Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak zasilana w lewej szybie.

vbass1
12-07-14, 23:40
Witam wszystkich, mój pierwszy post więc sory za jakiekolwiek niedomówienia.

Mam civic'a VI gen. 5D z 99r, MB2, kod silnika D14Z4.

Problem jest taki że nie mam zasilania w szybie lewej. Gość od którego kupiłem mego potwora poradził z tym w ten sposób że wziął zasilanie ze sterowania lusterek i działało . Niestety to ma minusy bo:

1. jak się domyślam spaliło ścieżkę w przełączniku sterowania lusterek (brak sterowania w górę - zmostkowałem i działa)
2. działało tylko przy równoczesnym trzymaniu przycisku sterowania lusterek i przełączniku szyby (w trasie kompletnie niepraktyczne )

W związku z powyższym zastanawiam się czy nie szukać problemu w wiązce przewodów doprowadzających do drzwi :-).

Pytania:

Jak wymontować tą wiązkę?
Jaki jest schemat bezpieczników dla tego modelu?
Czy ma ktoś inne pomysły co może być przyczyną problemu ?

Dzięki z góry za jakiekolwiek podpowiedzi ;-)
Do zobaczenia na trasie!

Bartko
14-07-14, 08:55
Poprzedni właściciel za takie coś powinien dostać 10 lat łagrów. ;-)

Zacznij od skasowania tej partaniny bo szkoda obwodu lusterek.
A naprawę zacznij od złącza drzwi tego przy zawiasie. Rozepnij i wyczyść, sprawdź stan styków.
Drzwi kierowcy są najczęściej otwierane a w 5D ta właśnie kostka lubi się delikatnie wysunąć.

Jak już rozepniesz to sprawdź czy dochodzi tam (+) dla szyby.

vbass1
14-07-14, 11:24
Poprzedni właściciel za takie coś powinien dostać 10 lat łagrów. ;-)

Zacznij od skasowania tej partaniny bo szkoda obwodu lusterek.
A naprawę zacznij od złącza drzwi tego przy zawiasie. Rozepnij i wyczyść, sprawdź stan styków.
Drzwi kierowcy są najczęściej otwierane a w 5D ta właśnie kostka lubi się delikatnie wysunąć.

Jak już rozepniesz to sprawdź czy dochodzi tam (+) dla szyby.

Też uważam że to było głupie rozwiązanie i dość niebezpieczne ;-). Ok ale czy wie ktoś jak się dobrać i wypiąć ten przewód bez zdejmowania drzwi? Czy wogóle się da?

Bartko
14-07-14, 11:32
Rozepnij ogranicznik otwarcia drzwi i da radę bez zdejmowania drzwi.
Zresztą, żeby zdjąć drzwi to trzeba najpierw właśnie tę wiązkę rozpiąć... :-)

vbass1
14-07-14, 11:59
Zresztą, żeby zdjąć drzwi to trzeba najpierw właśnie tę wiązkę rozpiąć... :-)

I właśnie takiej podpowiedzi szukałem ;-) Dzięki. Spróbuję powalczyć w czwartek bo niestety do środy od 7 do 20 w pracy ;]. A jakiś schemat bezpieczników do mego silnika (D14Z4, 1999, MB2, 5D fastback) czy jakoś tak to się pisze ;)?

Bartko
14-07-14, 13:00
Schematy znajdziesz w przyklejonym temacie tego forum.

vbass1
15-07-14, 07:42

Niestety nic to nie zmienia bo rozpiąłem ogranicznik ale dostęp do wiązki jest wciąż kiepski. O ile kostkę przy drzwiach jeszcze jako tako dałoby się wypiąć to już do kostki przy błotniku już się nie dostanę. Spróbuję wypiąć kostkę przy drzwiach i sprawdzę czy do niej dochodzi prąd.

Bartko
15-07-14, 08:49
Zacznij od tej:
http://zapodaj.net/93838b8fd805c.jpg.html

vbass1
15-07-14, 09:09
ok ale żeby wypiąć wiązkę to i tak chyba będę musiał zdjąć drzwi ;-) bo do drugiego końca już nie ma jak się dostać. Ok dam znać jak już jakiś postęp zrobię bo od gdybania się nie zrobi ;-).

vbass1
02-09-14, 10:19
Ok. Szyba zrobiona. Niestety nic nie pomogło zdejmowanie drzwi bo wiązki i tak nie dałem rady wypiąć. Tam już ktoś kombinował i przez wiązkę i pepesze idzie jeszcze jeden kabel, wygląda to tak jakby ktoś przewiercił kostkę i przeciągnął przez nią kabel (chyba centralny zamek).

W każdym bądź razie elektryk za 80zł zrobił zasilanie prowadząc nowy kabel.

PS. Czy możliwe że jak drzwi były odkręcone to się trochę opuściły? Mam wrażenie że spod uszczelki trochę zawiewa a wcześniej tego nie było. Nie wieje tak że liście wpadają ale świszcze a to denerwuje jak człowiek chce muzyki posłuchać w spokoju ;-). Czy wie ktoś jak mogę je wyregulować?

MM63
02-09-14, 14:42
Bez zdjęcia boczku raczej nie wypniesz tej wtyczki.