PDA

Zobacz pełną wersję : Wydruki 3d w HONDZIE dizajn / regeneracja / własne projekty

kostek1234
13-07-14, 20:20
Witam

Post ten będzie dotyczył zagadnienia wykorzystania technologi wydruku 3d w aucie .

Począwszy od elementów do wnętrza , elementy zewnętrze , po przez elementy dostępne w komorze silnika.

Drukarka 3d

http://jelwek.pl/165-thickbox_default/zestaw-diy-prusa-i3-xl.jpg
Zdjęcie ze strony polskiej firmy jelwek ( nie jest to żadna reklama , wstawiam ją akurat bo taką właśnie drukarką dysponuję ) choć zapraszam również do zapoznania się ze stroną tych młodych pasjonatów.

Co możemy wydrukować ??

Właściwie wszystko co nam przyjdzie do głowy , ograniczają nas tylko wymiary obszaru roboczego do danej drukarki , w moim przypadku jest to 200x300x200mm
dostępne materiały , tj. ABS, PLA, Nylon, Laybrick, Laywood, Woodfill, T-Glase i podobne. Duży wachlarz kolorów , przezroczysty, ale również z materiału wykonany

Wyobraźcie sobie że ułamuje się wam zaczep plastikowy np. schowka , już nie musimy kupować całego schowka i czakać na przesyłkę , możemy wydrukować sobie go samemu .

przykładowe pomysły wydruku:
- Grill do hondy spersonalizowany np z logiem klub , nazwą lub innym napisami kształtem kratek np w logo hondy :P
- elementy plastikowe wnętrza które się często łamią , lub są mało dostępne np: dimmer
- elementy zabudowy zegarów temp, oleju , doładowania
- ramki zegarów , radia lub inne idealnie dopasowane do waszych potrzeb
- maskownice do głośników
- znaczki na maskę
- bryloczki
- nasze auta w formie wydrukowanego modelu do pomalowania
- piloty do alarmu
- Kluczyki awaryjne do naszego auta :)
- stacje dokujące itd
- Możemy pokusić sie o zaprojektowanie np: ramki 1din przerobionej na 2 din ( z miejscem na radio 2din )przy zachowaniu ori wygladu i jakości elementów , bez potrzeby zakupów za wielką wodą ....

Powyższe propozycje są pomysłami które wpadły mi do głowy w trakcie pisania tego tekstu. Możliwości sa nie ograniczone , jedyni do naszej wyobraźni. Każdy z was może wymyślić coś na własne potrzeby.

Przykładowe wydruki z drukarek 3d
https://lh3.googleusercontent.com/HJ4l0H29bKm77ZuRfJWxMijYBfe9ZLkH05kuory62NC4SVpNlg XdaE_4nTc8uggqhd5p57AZoqg9HevwoLe114PcRtZTVYlhyDZ3 A37vSVQpy0BYGjA
http://wpcore.mpf.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2012/06/3D-Printer-Parts-01.jpg
http://bi.gazeta.pl/im/f9/b6/ee/z15644409Q,Drukarka-3D.jpg

Zapraszam do rozwijania tematu

Ja osobiście narazie będe testował drukarke na potrzeby projektu
tablet zamiast radia 2din (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?209962-Tablet-7-quot-zamiast-radia-do-ramki-2din-CIVIC-6g-projekt-niski-koszt&p=2263277#post2263277)

Pozdrawiam Tomasz

MasterShine
13-07-14, 23:52
Kolego oferujesz takie usługi czy to tylko temat o drukarce ?

kostek1234
13-07-14, 23:55
Temat jest rozwojowy czekam na swoja 1 drukarke dlatego zarzucilwm temat . Co do uslug to mysle ze i one sie pojawia choc wowczas bylby ten temat w innym dziale .. narazie chce byscie wpisywali swe pomysly do realizacji na takiwj drukarce i bedziemy probowac je realizowac . Chyba ze ktos ma cos konkretnego to zawsze mozna sie dogadac

froscio
14-07-14, 14:06
trójkąty w drzwi do przeróbki foldingów

kostek1234
14-07-14, 15:26
trójkąty w drzwi do przeróbki foldingów
Foldingów ? A coz to jest ?:)

Wydruki 3d sa wykonywane na podstawiw rysunku bryl lub przedmiotow . Aby to bylo mozliwe trzeba go narysowac w programach cad.. jednym z fajniejszych programow jewt sketchup jest darmowy dla użytku domowego dodatko jego funkcje sa intuicyjne i latwe do opanowania . Jesli chcecie mozecie sprobowac wymierzyc a potem wyrysowac w sketchup ten element .

butler.gdansk
14-07-14, 15:38
To powodzenia w rysowaniu i projektowaniu takich brył... Ogarnij skaner 3D to wtedy coś bedziesz mógł zdziałać, bo odwzorowywać bryłę bez dokumentacji to kiszka...

Rutus
14-07-14, 15:56
Jeżeli ogarniesz już takie rzeczy to napewno będe chciał od ręki pare drobnych rzeczy z tej drukarki bo potrzebne na już :) A masz jakieś dokładne informacje o ile może różnić się gotowy projekt od projektu ?
Np jak bede chcial spinke jakąś to ile może wynosić granica błędu drukarki do projektu :)?

kostek1234
14-07-14, 16:07
Zalezy to od zastosowanej glowicy . Obecnie glowica jest srednicy 0.5mm czyli dokladnosc tego rzedu.

Ps przy projektowaniu elementow uwzglednijcie wytrzymalosc materialu abs . Jest dosyc sztywny ale i lamliwy w ewnych granicach naprezen . Wypelnienie wiekszyxh elementow np. Szescian powinien posiadac w srodku zebrowanie w celu oszczedzenia materialu . :)

froscio
14-07-14, 16:49
Foldingów ? A coz to jest ?:)

Wydruki 3d sa wykonywane na podstawiw rysunku bryl lub przedmiotow . Aby to bylo mozliwe trzeba go narysowac w programach cad.. jednym z fajniejszych programow jewt sketchup jest darmowy dla użytku domowego dodatko jego funkcje sa intuicyjne i latwe do opanowania . Jesli chcecie mozecie sprobowac wymierzyc a potem wyrysowac w sketchup ten element .
elektrycznie składane lusterka

reaktor
14-07-14, 17:04
To powodzenia w rysowaniu i projektowaniu takich brył... Ogarnij skaner 3D to wtedy coś bedziesz mógł zdziałać, bo odwzorowywać bryłę bez dokumentacji to kiszka...

x2

kostek1234
14-07-14, 19:27
Skaner 3d mozna wykonac wykorzystujac kinecta z xboxa lub uzywajac kamery , oprogramowania i obrotowego planu. Nienjwstem tylko pewien co do wiernosci wymiarow w takim skanerze ale sprobujemy . Wato wymiarowac i budowqc baze czesci wowczas modyfikacje sa duzo szybsze

krzyzak88
15-07-14, 09:34
Jakość elementów wykonanych tą technologią również pozostawia wiele do życzenia, żeby wykonać coś co nadaje się do użytku trzeba to zrobić za pomocą formy+wtryskarki...technologia druku 3d nie za bardzo sie do tego nadaje, przynajmniej te tańsze drukarki napewno nie zapewnią odpowiednich właściwości a co ważniejsze walorów estetycznych, a jak wiadomo w aucie chcielibyśmy mieć element gładki a nie taki w którym widać każde "włokno" (każdy poziom budowania elementu)...wg mnie to jest technologia która sie jedynie nadaje na etapie prototypowania, robimy projekt, prototyp drukujemy, jeśli pasuje i spełnia nasze oczekiwania robimy na jego podstawe forme do wykonania odlewu bądź forme do wtryskarki i wtedy otrzymujemy element użytkowy.

butler.gdansk
15-07-14, 10:46
Te budżetowe drukarki to owszem - jakość taka sobie. Ale są drukarki 3D zapewniajace dokładność rzędu 0,1mm co już można uznać za zadowalający wynik.
Niestety kosztują ponad 50tys zł...

krzyzak88
15-07-14, 10:50
Dokładnie, pozatym wykonywanie takich elementów jest najzwyczajniej nieopłacalne, do prototypu jak najbardziej, ale wykonać 100/1000szt danego elementu jest nieekonomiczne, zbyt czasochłonne i cena elementu byłaby wyższa niż takiego zrobionego odpowiednią technologią.

ropsiu
15-07-14, 12:03
Jakość elementów wykonanych tą technologią również pozostawia wiele do życzenia, żeby wykonać coś co nadaje się do użytku trzeba to zrobić za pomocą formy+wtryskarki...technologia druku 3d nie za bardzo sie do tego nadaje, przynajmniej te tańsze drukarki napewno nie zapewnią odpowiednich właściwości a co ważniejsze walorów estetycznych, a jak wiadomo w aucie chcielibyśmy mieć element gładki a nie taki w którym widać każde "włokno" (każdy poziom budowania elementu)...wg mnie to jest technologia która sie jedynie nadaje na etapie prototypowania, robimy projekt, prototyp drukujemy, jeśli pasuje i spełnia nasze oczekiwania robimy na jego podstawe forme do wykonania odlewu bądź forme do wtryskarki i wtedy otrzymujemy element użytkowy.

Elementy z abs można wygładzić w oparach acetonu - jest do tego opracowana "technologia". Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie żeby wydrukowany element szlifować czy szpachlować. Fakt faktem - technologia jest na tyle czasochłonna i droga, że nadaje się raczej do prototypowania lub przygotowania formy, ale przy niewielkich elementach (dajmy na to kapselki do nakrętek volk racing) nie widze problemu. Z drugiej strony robienie formy do wtryskarki też swoje kosztuje i stanowi dużo większa barierę niż przygotowanie modelu choćby i w sketchupie oraz wydruk. W tym drugim przypadku na pewno jest to krótsza droga.

krzyzak88
15-07-14, 12:11
Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie żeby wydrukowany element szlifować czy szpachlować
Zgadza sie, ale to dodatkowo zwiększa koszta, chyba że kupujący jest świadomy/a że to co otrzyma to w zasadzie półprodukt który trzeba wykończyć :)

Z drugiej strony robienie formy do wtryskarki też swoje kosztuje i stanowi dużo większa barierę niż przygotowanie modelu choćby i w sketchupie oraz wydruk.
Też prawda, dlatego pisałem że jeśli chodzi o ilość liczoną w sztukach to okej, ale jeśli jest to ilość w setkach (i więcej) sztuk to już druk 3D odpada.
Z doświadczenia moge powiedzieć tyle że jeśli chcemy mieć element unikatowy, zaprojektowany przez nas, nie do kupienia nigdzie indziej to jest to super sprawa. Jeśli natomiast chcemy zrobić coś co jest dostępne i w dodatku ma być to konkurencyjne cenowo to już jest ciężki temat :]

ropsiu
15-07-14, 12:15
Jeśli natomiast chcemy zrobić coś co jest dostępne i w dodatku ma być to konkurencyjne cenowo to już jest ciężki temat :]

Do takich rzeczy ceny drukarek zaczynają się od 20k ;)

kostek1234
15-07-14, 12:36
Ropsiu ma racje ze mozna je wygladzic w acetonie a element ktore sa wykonane mozwmy poszliwowac i pomalowac farba z teksturą lub mat/ połysk .

Formy do wtryskarek sa nie oplacalne przy pojedynczych produkcjach.

Druk 3d jest skierowany dla tych ktorzy chca miec cos unikatowego a wśród hondziarzy myśle ze znajdzie sie sporo takich osób . Cieszy mnie zaintersowania tematem i to ze posiadacie wiedze na temat tej technologi .

Mysle ze wiecej pomyslow na wykorzystanie i jakos elementow drukowanych pojawi sie po pierwszych wydrukach juz w sierpniu

Zatem Sketchup i do rysowania. :)

krzyzak88
15-07-14, 12:37
no to jest cena 5x większa od tych tanich bardziej dostepnych ;)

Formy do wtryskarek sa nie oplacalne przy pojedynczych produkcjach.

Druk 3d jest skierowany dla tych ktorzy chca miec cos unikatowego
Dokładnie tak napisałem wyżej ;)

kalix495
27-07-14, 17:29
zaślepki do otorów centrujących alusków za fajniejszą cene niż na allegro :D

kostek1234
27-07-14, 17:37
zaślepki do otorów centrujących alusków za fajniejszą cene niż na allegro :D
A ile one tam kosztuja :) ?

Drukarka juz w drodze..

Składanie. Kalibracja i mozna drukować..

Pierwszy wydruk :
- ramka do radia 2din w konsoli USDM Dopasowana do Tabletu :)
Juz nie moge sie doczekac.

ropsiu
28-07-14, 15:54
Jaką drukarkę kupiłeś?

kostek1234
28-07-14, 17:18
iPrusa Xl od chlopakow z Jelwek ...

kalix495
28-07-14, 21:47
A ile one tam kosztuja :) ?

Drukarka juz w drodze..

Składanie. Kalibracja i mozna drukować..

Pierwszy wydruk :
- ramka do radia 2din w konsoli USDM Dopasowana do Tabletu :)
Juz nie moge sie doczekac. Zycza sobie po 25 zł zza sztuke;c

krzyzak88
28-07-14, 21:55
Chciałbym zobaczyć te wasze konkurencyjne ceny ;)

kostek1234
28-07-14, 22:36
Oj niektorym kazdy pomysl bedzie zly. Zadrogi lub bez sensu. Lepiej isc do sklepu kupic gotowe... prawda ;]

25zl to nie jakas kosmiczna cena wiec tego raczej nie przebijemy.

Celem tego postu jest pobudzenie wyobrazni do czego moga sie przydac wydruki 3d w hondach .

Juz nie dlugo bedzie okazja by sie przekonac jak to wyglada, jaka jest jakosc i jak to wyglada ekonomicznie. Wiec wszystkich sceptykow prosilbym o cierpliwe czekanie a nie trenowanie hejterstwa bo to nic nie wnosi. Poczekamy zobaczymy bo sam jestem ciekaw jak to bedzie sie spisywalo.

Ciesze sie ze sa i ci co nie widza zastosowania tych drukarek .... mam nadzieje ze sie zdziwicie :)

Relacja z uruchomienia i wydrukow testowych juz nie dlugo .

1º - Ramka do Tabletu w miejscu radia 2din :) Honda Civic

krzyzak88
29-07-14, 19:30
Ja nie jestem sceptykiem, bardzo mi sie podoba ta technologia, widze dla niej zastosowanie, sam projektowałem pare elementów wykonywanych tą metodą... jednak wiem ze chińskiego plastiku nie pobijemy cenowo :) ale śledze temat ponieważ chce zobaczyć te elementy i tego jak prezentują sie jakościowo :)

kostek1234
29-07-14, 19:56
Ja nie jestem sceptykiem, bardzo mi sie podoba ta technologia, widze dla niej zastosowanie, sam projektowałem pare elementów wykonywanych tą metodą... jednak wiem ze chińskiego plastiku nie pobijemy cenowo :) ale śledze temat ponieważ chce zobaczyć te elementy i tego jak prezentują sie jakościowo :)
:) chinoli nikt cenowo nie przebije ale za to mozemy mieć coś oryginalnego z drukarki 3d :)

kostek1234
29-07-14, 22:39
Taki maly przyklad wyduku czesci typowo uzytkowych w dziedzinie motoryzacji

Element zamka schowka nie z hondy ... ale z audi a4 / a6 kto spotkal sie z tym elementem ten wie ze czesto sie , lamie I nie mozna go dokupic pojedynczo , trzeba kupic caly schowek pytanie... po co ? Jak mozna se to druknac

https://images3.sw-cdn.net/model/picture/625x465_1001885_1994194_1399458396.jpg
https://images3.sw-cdn.net/model/picture/625x465_1001885_1033098_1399458396.jpg
https://images2.sw-cdn.net/model/picture/625x465_1001885_1033100_1399458396.jpg

Ps. Fotki pochodza z www.shapeways.com stronka z modelami

MasterShine
30-07-14, 09:00
ja również czekam na efekty :) jeśli ceny będą przystępne sam skorzystam :) ten plastyk będzie w różnych kolorach czy tylko biały i się później maluje ?

butler.gdansk
30-07-14, 12:29
Sam wydruk nie jest problemem. Trzeba mieć umiejętności w projektowaniu brył. Szacun za schowek w powyższych zdjęć.

kostek1234
30-07-14, 21:31
Jesli chodzi o kolory ta sa dostepne rozne . Bialy czerwony zielony niebieski .przezroczyty itd itp. Sa rowniez materialy zrobione z przetworzonego drewna.. wiec kolory mozna se dobrac . No chyba ze pomalowac ..

Faktycznie jest troche zabawy z wymiarowanem i rysowqniem bryl ale mysle ze warto :)

raczas
30-07-14, 22:18
czekam na ramkę 2din, powodzenia :D

bObOrObOl
05-08-14, 18:38
A nie ma w sieci np. plików z gotowymi wzorami? Ściągasz, wgrywasz, drukujesz?

kostek1234
05-08-14, 19:53
Są rózne pliki... jedne sa platne inne za free . Pytanie ile jest opracowanych do hond... niestety nie ma.chyba ich zbyt duzo .. dlatego warto te pliki tworzyc i kompletowac.. kazdy zainteresowany moze juz teraz zacząc rysowac w sketchup... dla tych ktorzy nie znaja yego programu na pl stronie producenta jest wiele tutków do niego..

Juz za tydzien napisze jak wrazenia z druku ..

kostek1234
14-08-14, 16:54
Zeby nie być gołosłownym

skladanie drukarki in progreshttp://tapatalk.imageshack.com/v2/14/08/14/5eaa993f6b707c7f29a4f9567b720bc4.jpg

ropsiu
14-08-14, 18:09
tylko obrazek nie halo :P

D15Z6
15-08-14, 15:02
Nie wiem jak z trwałością elementów wykonanych drukiem 3D, ale jednym z zastosowań mogłyby być często psujące się nakrętki trzymające siłownik szyby w V genie.
Dodatkowo również chętnie złożyłbym zamówienie na np zaślepkę, która wchodzi w tunel od regulacji reflektorów, ale z odpowiednio wyciętym otworem na przycisk/włącznik
Można również zrobić customową zaślepkę na dimmer własnej roboty, pomysłów miałbym kilka, znam również doskonale środowiska typu CAD, więc jakbyś chciał przetestować drukarkę na czymś "do hondy" to mogę w wolnym czasie cosik zwymiarować.
Zamiast schowka na kasety można by zrobić taki sam ale bez tej przedziałki- byłby o wiele praktyczniejszy
Pomysłów/zastosowań nie do hondy również miałbym kilka.

Sam miałbym kilka zleceń, ale mam też kilka pytań:
-Jaki jest całkowity koszt drukarki (to ta za 1900zł, tak?)
-Jaki jest koszt materiału na zrobienie powiedzmy przedmiotu 5cm x 5cm x 5cm?
-Czy poza kosztem materiału ponosisz jakieś jeszcze koszty np coś trzeba zmieniać w drukarce co ileś tam czasu?

kostek1234
17-08-14, 13:57
Mi wyszla 2600 bo to jest wersja xl czyli pole wydruku 20x30x20 dodatkowo bralem filament kolor czarny czerwonybprzezroczysty. Dostalwm tez probki innych kolorow.
Kilogram filamentu ( zaleznie od typu) kosztuje w granicach 50 zl w detalu . Program sam oblicza ile pojdzie filamentu na dany wydruk . Nie jestem w stanie teraz powiedziec ile to zuzyje.

Co do kosztow eksploatacyjnych to mam nadzieje ze duzo nie bedzie sie psuc czesci. Sa krokowce , glowica drukujaca . Paski napedow elektronika . Mam nadzieje ze nie beda szwankowac. Oczywiscie mozna modyfikowac ta drukarke dodac np 2 glowice. Druk w 2 kolorach / 3

Jak najbardziej zachecam do rozrysowania elementow szczegolowo i dokladnie. I przesylanie ich na moja poczte postaram sie zebrac je wszystkie razem by w przyszlosci nie trzeba bylo wymiarowac ich ponownie.

Tomasz.gabrus@gmail.com
Juz niedlugo wrzuce fotki drukarki i filamentow..
Fotki filamentu

JANKES3
30-08-14, 21:22
kostek1234 ruszyło się coś nowego z wydrukami w 3D? jestem strasznie ciekaw efektu. :D

kostek1234
30-08-14, 23:12
Wlasnie jestem na etapie wydruku ramki / mocowania tablwtu w miejscu 2din nie jest to takie latwe bo kalibracja drukarki nie jest taka latwa i warstwy lubia sie psuc ale jestem. Juz prawie u celu. :).http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/08/30/cb261fe4cfc90d2e0779f8421a889624.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/14/08/30/cd262ae718a4ecdfeb6b5f279fc63582.jpg

ropsiu
01-09-14, 20:54
A, co tam. Pochwalę się ;)
http://www.thingiverse.com/ropsiU/designs

kostek1234
01-09-14, 21:06
Ropsiu jaka masz drukareczke ? Ps.widzialem te projekty :)

ropsiu
01-09-14, 21:36
nie mam :) ale drukowalem na bibone.

kostek1234
01-09-14, 21:39
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/09/01/f88500b6173e7c0a93287751cea0d1b6.jpg

Wydruk probny stacji dokujacej do tabletu :)
Logo w srodku ma.byc podswietlane a w nim pulsujace podswietlenie... choc nie jestem xo do tego do konca przekonany . ;)

ropsiu
01-09-14, 22:08
u la-la...! :)

Rutus
02-09-14, 16:03
I jak tablet będzie się trzymał w tej ramce ? Co go będzie w niej trzymało :)?

reaktor
02-09-14, 16:15
łapa gekona (przylepiec ) chyba najprościej i najsolidniej

kostek1234
02-09-14, 18:46
Tablet obecnie wchodzi na wcisk i sie docyc solidnie trzyma. Ale planujw odxhylany uchwyt z zaczepami jak w etui do tabletu ale tylko z gory i z dolu..

Lapa gekona ? Heh mowisz o przylepcu zwyklej rzepy ?

froscio
03-09-14, 19:17
a na magnesach ? czy źle to wpłynie na działanie tabletu ? (pytam nie znam się)

ropsiu
03-09-14, 19:21
a na magnesach ? czy źle to wpłynie na działanie tabletu ? (pytam nie znam się)
Będzie je widać na LCD.

Sebek_WWL
23-10-14, 14:48
i co tam z tematem

kostek1234
23-10-14, 17:44
Witam obecnie pracuje nad ramka / stacja dokujaca do Tabletu w ramce usdm 2din civica.
Wciaz kombinuje by mozna bylo swobodnie wyjmowac tablet . Nie jest to takiw latwe by wygladalo ok i dobrze dzialalo.

Elementy ktore sa plaskiei maja wielkosc tabletu 7"sa trudne do wydruku . Jednak nie poddaje sie i walcze dalej :) fotki i projekt juz dzis .

kostek1234
23-10-14, 23:41
Projekt.. ramki
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/23/21dfdbfc6e8e6ae938afa43121d3e181.jpg

thompson17
24-10-14, 15:19
to jest prosty kształt jak budowa cepa, tak jak ktoś pisal na poczatku tematu, te drukarki sa fajne, ale wydrukować to sobie mozna łatwo kostke do gry... bo jeśli nie ogarniesz projektu to taka drukarka ma słaby potencjał ... tak własciwie to nie wiem, może i to jest "przyszłość" te drukarki, ale jakoś nie widze ich przyszłości przy tak rozwiniętej technologii wtryskarek

kostek1234
24-10-14, 16:05
Wtryskarki sa ok przy masowej produkcji ..a nie paru sztuk ktore mozesz miec od reki wiec nie ma.co porownywac.. oczywiscie projekt jest wazny ale sketchup jest bardzo prosty .. wiecej pozniej :)

ropsiu
24-10-14, 16:47
chcialbym zobazyc wtryskarki robiace ten sam projekt w dopasowanych przez odbiorce wymiarach i jeszcze z np. dowolnym napisem.

ropsiU

butler.gdansk
25-10-14, 12:28
Phi... Mam Ci zdjęcia nowoczesnych wtryskarek których formy często robię w pracy wysłać na maila czy wujka Google spytasz?
Niektórzy w myśleniu technicznym zatrzymali się w latach 70 ubiegłego stulecia...
Inna sprawa że to oczywiście nieopłacalne przy jednostkowej produkcji.
Drukarka 3D... By jej wydruk był akceptowalnej jakości głowica/e musi posiadać odpowiednią rozdzielczość a te sprzęty kosztują już sporo.
Ciężko osiągnąć cel na tych tanich budżetówkach, aczkolwiek nie mówię że nie da.
Sketchup jest prosty bo jest prymitywny. Jest wiele innych programów do tworzenia projektów które są o wiele bardziej zaawansowane, ale po odrobinie wprawy pozwalają na naprawdę ciekawe projekty.

ropsiu
25-10-14, 13:15
widze ze kolega ma juz wyrobione zdanie na ten temat. natomiast nie rozumiem nastawienia i komentarzy na temat zacofania niektorych wypowiadajacych sie. temat jest o drukarkach i nie ma potrzeby narzucania innym wyzszosci wtryskarek dzialajacych na seryjnych produktach. a googla polecam przeszukac samemu, bo w temacie druku 3d widze, ze kolega tez lekko z tylu. sa elementy ktorych zwyczanie nie da sie zrobic na wtryskarce czy cnc a da sie je wydrukowac. temat podstawki tutaj jest realizowany na takim poziomie na jakim potrzebuje go realizowac autor. mysle, wszyscy doskonale wiedza ze sa proste i zaawansowane programy do tworzenia modeli 3d. jesli sketchup jest wystarczajacy, to nie jest potrzebna catia, albo inne podobne. nie ma co sie spinac ;)

ropsiU

ropsiu
25-10-14, 15:19
I takie pytanie jeszcze mi się nasunęło: kto z Was ma w domu wtryskarkę? ;P

ropsiU

butler.gdansk
25-10-14, 18:56
Odniosłem się tylko i wyłącznie to Twojej wypowiedzi z postu 57 i nigdzie nie wspomniałem o wyższości wtryskarki nad drukarkami.
Podważyłem jedynie tezę o słabości wtryskarek dotyczące jakości bo mnie to solidnie ubawiło.
Nie jestem z drukarkami "z tyłu" bo do prototypów używamy B9Creator którego udało się dzięki dobrym kontaktom załatwić w dobrej cenie.
Widziałem kilka razy detale z tanich zestawów i jakość była bardzo słaba, wiele znajomych mi osób jest wręcz rozczarowanych po obiecywaniu cudów jakie można było niby je wykonać.
To oczywiste że pewne elementy wykonać można tylko dzięki drukarce, ale identyczny argument działa także w drugą stronę na korzyść wtryskarek i obróbki skrawaniem.
Bawiłem się przez 2 miechy skeczem i odpuściłem. Głównie robimy projekty złożeń i elementów współpracujących ze sobą. Dlatego używam UG NX, czasem SW oraz MasterCama do frezarek.

ropsiu
25-10-14, 19:12
Te sprzety po prostu sluza do czego innego. A czy druk 3d w domowym zaciszu ma przyszlosc, to czas pokaze. Wtryskarki w chaupie na bank nie zlozysz, ale tez nie wiem czy mialbys taka potrzebe. W domu potrzebujesz jedna sztuke, moze kilka, a nie kilkaset. Jakosc zalezy natomiast od wielu czynnikow: od konstrukcji, jej sztywnosci, dokladnosci przy skladaniu, kalibracji drukary, materialu, ekstrudera itd. itp. Zobacz, jak wygladaja modele drukowane z abs po obrobce w oparach acetonu. Smiem twierdzic, ze moga wygladac lepiej niz elementy zrobione na wtryskarce, przy ktorych pewnie trzeba pozniej usuwac jakies nadlewki. Ale to chyba temat na inne forum ;)

ropsiU

kostek1234
25-10-14, 19:32
Panowie spokojnie kazda technologia ma swoje plusy i minusy . W tym temacie mowimy o mozliwosciach wykorzystania drukarki 3d w naszych modach hondowskich . O ile drukarka 3d jest dosyc nie skomplikowana w domowych wersjach taka jak ja mam to puki co do probnych projektow uzywam sketchup i polecam go rowniez tym początkujacym.w tym.temacie.

Butler.gdansk
Ile kosztuje wykonanie formy oraz pozniejsza produkcja np ramki 35 x 25 i grubosc okolo 2.5 centa .. ? Forma nieskomplikowana a konkretnie ramka do civica ktora zmienila by nasza stara konsole srodkowa 1din w 2 din. [ klima.leci na dol do.schowka zegar wylatuje a w to miejsce dopasowana ladnie ramka na radio.. ]

butler.gdansk
25-10-14, 22:05
Chyba się nie rozumiemy...
Nie krytykuje drukarek i nie twierdzę że wtryskarki są lepsze. Jedne i drugie mają swoje zalety i wady, mają przecież inne przeznaczenie.
To tak jak porównywanie cięcia wodą, plazmą, gazem, laserem... Zupełnie inne procesy obróbcze których celem jest zrealizowanie celu zleconego przez projektanta w możliwie najlepszym stosunku ceny do jakości z uwzględnieniem założeń konstrukcyjnych.

Podważam zaś jakość wykonania na budżetowych drukarkach bo miałem z nimi wielokrotnie styczność.
Detale na nich wykonane wyglądać mogą ładnie bo aceton wygładza powierzchnie, ale ów aceton trochę wyklucza jego domowe zastosowanie.
Ja mam dość jak żona używa jego pochodnej jak paznokcie sobie czyści, nie wyobrażam sobie stosowanie dysz dozujących ciągle mgiełkę acetonu przy druku trwającym średnio conajmniej kilka godzin. Komora zamknięta i dysze podwyższają sporo cenę urządzeń.
Ale nawet jak uda się to jakość obejść, to dokładność takiego druku realnie ledwo się mieści w 0,5mm i efekt spasowania mizernie wychodzi.
0,5mm to wystarczy? Zrób na próbę jakieś wytłoczenie albo grawerkę na płaszczyźnie nierównoległej do osi głównych lub na krzywej.
B9Creator którego mam w pracy to już bardziej profesjonalny sprzęt którego dokładność jak i cena jest kilkukrotnie wyższa.
Wg. mnie w tej chwili dopiero na takiej lub podobnej jakościowo drukarce zamierzony efekt może sprostać oczekiwaniom.

Jakość wtryskarek... Jakie nadlewki? Idź do sklepu i pooglądaj sobie np. zabawki bo to super przykład.
Te najtańsze to oczywiście badziew. Widać nazwane przez Ciebie tzw. nadlewki, czasem przejścia frezów na formie, miejsca łączenia form itd.
Ale weź np. klocki Lego. Weź inne markowe i droższe elementy do ręki. Jakość słaba? Na bdb drukarce co najwyżej możesz im dorównać.
Oczywiście że nie w domu takie zabawy... Ale podważam argument jakości.
To mój chleb powszedni i od ponad dekady mam z nim na codzień do czynienia.

Jak jeszcze nie mieliśmy drukarki 3D zaplanowałem zrobić sobie dzienne światła. Zrobiłem gotowy projekt w .stl zoptymalizowany pod kątem druku (cienkie ściany, puste przestrzenie itd) i wysłałem do wyceny do kilku firm które takie detale wykonują. Koszty wykonania jednego adaptera na DRL (a potrzebne dwa) to 600-900zł i druk by zajął około 6 godzin.
Olałem sprawę i zrobiłem sobie je na frezarce CNC z aluminium.
Jakbym miał robić usługowo to by wyszło max 500zł za sztukę.
Tu link jak to wyglądało http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?77339-%B6wiat%B3a-dzienne-w-UFO-pomys%B3y-na-monta%BF&p=2186002&viewfull=1#post2186002
Po zamontowaniu tu http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?77339-%B6wiat%B3a-dzienne-w-UFO-pomys%B3y-na-monta%BF&p=2268423&viewfull=1#post2268423

Drugi przykład? Podobny do waszej ramki.
Zamiast schowka zrobiłem adapter na CB radio, USB i kilka przycisków.
Wykonanie również na frezarce CNC z POM... Nie pamiętam dokładnie jaki, koła zębate z niego normalnie robimy ;)
Koszt? 200zł i już do kilku Civiców zrobiłem podobne. Projekt zajął oczywiście 80% czasu, ale to samo by było potrzebne przy drukarce.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?56593-seryjne-navi&p=2009880&viewfull=1#post2009880

http://img51.imageshack.us/img51/1045/crcw.jpg

Oglądało ten adapter już wiele osób i część wręcz mi nie uwierzyła że to nie jest OEM tylko custom.
Czy dało by radę zrobić to na drukarce 3D. Pewnie że tak. Czy przy zachowaniu jakości z frezarki CNC i ceny? Już nie bardzo.
Próbowałem dać projekt później koledze do druku i dużo słabiej to wyszło. Spróbowałem usługowo i jeszcze gorzej.
Później kupiony został wspomniany przezemnie B9C i namówiłem szefa żeby próbę jako pierwszy detal wykonać identyczną ramkę bo było porównanie do tych wcześniejszych.
Dopiero wówczas jakość oceniliśmy jako satysfakcjonującą, stąd mój sceptycyzm.
PS. Nie robimy usług na drukarce, własne projekty zapewniają na niej ciągłą pracę i nie ma szans na razie na odstępy od tej reguły jakby ktoś się pytał.

ropsiu
25-10-14, 22:59
Jesli chodzi o jakosc, to nie ma sie co spodziewac nie wiadomo jakiej dokladnosci po budzetowych drukarkach ;)

Wygladzanie abs w acetonie bez natrysku:
http://youtu.be/VvCEnA0NEG4

Pomijam fakt, ze drukarka 3d mozna sobie druknac chrzastke malzowiny usznej z zywej tkanki. Albo czekoladki.

Przyszlosc jest w laczeniu roznych technologii. Jak tu np.
http://youtu.be/NVJifm2b6-c

Ale nie o tym ten temat.

Zaskoczony jestem cena obrobki na cnc. Ciekawy jestem jak jest z dostepnoscia takiej uslugi? Ze udalo sie zrealizowac jedna sztuke za 200zl. Wow! Program do maszyny, material i czas pracy maszyny zmiescil sie w tej kwocie?

Przezroczyste klosze do migaczy tez da sie tak zrobic?

I jesli autor ma problem z wydrukiem ramki to moze w tym wypadku rzeczywiscie dobrym rozwiazaniem jest cnc? Pytanie, czy ten model da sie zrealizowac na cnc?

ropsiU

kostek1234
25-10-14, 23:10
Panowie milo mi czytac ze ten temat wywoluje emocje :) widze pasje i zaangazowanie w temat. Dzieki za wszystkie wypowiedzi i opinie.

Butler szacun za projekty wykonanie i prace wlaozone w powyzse projekty. Nie mam wtryskarki i dostepu do niej mam drukarke 3d i musze korzystac z tego co mam . Dlatego zachecam do merytoryczneho podejscia do tematu i wskazowek co do projektow i rozwiazan.

Ropsiu masz jakis gotowy pomysl na wydruk ?

butler.gdansk
25-10-14, 23:30
Jedna ramka jak już jest projekt gotowy zajęła mi na maszynie około 1,5 godziny. Roboczogodzina to 120zł więc 200zł za nią nie jest jakimś kosmosem.
Materiał to akurat odpad którego mamy mnóstwo. Program do obróbki zrobiony miałem wcześniej (dla siebie), zresztą biorąc pod uwagę czas potrzebny na wykonanie bryły 3D na CAD/CAM był on znikomy.
Przeźroczyste klosze... To już chyba by było trochę ciężko. Obróbkę skrawaniem utrudnia cienkościenność i podatność na rezonans. Do tego polerka... Raczej bym się nie podjął.
Co do wspomnianej ramki 2din nie będę się upierać że autor wątku sobie z nią nie poradzi.
W trakcie prób widzi w czym są problemy i metodą prób i błędów na posiadanym sprzęcie być może w końcu dojdzie do celu by efekt był akceptowalny.
Patrząc na wizualizację to żeby wykonać coś takiego klasycznie na CNC trzeba by przemodelować "trochę" bryłę, więc puki co za wcześnie mówić o alternatywie.
Sceptyczny jestem, ale kibicuję by się udało.

kostek1234
25-10-14, 23:40
Najwiecej jest problwmow z wymiarowaniem miejsce jest ograniczone a milimetry maja znaczenie duze w tym przypadku..

Moze wy macie jakies pomysly jak zaprojektowac ramke lub cos w podobie by mozna bylo bez problu wyjmowac wysowac... ? Zlacza po prawej stronie usb i mini jack.. moim zalozeniem.bylo mocowanie tabletu z 2 tron z gory i z dolu. Z wycieciem na przyciski bez gornego uchwytu ramka ma tendencje do nacisku na przyciski przy wkladaniu i wyjmowaniu.. ramka gorna z kolei ogranicza dostwpne miejsce. . Moj pomysl opiera sie na zasadzie szuflady od kaseciaka.. wyjzedzana kieszen a raczej odchylana

ropsiu
25-10-14, 23:41
Wydruk czego? Tej ramki?

Moje projekty sa na thingiverse. Proste. Zabawowe :) Nie mam za nardzo czasu sie tym bawic, drukarki zlozylem i skalibrowalem profabbgate le i bibone. Sam nie posiadam zadnej, bo, poza zabawa, nie widze wartego ceny drukarki rozwiazania. Wydruki zrealizowane w zewnetrznych "firmach" znalezionych po taniosci na allegro wygladaja tragicznie.

Przerabialem ostatnio temat znaczkow do Hondy (z pierwszej czy drugiej generacji). Wniosek jest taki, ze taniej i efektowniej jest znalezc oryginal niz drukowac, chromowac i malowac.

Ale wydrukowalem mase zabawek dla syna ;)

ropsiU

butler.gdansk
25-10-14, 23:50
Pomysł? Skaner 3D. Na jego podstawie wykonasz projekt który może się udać.

ropsiu
25-10-14, 23:55
ze skanerami jest ten problem, ze trzeba poswiecic mase czasu na obrobke modelu, ktory powstaje ze skanowania.

ropsiU

butler.gdansk
26-10-14, 00:13
To zależy od softu na jakim wykonany pomiar/skan będzie obrabiać. Ja nie bawię się z przerabianie modelu bo tam brak jakiegololwiek zaczepienia by wprowadzić korektę, zmienić promień itd. Taką nieokreśloną "masę" faktycznie ciężko dopasować pod nowy pomysł.
Łatwiej mi jak tworzę łańcuchy na nowej warstwie z polilinii (lub podobnej techniki) łączące kluczowe punkty w obmierzonej geometrii.
Można też opierając się o siatkę punktów w stałych odstępach stworzyć regularną bryłę którą łatwo modyfikować poprzez wyciągnięcia, wiedzione, zakrzywienia itd.

kostek1234
16-11-14, 21:42
Troszke minelo od mojego ostatniego posta..
Bylo to wynikiem walka.z wymiarowaniem . Wydrukami probnymi 8 zmianami koncepcji i rozwiazan . Podobno 1 pomysl jest najlepszy i tak bylo w tym przypadku :)

Mala zajawka ...
Powoli nabiera to ksztaltu

Co o tym.myslicie ?

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/11/16/555318d7e24a2c14e127815db95f9775.jpg

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/11/16/a2c958579a659cc8bea10d86e2face05.jpg

sensej
17-11-14, 13:39
może dałoby rade ogarnąć jakąś ramkę 2din w miejsce gdzie montuje sie cup holder w 6gen ?;)

kostek1234
17-11-14, 16:18
Musialbys mi przyslac zdjecie i chociaz wstepne wymiary bo nie mam.teraz auta na miejscu..

kostek1234
05-01-15, 08:26
W końcu znalazłem chwile by dokończyć projekt.

Ramka jest już prawie skończona. zostały delikatne poprawki i może jakiś system do odchylania automatycznego. Jak to wygląda zapraszam do obejżenia filmiku .

https://www.youtube.com/watch?v=yhANje0wzr0

Mobilek
11-01-15, 20:57
wyglada bardzoooo fajnie ;)