pomaga i nie chce się włączyć, to sprawdzenie czy prąd dochodzi do wentylatorów , tzn czy jest w wtyczce - i czy jest tzw przejscie , czyli + i masa.
I tu już miałbyś diagnozę następujących rzeczy :
Przekaźnika , wiązki , wentylatora.

Ale to taka gdybanina jak się nie ma schematu elektrycznego , i dodatkowo pomaga się na odległość.
Wtedy zwykłe sprawdzenie cewki klimy to Elaborat na 2 strony i 40 minut tłumaczenia - a samej roboty jest 5 min :P

Lcfr
22-07-14, 17:13
Napisałem jakie auto-nie wiem czy UFO ma tak samo-a dzial dotyczy aut z tego rocznika.
Napisałem co zrobiłem a że w takiej kolejności to tak wyniklo z testow kolejnych.
Nie ma do tego manuala w sieci bo wtedy byloby duzo łatwiej.
Napiecie na przekazniki przychodzi, przekazniki całe sprawdzane metoda podmiany, przejście jest na wentylator - a wntylator nie dziala mimo ze sprawny na krotko.