Zobacz pełną wersję : Problem z rozrusznikiem
Witam,
mam problem z rozruchem auta ponieważ rozrusznik nie chce kręcić. Po przekręceniu kluczyka za kazdym razem słychać tylko bendiks i nic więcej. Sprawdzona została masa, przeczyszczone styki w których łączy się z karoserią i silnikiem. napięcie z aku idzie na rozrusznik. Auto odpala tylko na krótko gdy biorę napięcie z plusa i mostkuje z wtyczką od bendiksa z kablem bodajże masowym na rozruszniku. Ktoś ma jakieś pomysły?
szczotki się pokończyły ?
Sęk w tym że właśnie obstawiałem szczotki i po wyjęciu rozrusznika okazało się że są jak nowe. Podejrzewam że to wina cewki rozrusznika ale może ktoś miał podobny przypadek i wie więcej.
miałem podobny przypadek ale w moim przypadku właśnie szczotki się pokończyły :)
piotreek23
18-07-14, 06:53
Miałem..akumulator siadał..po wymienianie na nowy jak ręka odjął.
Aku jest nówka, po wyjęciu na krótko rozrusznik sprawdzał mi elektryk-hobbista stwierdził że rozrusznik jest sprawny. No cóż, chyba czas na wizytę u profesjonalnego elektryka ;)
Może być przyczyna w środku na bendiksie jest styk co załącza wirnik, może tam cię coś zanieczyściło, bo skoro na krotko działa? A ten dodatkowy to nie masowy a +12 po rozruchu.
Rozrusznik w pełni można sprawdzić tylko pod obciążeniem. Miałem też problem z rozrusznikiem. Dzieje się mnie więcej co u Ciebie. Przekręcę kluczy słychać, że rozrusznik kręci ale nie odpala. Szczotki wymieniłem, ale problem pozostał. Mam zaufanego elektryka ale nie mam czasu podjechać na sprawdzenie co się dzieje.
piotreek23
20-07-14, 13:39
rozrusznik kręci ale nie odpala
To raczej bym badał dalej czy jest iskra? Czy paliwo podaje?
Właśnie sęk w tym że mój nie kręci tylko bendiks odbija. Na krótko odpala na pół obrotu ;) Cóż jak wrócę z urlopu to zaprowadzę do elektryka i dam znać, moze sie komus przyda.
piotreek23
20-07-14, 16:21
Jak nie to wymontuj i oddaj do regeneracji..będzie jak nowy.
wiesko1261
20-07-14, 18:26
styki w elektrowłączniku przypalone lub zaśniedziałe :D
A powiedz mi czy te styki mozna poddac regeneracji? tzn czy to jest rozbieralny element?
wiesko1261
20-07-14, 19:41
niestety nie , wymiana całego elektrowłącznika - coś takiego http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/04/07/98/4404079858
U mnie za starych czasów również był taki problem z rozrusznikiem. Zawiozłem go całego do magika, wymienił elektrowłącznik i jak ręką odjął.