Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa nie można dojść o co chodzi

Matt69
17-07-14, 15:34
Od pewnego czasu honda civic D15B8 miała problemy z odpaleniem na ciepłym silniku trzeba było chwile poczekać i było ok (przekaźnik pompy paliwa jak podejrzewam i jak przeczytałem tu i tam) ale zbytnio w jeździe mi to nie przeszkadzało. Ostatnio tj w piątek po zrobieniu jakichś 15km po zgaszeniu silnika i odpaleniu po około 10 min był problem z utrzymaniem i duszeniem na niskich obrotach, kable WN były popękane wiec zajechałem do sklepu zamówić nowe bo pomyślałem że może to tego wina no i jak zajechałem do sklepu tak już amen nie było jak zaholować to pojechałem na drugi dzień z rana i odziwo odpaliła bez problemu (kupiłem kable, kopułkę i palec bo i tak wszystko nadawało się do wymiany) i zajechałem do domu a tam już kaplica i teraz tak:
- wymieniłem wszystko odpalam - zero odzewu
-druga myśl - przekaźnik pompy - ale sama pompka działa paliwo daje w całym obwodzie aż do świec bo są mokre i czuć benzyną dla pewności sprawdziłem wtryski czy podaje napięcie - podaje
- trzecia próba iskra na świecach - na początku była nagle zonk i nie ma - dokąd dochodzi prąd? okazało sie że do cewki a z cewki na kable już nie czyli cewka - kupiona założona iskra jest ale dalej nic z tego

I teraz co to może być?
- rozrusznik kręci
- pompa paliwa działa paliwo podaje
- iskra jest
- samodiagnostyka nic nie pokazuje (reset kompa nic nie dał)
- rozrząd nie przestawiony

Samochód nie chce odpalić nawet na sekundę

PixeL
17-07-14, 16:55
moim zdaniem modul do wymiany

Matt69
17-07-14, 22:46
a to możliwe żeby to była wina modułu pomimo tego że jest iskra na świecach?

CRX1
17-07-14, 22:48
A ja bym sprawdził czujnik temperatury , ten co podaje info do komputera .

Matt69
17-07-14, 23:06
Wydaje mi się że gdyby to była wina czujnika temp to przynajmniej silnik by odpalił a tu w ogóle nie łapie tylko kręci i nic poza tym

John82
18-07-14, 05:57
robiłeś samodiagnostykę? pokazuje jakiś error ? Miałem podobne objawy gdy sonda lambda zastrajkowała, gdy ja wymieniłem wszystko było ok.

Matt69
18-07-14, 13:03
Jak pisałem na początku diagnostyka nic nie pokazuje, mogę się mylić ale czy gdyby z sondą było coś nie tak to chyba przynajmniej powinno coś łapać

rooter666
18-07-14, 13:57
sonda nie jest brana przez elektronike silnika przy rozruchu pod uwagę wcale, dopiero jak silnik się nagrzeje i zejdzie ze ssania.

delek
18-07-14, 17:35
iskra jest ale dalej nic z tegoA sprawdziłeś, czy jest w odpowiednim momencie (stroboskop)?

Matt69
19-07-14, 12:51
moduł wymieniony ale dalej nic z tego :/ nie wiem czy tak ma być ale z odpietymi wtyczkami od aparatu zaplonowego komputer przy samodiagnostyce nadal nie pokazuje żadnego błędu

CRX1
19-07-14, 23:16
Po co mieszasz z aparatem ? Pisałeś w pierwszym poście , że na ciepłym masz problem z odpaleniem . Czujnik temp. odpowiedzialny za info do kompa jak jest padnięty przesyła błędne info i będziesz miał problem z uruchomieniem. jak silnik ostygnie pali normalnie , tylko trzeba go sprawdzić i e/w wymienić . Przy uszkodzeniu tego czujnika nie ma błędów na kompie.

Matt69
20-07-14, 22:03
Wcześniej tak było (do ostatniego piątku) teraz wpływ temp nie ma żadnego znaczenia ponieważ auto nawet po postoju kilkudniowym nie odpala (czy przed czy po wymianie elementów aparatu zapłonowego). Od tygodnia po prostu jest martwe rozrusznik kręci a poza tym nic więcej. Przepraszam jeśli w pierwszym poście nie napisałem wprost że po prostu samochód nie odpala

Wenega
21-07-14, 07:31
a paliwo dochodzi? sprawdziłeś to?

Matt69
21-07-14, 09:23
tak do samych świec

Wenega
22-07-14, 08:24
no to jeszcze jedno mi przychodzi do głowy: pozamieniane przewody zapłonowe na kopułce..

nanko
22-07-14, 12:30
moduł wymieniony ale dalej nic z tego :/ nie wiem czy tak ma być ale z odpietymi wtyczkami od aparatu zaplonowego komputer przy samodiagnostyce nadal nie pokazuje żadnego błędu

a Ty w ogóle masz kompa sprawnego?

DomoKun
22-07-14, 15:31
Miałem podobnie. Winowajcą okazał się moduł. Wymieniłeś na nowy? Na pewno sprawny? Masz możliwość przełożenia aparatu zapłonowego od kogoś?

Matt69
22-07-14, 23:24
a Ty w ogóle masz kompa sprawnego?

Też mnie to zastanawia ale póki co nie mam jak sprawdzić czy komp jest sprawny