Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podswietlenie deski rozdzielczej

szamanoo
20-07-14, 12:31
Witam, nie dziala mi czesc podswietlenia tablicy rozdzielczej, m.in. przyciski sterowania nawiewem/klima... Jak sobie z tym poradzic? Czy jest za to odpowiedzialny jakis bezpiecznik czy trzeba wymienic diody? Poprosze o porade :)

reekinek
20-07-14, 12:39
Raczej do wymiany są żarówki za to odpowiedzialne,jest to żarówka T3 z oprawka ma oznaczenie R3.

mitusm
21-07-14, 12:22
Ja się zastanawiam czy by nie zmienił podświetlenia z zielonego na białe które bardziej by pasowało do zegarów.

Wind 323
21-07-14, 13:36
Już dwa razy wymieniałem te żaróweczki i znowu kilka nie działa chetnie zmieniłbym je na diody tylko jakie? E:mad:lektryk gwarancji na żarówki nie daje a koszt ich wymiany tzn rozbebeszenie deski to 100 zł??/

Grzesiek_P
21-07-14, 14:19
Jakie 100zl, rozkręć sam to nie trudne każdy guzik jest osobno przykręcony to pulpitu. diody kosztują grosze.

Wind 323
21-07-14, 16:46
Jakie 100zl, rozkręć sam to nie trudne każdy guzik jest osobno przykręcony to pulpitu. diody kosztują grosze.

Nie w sedanie kolego nie w sedanie. Tutaj rozkrecanie trzeba zacząć od deski nad nogami kierowcy potem sporo innych rzeczy i żaden guzik nie jest osobno... Co prawda ja nie widziałem jak mi to robili ale robiło dwóch różnych elektryków i każdy chciał stówkę bo to sporo rozkręcania....

irecki26
21-07-14, 18:40
Nie w sedanie kolego nie w sedanie. Tutaj rozkrecanie trzeba zacząć od deski nad nogami kierowcy potem sporo innych rzeczy i żaden guzik nie jest osobno... Co prawda ja nie widziałem jak mi to robili ale robiło dwóch różnych elektryków i każdy chciał stówkę bo to sporo rozkręcania....

E tam sporo, juz 2 razy rozbierałem. Najgorsze podejście jest do 2 śrubek nad schowkiem który jest przed lewarkiem. W 15 min.można rozebrać :)
Mniej więcej tak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=DjwQ3Q5mNJo

Wind 323
21-07-14, 19:05
E tam sporo, juz 2 razy rozbierałem. Najgorsze podejście jest do 2 śrubek nad schowkiem który jest przed lewarkiem. W 15 min.można rozebrać :)
Mniej więcej tak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=DjwQ3Q5mNJo

A wstawiałeś żaróweczki czy diody ja chce diody tylko jakie bo co pół roku nie uśmiecha mi sie wydawać kasy czy nawet samemu grzebać w desce.

irecki26
21-07-14, 20:00
A wstawiałeś żaróweczki czy diody ja chce diody tylko jakie bo co pół roku nie uśmiecha mi sie wydawać kasy czy nawet samemu grzebać w desce.

Mam żarówki, wstawiłem światła do jazdy dziennej więc podświetlanie dział mi tylko po zmroku :)

Wind 323
21-07-14, 21:06
Mam żarówki, wstawiłem światła do jazdy dziennej więc podświetlanie dział mi tylko po zmroku :)

Też mam drl mimo to żarówki niektóre o panelu klimy wysiadają po paru miesiącach:mad:

irecki26
22-07-14, 06:38
Też mam drl mimo to żarówki niektóre o panelu klimy wysiadają po paru miesiącach:mad:
U mnie odpukać wszystko świeci :)

zyga502
22-07-14, 22:51
U mnie odpukać wszystko świeci

rozumiem ,ze już wymieniałeś te żaróweczki ,brałeś w ASO czy kupiłeś w jakimś elektroniku?

Wind 323
23-07-14, 13:15
rozumiem ,ze już wymieniałeś te żaróweczki ,brałeś w ASO czy kupiłeś w jakimś elektroniku?

Jak pisałem takie od elektryka to są do dupy oni kupują pewnie jakiś chiński chłam aby jak najtaniej było za szt a klient niech zmienia 5 razy w roku. Ten u którego zmieniałem nie chciał dać gwarancji na żarówki pewnie wiedział o co kaman...

irecki26
23-07-14, 13:22

Wymieniłem jedną szt. w przycisku od przełączania funkcji komputera, poza tym reszta świeci.

buri
24-07-14, 10:34
a moze ktos sie orientuje jak naprawic takie usterki oswietlenia:
nie dziala mi sciemnianie ekranu navi razem ze sciemnianiem zegarow (samo przyciemnianie zegarow dziala) i jednoczesnie wysiadlo podswietlanie radia i wszystkich przyciskow na tabliczy rozdzielczej poza tym, od wylaczenia VSA.
prawdopodobnie dokonalem tego kiedy chcialem zczytac kody bledow metoda na sreberko i wlozylem je nie w to gniazdo w skrzynce bezpiecznikow w kabinie:rolleyes:

h16v
24-07-14, 22:02
Wymieniłem jedną szt. w przycisku od przełączania funkcji komputera, poza tym reszta świeci.

A możesz napisać gdzie w końcu kupiłeś te żarówki? Mi się nie świeci część tablicy z przyciskami radia. Zdjęcie radia co prawda jest na youtube ale nie wiem czy w ten sposób dostanę się do żaróweczek pod przyciskami z numerami stacji. Poza tym chciałem wymienić żarówkę pod przyciskiem świateł awaryjnych a na forum nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy można ja wymienić niezależnie czy z całym przyciskiem.

TRAFO
25-07-14, 10:57
Żarówkę od awaryjnych zmienia się po zdjęciu radia. Odkręca się wyłącznik i wyjmuje żarówkę:

http://krzp.w.interia.pl/honda/awaryjne/m_awar_wykrecanie.jpg

Jest to szklana żaróweczka włożona do plastikowego cokolika z nałożoną gumową osłonką, żeby lepiej rozpraszała światło:

http://krzp.w.interia.pl/honda/awaryjne/m_zarowka_awaryjna.jpg http://krzp.w.interia.pl/honda/awaryjne/m_zarowka_awar_wymiary.jpg

U siebie założyłem czerwonego LEDa Neowegde 12V, na który też trzeba było założyć ten kapturek bo sama diodka świeciła za mocno i w dodatku nie oświetlała przycisku równomiernie:

http://krzp.w.interia.pl/honda/awaryjne/m_Neo_Wedge1.jpg

Koszt to ok. 4zł, a zakupy robiłem w zwykłym sklepie elektronicznym.

PS.
Do przycisków od radia się nie dobierałem bo u mnie jak na razie wszystko działa.

irecki26
25-07-14, 11:34
A możesz napisać gdzie w końcu kupiłeś te żarówki? Mi się nie świeci część tablicy z przyciskami radia. Zdjęcie radia co prawda jest na youtube ale nie wiem czy w ten sposób dostanę się do żaróweczek pod przyciskami z numerami stacji. Poza tym chciałem wymienić żarówkę pod przyciskiem świateł awaryjnych a na forum nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy można ja wymienić niezależnie czy z całym przyciskiem.

Tak jak trafo pisze w sklepie elektornicznym np. Ja podjechałem do serwisu rtv/agd i tam kupiłem kilka szt. Zeby uzyskać kolor bedziesz musiał tylko zdjąć kapturek ze starej żarówki i założyć na nową. Teraz mam parę szt. na zapas bo w zeszłym roku wymieniałem panel klimatyzacji i w uszkodzonym było 5szt oryginalnych.

http://allegro.pl/bosma-3271-zarowka-12v-1w-t4-2-wire-end-i4413267959.html - są chyba różnej długości więc trzeba dobrać odpowiednią.

h16v
26-07-14, 22:53
Tak jak trafo pisze w sklepie elektornicznym np. Ja podjechałem do serwisu rtv/agd i tam kupiłem kilka szt. Zeby uzyskać kolor bedziesz musiał tylko zdjąć kapturek ze starej żarówki i założyć na nową.

Chłopaki dzięki za odpowiedź. Ale pozwolę sobie jeszcze Was pomęczyć. Co do awaryjnych Trafo wszystko wyłożył łopatologicznie.
Ale co z podświetlaniem przycisków radia?
Czy ktoś z Was dobrał się do niech kiedykolwiek w 5D?
Czy te w radiu są takie jak te opisywane przez Trafo w awaryjnych?
Co zrobić aby uzyskać ten sam kolor i moc co oryginał? Ja po prostu chcę mieć to co miałem.

michcio1986
30-07-14, 18:06
czy jest podswietlona gałka od glosnosci i klimy?

Artur S.
01-08-14, 21:13
Nie i nie :)

Pzdr - Artur S.

Madras
01-08-14, 23:24
czy jest podswietlona gałka od glosnosci i klimy? Tak jest poświetlona ( napisy) , a gałka od głośności i druga od radia jest poświetlona też na około(taki ring)

michcio1986
03-08-14, 21:42
to u mnie nie ma tego podświetlenia jakie żarówki trzeba zakupić to gałki klimy i głośności?

h16v
06-08-14, 21:20
to u mnie nie ma tego podświetlenia jakie żarówki trzeba zakupić to gałki klimy i głośności?

No właśnie ja ponawiam pytanie czy ktoś wie jakie kupić do podświetlania radia??