Zobacz pełną wersję : Podswietlenie deski rozdzielczej
Witam, nie dziala mi czesc podswietlenia tablicy rozdzielczej, m.in. przyciski sterowania nawiewem/klima... Jak sobie z tym poradzic? Czy jest za to odpowiedzialny jakis bezpiecznik czy trzeba wymienic diody? Poprosze o porade :)
Raczej do wymiany są żarówki za to odpowiedzialne,jest to żarówka T3 z oprawka ma oznaczenie R3.
Ja się zastanawiam czy by nie zmienił podświetlenia z zielonego na białe które bardziej by pasowało do zegarów.
Już dwa razy wymieniałem te żaróweczki i znowu kilka nie działa chetnie zmieniłbym je na diody tylko jakie? E:mad:lektryk gwarancji na żarówki nie daje a koszt ich wymiany tzn rozbebeszenie deski to 100 zł??/
Grzesiek_P
21-07-14, 14:19
Jakie 100zl, rozkręć sam to nie trudne każdy guzik jest osobno przykręcony to pulpitu. diody kosztują grosze.
Jakie 100zl, rozkręć sam to nie trudne każdy guzik jest osobno przykręcony to pulpitu. diody kosztują grosze.
Nie w sedanie kolego nie w sedanie. Tutaj rozkrecanie trzeba zacząć od deski nad nogami kierowcy potem sporo innych rzeczy i żaden guzik nie jest osobno... Co prawda ja nie widziałem jak mi to robili ale robiło dwóch różnych elektryków i każdy chciał stówkę bo to sporo rozkręcania....
Nie w sedanie kolego nie w sedanie. Tutaj rozkrecanie trzeba zacząć od deski nad nogami kierowcy potem sporo innych rzeczy i żaden guzik nie jest osobno... Co prawda ja nie widziałem jak mi to robili ale robiło dwóch różnych elektryków i każdy chciał stówkę bo to sporo rozkręcania....
E tam sporo, juz 2 razy rozbierałem. Najgorsze podejście jest do 2 śrubek nad schowkiem który jest przed lewarkiem. W 15 min.można rozebrać :)
Mniej więcej tak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=DjwQ3Q5mNJo
E tam sporo, juz 2 razy rozbierałem. Najgorsze podejście jest do 2 śrubek nad schowkiem który jest przed lewarkiem. W 15 min.można rozebrać :)
Mniej więcej tak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=DjwQ3Q5mNJo
A wstawiałeś żaróweczki czy diody ja chce diody tylko jakie bo co pół roku nie uśmiecha mi sie wydawać kasy czy nawet samemu grzebać w desce.
A wstawiałeś żaróweczki czy diody ja chce diody tylko jakie bo co pół roku nie uśmiecha mi sie wydawać kasy czy nawet samemu grzebać w desce.
Mam żarówki, wstawiłem światła do jazdy dziennej więc podświetlanie dział mi tylko po zmroku :)
Mam żarówki, wstawiłem światła do jazdy dziennej więc podświetlanie dział mi tylko po zmroku :)
Też mam drl mimo to żarówki niektóre o panelu klimy wysiadają po paru miesiącach:mad:
Też mam drl mimo to żarówki niektóre o panelu klimy wysiadają po paru miesiącach:mad:
U mnie odpukać wszystko świeci :)
U mnie odpukać wszystko świeci
rozumiem ,ze już wymieniałeś te żaróweczki ,brałeś w ASO czy kupiłeś w jakimś elektroniku?
rozumiem ,ze już wymieniałeś te żaróweczki ,brałeś w ASO czy kupiłeś w jakimś elektroniku?
Jak pisałem takie od elektryka to są do dupy oni kupują pewnie jakiś chiński chłam aby jak najtaniej było za szt a klient niech zmienia 5 razy w roku. Ten u którego zmieniałem nie chciał dać gwarancji na żarówki pewnie wiedział o co kaman...
Wymieniłem jedną szt. w przycisku od przełączania funkcji komputera, poza tym reszta świeci.
a moze ktos sie orientuje jak naprawic takie usterki oswietlenia:
nie dziala mi sciemnianie ekranu navi razem ze sciemnianiem zegarow (samo przyciemnianie zegarow dziala) i jednoczesnie wysiadlo podswietlanie radia i wszystkich przyciskow na tabliczy rozdzielczej poza tym, od wylaczenia VSA.
prawdopodobnie dokonalem tego kiedy chcialem zczytac kody bledow metoda na sreberko i wlozylem je nie w to gniazdo w skrzynce bezpiecznikow w kabinie:rolleyes:
Wymieniłem jedną szt. w przycisku od przełączania funkcji komputera, poza tym reszta świeci.
A możesz napisać gdzie w końcu kupiłeś te żarówki? Mi się nie świeci część tablicy z przyciskami radia. Zdjęcie radia co prawda jest na youtube ale nie wiem czy w ten sposób dostanę się do żaróweczek pod przyciskami z numerami stacji. Poza tym chciałem wymienić żarówkę pod przyciskiem świateł awaryjnych a na forum nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy można ja wymienić niezależnie czy z całym przyciskiem.
Żarówkę od awaryjnych zmienia się po zdjęciu radia. Odkręca się wyłącznik i wyjmuje żarówkę:
http://krzp.w.interia.pl/honda/awaryjne/m_awar_wykrecanie.jpg
Jest to szklana żaróweczka włożona do plastikowego cokolika z nałożoną gumową osłonką, żeby lepiej rozpraszała światło:
http://krzp.w.interia.pl/honda/awaryjne/m_zarowka_awaryjna.jpg http://krzp.w.interia.pl/honda/awaryjne/m_zarowka_awar_wymiary.jpg
U siebie założyłem czerwonego LEDa Neowegde 12V, na który też trzeba było założyć ten kapturek bo sama diodka świeciła za mocno i w dodatku nie oświetlała przycisku równomiernie:
http://krzp.w.interia.pl/honda/awaryjne/m_Neo_Wedge1.jpg
Koszt to ok. 4zł, a zakupy robiłem w zwykłym sklepie elektronicznym.
PS.
Do przycisków od radia się nie dobierałem bo u mnie jak na razie wszystko działa.
A możesz napisać gdzie w końcu kupiłeś te żarówki? Mi się nie świeci część tablicy z przyciskami radia. Zdjęcie radia co prawda jest na youtube ale nie wiem czy w ten sposób dostanę się do żaróweczek pod przyciskami z numerami stacji. Poza tym chciałem wymienić żarówkę pod przyciskiem świateł awaryjnych a na forum nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy można ja wymienić niezależnie czy z całym przyciskiem.
Tak jak trafo pisze w sklepie elektornicznym np. Ja podjechałem do serwisu rtv/agd i tam kupiłem kilka szt. Zeby uzyskać kolor bedziesz musiał tylko zdjąć kapturek ze starej żarówki i założyć na nową. Teraz mam parę szt. na zapas bo w zeszłym roku wymieniałem panel klimatyzacji i w uszkodzonym było 5szt oryginalnych.
http://allegro.pl/bosma-3271-zarowka-12v-1w-t4-2-wire-end-i4413267959.html - są chyba różnej długości więc trzeba dobrać odpowiednią.
Tak jak trafo pisze w sklepie elektornicznym np. Ja podjechałem do serwisu rtv/agd i tam kupiłem kilka szt. Zeby uzyskać kolor bedziesz musiał tylko zdjąć kapturek ze starej żarówki i założyć na nową.
Chłopaki dzięki za odpowiedź. Ale pozwolę sobie jeszcze Was pomęczyć. Co do awaryjnych Trafo wszystko wyłożył łopatologicznie.
Ale co z podświetlaniem przycisków radia?
Czy ktoś z Was dobrał się do niech kiedykolwiek w 5D?
Czy te w radiu są takie jak te opisywane przez Trafo w awaryjnych?
Co zrobić aby uzyskać ten sam kolor i moc co oryginał? Ja po prostu chcę mieć to co miałem.
michcio1986
30-07-14, 18:06
czy jest podswietlona gałka od glosnosci i klimy?
Nie i nie :)
Pzdr - Artur S.
czy jest podswietlona gałka od glosnosci i klimy? Tak jest poświetlona ( napisy) , a gałka od głośności i druga od radia jest poświetlona też na około(taki ring)
michcio1986
03-08-14, 21:42
to u mnie nie ma tego podświetlenia jakie żarówki trzeba zakupić to gałki klimy i głośności?
to u mnie nie ma tego podświetlenia jakie żarówki trzeba zakupić to gałki klimy i głośności?
No właśnie ja ponawiam pytanie czy ktoś wie jakie kupić do podświetlania radia??