Zobacz pełn± wersję : malowanie bocznych listw
Witam, szukałem ale nigdzie nie znalazłem. W jaki sposób pomalować listwy ochronne na drzwiach i zderzakach. Jak± farb±, jaki podkład?
Pod kolor auta? bedziez to malował spreżark± czy nie masz warunków i bedzie robione sprayem? podjedż do jakiejs mieszalni lakierow to ci wszystko wytłumacz±. Najwazniejsze zeby podkład byl z dodatkiem uplastyczniacza, mozesz kupic taki pod sprezarke lub gotowy podklad do plastiku w sprayu.Co do lakieru to musisz najpierw wiedziec czy to akryl czy dwuskladnik,jak juz ci dobior± kolor w mieszalni to sobie wybierzesz czy bedzie pod pistolet czy maja ci go nabic w spray
Ja to wykonałem następuj±co -
- zmatowiłem taka włóknin± ¶ciern± o fakturze około 400.
- odtłusciłem zmywaczem silikonu ew. benzyna ekstrakcyjn±
- pomalowałem warstwe podkładu do plastiku
- pomalowałem dwie warstwy podkładu akrylowego
- pomalowałem 2-3 warstwy danego koloru
- na to ze 2 warstwy bezbarwnego
po pomalowaniu podkładami daje temu tak gdzie¶ 24h na przeschnięcie. po wyschnięciu papierkiem na wodzie 800 szlifujemy na gładko listwy. bez przetarć ! potem odtłuszamy i lakier konkretny i bezbarwny dopiero
Zamierzam pomalować je na kolor czarny. Nie mam sprężarki, więc pozostaje sprayowanie. Miałem nadzieje że wystarczy tylko odtłu¶cić, podkład do plastiku i na to farba.
to co ci napisałem to wykonasz i sprayem i pistoletem :)
najwiecej utwardzacza ma lakier bezbarwny - jak nie chcesz połysku użyj bezbarwnego matowego :) najlepiej utwardzi Ci lakier czarny :)
Tak jak pisze zabas, musisz zmatowac te listwy bo inaczej bedzie odpadac
a czy próbował kto¶ od¶wieżyć je opalark±? jaki efekt?