Matt69
17-07-14, 15:34
Od pewnego czasu honda civic D15B8 miała problemy z odpaleniem na ciepłym silniku trzeba było chwile poczekać i było ok (przekaźnik pompy paliwa jak podejrzewam i jak przeczytałem tu i tam) ale zbytnio w jeździe mi to nie przeszkadzało. Ostatnio tj w piątek po zrobieniu jakichś 15km po zgaszeniu silnika i odpaleniu po około 10 min był problem z utrzymaniem i duszeniem na niskich obrotach, kable WN były popękane wiec zajechałem do sklepu zamówić nowe bo pomyślałem że może to tego wina no i jak zajechałem do sklepu tak już amen nie było jak zaholować to pojechałem na drugi dzień z rana i odziwo odpaliła bez problemu (kupiłem kable, kopułkę i palec bo i tak wszystko nadawało się do wymiany) i zajechałem do domu a tam już kaplica i teraz tak:
- wymieniłem wszystko odpalam - zero odzewu
-druga myśl - przekaźnik pompy - ale sama pompka działa paliwo daje w całym obwodzie aż do świec bo są mokre i czuć benzyną dla pewności sprawdziłem wtryski czy podaje napięcie - podaje
- trzecia próba iskra na świecach - na początku była nagle zonk i nie ma - dokąd dochodzi prąd? okazało sie że do cewki a z cewki na kable już nie czyli cewka - kupiona założona iskra jest ale dalej nic z tego
I teraz co to może być?
- rozrusznik kręci
- pompa paliwa działa paliwo podaje
- iskra jest
- samodiagnostyka nic nie pokazuje (reset kompa nic nie dał)
- rozrząd nie przestawiony
Samochód nie chce odpalić nawet na sekundę
- wymieniłem wszystko odpalam - zero odzewu
-druga myśl - przekaźnik pompy - ale sama pompka działa paliwo daje w całym obwodzie aż do świec bo są mokre i czuć benzyną dla pewności sprawdziłem wtryski czy podaje napięcie - podaje
- trzecia próba iskra na świecach - na początku była nagle zonk i nie ma - dokąd dochodzi prąd? okazało sie że do cewki a z cewki na kable już nie czyli cewka - kupiona założona iskra jest ale dalej nic z tego
I teraz co to może być?
- rozrusznik kręci
- pompa paliwa działa paliwo podaje
- iskra jest
- samodiagnostyka nic nie pokazuje (reset kompa nic nie dał)
- rozrząd nie przestawiony
Samochód nie chce odpalić nawet na sekundę