Zobacz pełną wersję : Nierówne obroty na luzie i na sprzęgle
Witam,
Przeszukałem tematy ale nic konkretnego nie znalazłem ;/
Pacjent : Del Sol EH6 z d16y8 dmuchany 0,5bara
Problem:
Przy wciśniętym sprzęgle (jak dojeżdżam do skrzyżowania itp) obroty spadają prawie do zera i potem wzrastają do normalnego poziomu . Jak stoje to obroty nie skaczą i nic dziwnego się nie dzieje . Problem jest tylko przy (najczęściej) dojeździe do skrzyżowania , poprostu po każdym hamowaniu przed światłami ,skrzyżowaniami itp .
Co jakieś pomysły,sugestie ?
Dodam że w silniku nic nie było grzebane ruszane ani nic przed pojawieniem się tego szajstwa . Nawet samochód 2 razy zgasł .
Przelany jest za pewnie.
Miałem ten problem raz jak miałem wgraną na szybko mapę by uruchomić silnik i jeździć. Potem na strojeniu zostało odjęte troche paliwa na jałowych itd i trzymał mega sztywno obroty, nie spadały itd.
Ale było wszystko ok i tak z dupy się zaczęło tak dziać ;/ W tamtym tygodniu bodajże a nic nie modzone nawet było ;/
Coś padło. Ja takiego problema nie miałem. Przelewa go, zrób samodiagnostykę, zawsze coś wykluczy.
Z Carlosem podłączaliśmy pod kompa to nie chciał się podłączyć i szukamy czemu ;/ Może to przez przejściówkę z obd1 na obd2 ?
Z Carlosem podłączaliśmy pod kompa to nie chciał się podłączyć i szukamy czemu
Pewnie dlatego, że nie połączysz go z kompem?
Może to przez przejściówkę z obd1 na obd2 ?
A co ona ma do gadania?
masz lekki zamach? jeżeli do tej pory było OK to albo się rozregulowała mieszanka paliwo/powietrze albo coś stawia znaczny opór (kompresor klimy, alternator, pompa?)
Lekkiego zamachu nie mam . No było ok to tej pory . Saiti a to czemu się nie podłącze pod kompa ? Kompresora klimy nie ma , no a pozostałe rzeczy nie wiem , jak sprawdzaliśmy to wszystko pracowało tak jak powinno i nie było nic widać ani słychać niepokojącego ;/
sprawdź krokowy.. najlepiej odłącz na odpalonym silniku wtyczkę i zobacz co się dzieje..
Ja miałem podobnie, wywalalo mi błąd od wolnych obrotów i nic nie dało się z tym zrobić. Winny okazał się p28, po podmianie wszystko ok, błędu nie ma i obroty trzyma.
No nie gadaj.... Przy podmianie P28 to bedzie trzeba przerfabiać całego kompa i jechać odrazu na strojenie ....
Narazie szukamy innych możliwości :P Sprawdzę ten krokowy :)
wystarczy ze dorwiesz drugi z wbudowaną juz podstawką i tylko kość przełożysz. Może ktoś ma w okolicy pożyczyć.
Trzeba popytać . Może w Staśkowie będzie jeden komp . Jak nie to będę musiał gdzieś u was szukać kogoś
Kurde mam ten sam problem
Po swapie ofc.
Przeczyscilem krokowca, mam wrażenie, że jest nieco lepiej, na simnym silniku trzyma, na gorącym spadają i sie odbijają na sprzęgle.
Mam jeszcze stary wydech i stwierdzono za mocna mieszankę, czy to może być powodem ?
Inny objaw : jak odpalam klime na ciepłym na luzie, to falują obroty : skaczą o 200 po czym spadają o 200, na zimnym jest ok .
Nie będzie to np jakieś lewe powietrze ?
Aha, tak, mam lekkie koło zamachowe fidanza
Yotomeczek86
18-07-14, 14:12
Musisz to wystroić w końcu porządnie to problemy pewnie znikną.. Bo mając mape z pupy wziętą się nie dziw... A wcześniej mogło być inaczej bo na przykład temp na dworzu była inna, to zmienia się gęstość powietrza i pewnie coś tam komp w mieszance oraz zapłonach mógł zmienić - to taka luźna myśl
luzy zaworowe posprawdzaj:)
No teraz weekend to troche pojeździłem i czasem jest okej a czasem właśnie obroty spadają . W tygodniu podjade do kumpla i bedziemy szukać problemów i bede sie ustawiał na strojenie :)
Wystroisz na sztywno na jałowym i nie będziesz miał problemów :)