PDA

Zobacz pełną wersję : Osłony przegubu w naszych Hondach

dejwid
18-07-14, 18:43
Siema, wymieniali mi dziś olej i zwrócili mi uwagę na pękniętą osłonę przegubu, to musiała być świeża sprawa bo tydzień temu oglądałem auto na kanale i zauważył tym, smar trochę się rozbryzgał po wnętrzu felgi.

Czytałem też inne tematy na googlach o osłonach podobno częsta sprawa szczególnie prawy (u mnie też prawy) chodzi mi o to czy Wam też się coś takiego przydarzyło i ile płaciliście za wymianę? sama osłona około 30zł ale gościu chce 100 za robocizne, dużo?

gorky
18-07-14, 19:03
Mało.

A generalnie staraj się nie deptać gazu na skręconych kołach to pożyją dłużej.

mirasek
18-07-14, 23:42
Wymiana osłony przegubu kosztuje tyle co wymiana samego przegubu. Czy częsta sprawa to nie wiem, oryginalne osłony b. długo wytrzymują, potem zamienniki różnie, zależy co kto tam włożył. Gaz na skręconych kołach to bardziej samych przegubów się tyczy.

danielek
19-07-14, 01:32
Miałem kiedyś podobnie, na krótki okres czasu skleiłem osłonę taśmą(akurat dałem do wymiany dla majstra i gadał że mocno trzymała ta taśma ;p) po czym wymieniłem na nową(jakiś zamiennik) i do dziś trzyma

fakir
19-07-14, 10:29
100zł za robocizne to w sam raz, wymiana samej osłony to ta sama robota jak wymiana przegubu.
O tyle jest problematyczna że trzeba zwalić przegub, a ten zejdzie łatwo z półosi albo będzie trzeba w niego walić 3 godziny,
wyjąć sworzeń z wahacza to też jest problem jak ktoś nie ma ściągacza.

W swojej już dwie osłony zmieniałem, po roku od wymiany przegubów, wtedy też były nowe osłony,
osłony wytrzymią rok albo 10 lat, zależy na jakie trafisz.
Pokusiłbym się oem osłone z aso hondy :) ktoś wie jaka cena?

dejwid
19-07-14, 16:06
oem osłona była by spoko, przyłączam się do pytania ile kosztuje?
po zamontowaniu nowej zerknę na starą może będą jakieś znaczki czy to oem czy zamiennik... dodam że mam 300kkm także jeżeli są oemowe to będę w niezłym szoku,

dzięki za odpowiedzi

comatose
22-07-14, 22:18
Można założyć osłonę przegubu bez rozwalania wszystkiego, trzeba tylko kupić osłonę silikonową (rozciągliwą) a mechanik musi mieć specjalny przyrząd do zakładania osłon. Ja za wymiany na szczęście nic nie płacę bo w rodzinie to robione jest, ale już chyba z 4 razy przynajmniej osłony wymieniałem, a czeka mnie kolejny bo pęknięta jedna jest. Pytałem w ASO kiedyś ile to kosztuje to powiedzieli 120zł netto. Mowa o osłonie do autosa z 97r bo w okolicach roku 2000 podobno jakieś zmiany weszły i osłony nie są już gumowe tylko z jakiegoś specjalnego plastiku.

kruczekvu
23-07-14, 00:34
wyjąć sworzeń z wahacza to też jest problem jak ktoś nie ma ściągacza.
Żaden problem nie mając ściągacza
Podnosisz auto,zdejmujesz koło i po poluzowaniu nakrętki podpierasz auto na drewnianym klocku
Jeden strzał i sworzeń puszcza
Co do kosztów roboty to normalna cena
Osobiście robię takie coś za 70 zł plus materiał ale to ja

fakir
23-07-14, 07:35
Żaden problem nie mając ściągacza
Podnosisz auto,zdejmujesz koło i po poluzowaniu nakrętki podpierasz auto na drewnianym klocku
Jeden strzał i sworzeń puszcza
Co do kosztów roboty to normalna cena
Osobiście robię takie coś za 70 zł plus materiał ale to ja

u mnie jedna strona puściła bez ściągacza, a druga ni chu chu.
pukanie, zapieranie, psikanie wd40 nic nie pomogło,
wkońcu gdy miałem ściągacz to przy wyciskaniu aż sam ściągacz się wygiął :D

kruczekvu
23-07-14, 12:02
Fakir uwierz mi na słowo że jak sworzeń od dołu jest podparty na ciężarze auta to nie ma siły puszcza momentalnie
Nie robię tylko Hond i wierz mi że w innych są jazdy dużo większe gdzie żadnego ściągacza nie używałem i nie używam ;)
Dobry młotek i przykładowo stara półoś od malucha gdzie dokładasz ją do ucha zwrotnicy i po kilku strzałach góra kilku puszcza wszystko

mat2432
23-07-14, 19:51
ostatnio zmieniałem przegub i tez nie było wielkiego problemu z wyciagnieciem wachacza gorzej było z założeniem bo sworzen sie obracał i nie mogłem zakrecić nakretki bo lekko gwint był naruszony czy to normalne ze tak sie obraca ta sruba w sworzniu??

mirasek
24-07-14, 08:54
Jeśli tylko się obraca to normalne, chyba że ogólnie ma luz to sworzeń jest do wymiany rzecz jasna. Zwykle wystarczy docisnąć stożek jakąś dźwignią o wahacz z góry zapierając np. o sprężynę.

nikog0
24-07-14, 10:26
w aso w Lublinie 1 osłona przegubu zewn do d14z4 kosztuje 120 zł, robocizna nie wiem ile.

dejwid
24-07-14, 18:31
Można założyć osłonę przegubu bez rozwalania wszystkiego, trzeba tylko kupić osłonę silikonową (rozciągliwą) a mechanik musi mieć specjalny przyrząd do zakładania osłon.

ja już po wymianie, okazało się że przegub nie chciał zejść półosi, albo gumiakom nie chciało się z tym walczyć jak było dokładnie nie wiem, ale założyli mi tą rozciągliwą osłonę o której pisał comatose. na szczęście podczas jazdy z rozerwaną osłoną przegub nie ucierpiał :) zapłaciłem 150 zł (osłona + robocizna).
niestety na starej osłonie nie znalazłem żadnych oznaczeń czy jest to ori osłona także raczej nie jest...

pozdrawiam

fakir
24-07-14, 19:17
Gdzie takie osłony można kupić? Bo na allegro nic nie widzę.
One są uniwersalne czy z przeznaczeniem do civic'ów?

dejwid
25-07-14, 18:34
mi mechaniki zamawiali oni tam mają te swoje hurtownie, ale pasują też z rovera 400 także spoko na pewno coś się znajdzie, na alledrogo faktycznie nie ma same przeguby z osłonami ale na intercarsie są:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/4291/605020000/

siara87
26-07-14, 01:53
to niezle lenie z tych mechaniorów, ja nigdy nie tluke mlotkiem po przegubie tylko wyjmuje sobie półos,rozbieram przegób wew i nasuwam osłone od drugiej strony po calej półosi:p

Rzyq
27-07-14, 17:55
Przy rozpinaniu dolnego wahacza od zwrotnicy zawsze używałem tego sposobu https://www.youtube.com/watch?v=hJR77aN-MDk i nigdy nie miałem problemów. Co do osłon to nie polecam osłon z JPN. Parszywa jakość, po roku widać, że parcieją.

siara87
27-07-14, 19:02
takiego patentu jeszcze nie widzialem,super pomysl;)

ma1ster
09-08-14, 19:43
Przy rozpinaniu dolnego wahacza od zwrotnicy zawsze używałem tego sposobu https://www.youtube.com/watch?v=hJR77aN-MDk i nigdy nie miałem problemów.

Taaaa... Tylko że sposobem z tego filmu działamy rozciągająco na cały sworzeń, możemy tym sposobem zniszczyć sobie powłoki z polimerów w środku sworznia czy przyspieszyć jego zużycie... Nie polecam...

Kupić sobie do 100zł dobry markowy ściągacz dźwigniowy...