Zobacz pełną wersję : Śruba mocująca łape silnika.
Witam. Ostatnio podczas grzebaniu przy silniku zauważyłem ze mam luźna łapę od strony rozrządu, okazało się ze nie ma tam całkowicie śruby. Zapewne jak mi robili rozrząd to za slabo ja przykręcili i się odkręciła. Tam są dwie śruby, jedna jest pod osłona rozrządu i ona tez jest luźna lecz nie wypadła bo osłona ja trzyma. Próbowałem dopasować jakaś śrubę lecz nic nie znalazłem, M10 była za mala a M12 za duża. Orientuje się ktoś jaki to gwint i jaka powinna być długość tej śruby. Może to M11, nie wiem bo nie miałem takiej śruby, a może jakiś gwint nie metryczny:/ Na zdjęciu pokazuje której śruby poszukuje.
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z378/3786594/big/1.jpg
Przy D16Y2 wychodzi że jest to po numerach OEM: 90050-PG7-000 BOLT, FLANGE, 12X65
Ja co prawda mam D14Z1 ale to powinno być to samo. Może jestem w błędzie z tym M12 bo tam jest straszne dojście dlatego szybko odpuscilem:/ Sprawdzę to jeszcze raz. Dzięki Michał.
Drobnozwojowa M10x1.25. Jedna długości 32.5mm druga 60mm, lub obydwie 32.5mm
Dzięki Marek, zgadza się to co napisałeś, jedna 60mm druga 32,5mm. Lecz jak się okazało u mnie był inny problem. Prawdopodobnie jak w zeszłym roku mi robili rozrząd to za słabo te śruby dokręcili i w efekcie tego zniszczył się gwint w bloku. śruba M10 wchodziła tam luźno. Rozwiązaniem okazały się śruby calowe 7/16, średnica takiej śruby to 11.08mm wiec weszła idealnie, oczywiście z dużym oporem ale za to teraz cały silnik może wisieć na tej łapie:) hehe;] Co prawda nie jest to fachowe rozwiązanie, ale aby zrobić to na cacy to trzeba by wyciągać silnik, wiercić i robić gwint m12, efekt byłby ten sam.
aby zrobić to na cacy to trzeba by wyciągać silnik,
Nie musisz wyciągać silnika do tej operacji
Odkręcasz łapy i unosisz silnik na tyle ile można
Rozwiercasz otwór,wkręcasz helicoil-a i po założeniu nowych śrub trzyma jak fabryka wypuściła
U mnie po tym zabiegu pół roku święty spokój
Camellia Racing
26-07-14, 14:20
A ja mam takie pytanie...
Poduszka przednia lewa dolna silnika: Przez poduszkę idzie śruba montowana do koszyka na silniku: Czy ta śruba w poduszce powinna mieć luz czy coś jest nie tak? Wymieniałem poduszkę OEM na OEM i ta śruba nie siedzi ciasno w tuleji poduszki tylko nie wiem czy to tak powinno być...
Powinno być luźno w tulejce:D przerabiałem temat dolnych poduszek nie tak dawno też sobie to samo pytanie zadawałem i nie dawało mi spokoju, lecz mechanik mi powiedział że wszystko jest okej i tak musi być :D
Te dolne poduszki właśnie mają taką rolę by amortyzować masę silnika, na nich motor w pewnym sensie "osiada" a jak wiadomo podczas jazdy cała buda się wygina w pewnym stopniu :D