Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Jaka g±bka polerska? Polerowanie reflektorów.

xeN
11-07-14, 14:45
Witam, przymierzam się do renowacji swoich lamp w 5D. Na allegro jest wiele g±bek polerskich dlatego chciał bym się zwrócić do was o pomoc któr± kupić?
2000 < 2500 < Farcela < Tempo będzie OK? Czy może zacz±ć od 1500?

MM63
11-07-14, 15:03
Farecla robi spory gnój dookoła...
Zależy w jakim stanie s± lampy. Ja bym zacz±ł od papieru 800, a potem 1000, 1500. To tak mniej więcej.
Na koniec ja na przykład użyłem pasty automax, takiej do aluminium.

BartekGib
11-07-14, 15:14
600/800/1000/1500/2000 i mógłby¶ spokojnie skończyć na 2500p. Papier wodny, częste moczenie. Farecle sobie zdecydowanie odpu¶ć - to tempe narzędzie domorosłego "polernika" a nie detailera. Zamiast Farecli i Tempo zaopatrz się np. w Meguiar’s Headlight Restoration Kit gdzie spokojnie dokończysz tym robotę. Na koniec co¶ na zabezpieczenie zdartej powłoki chroni±cej przed UV.

iljash
11-07-14, 15:29
tempo :D wrzuc w google grafika jak wyglada powierzchnia po "korekcie " pasta tempo, mysle, ze ciekawe wyniki powinny dac Ci do myslenia.

Masz jakiekolwiek pasty czy chcesz dopiero kupowac ?

W jakim stanie reflektory, sa rysy, jesli sa to jakie ? Bo 2000 to moz byc za malo, a znowu niewiadomo czy jest sens zaczynac az od 600 . Jesli nawet nie kit , ktory proponuje kolega, to moze uda Ci sie odkupic od kogos sam PLASTX, a jak nie to normalna pasta tnaca i wykonczeniowa. Ewentualnie napisz jeszcze z krotkim konkretnym pytaniem i moze zdjeciem do kolegi embargo to CI cos najsensowniej doradzi :)

Wojtec12345678
11-07-14, 21:44
Tempo daje radę,na prawdę :D byłem w szoku, ale do 1 mycia hahaha wszystko zeszło

P.s. pamiętaj żeby przysn±ć lampkę specjalnym lakierem , bo będziesz się męczył, wszystko ładnie wypolerujesz, jedna zima i będzie to co przedtem

xeN
12-07-14, 02:07
Dlatego pytam co polecacie. Nie mam jeszcze nic kupione - no poza wiertark±, chyba że wkrętarka się nada to nie musiał bym kabla ci±gn±ć, w tygodniu mam zamiar się za to zabrać. Szczerze to rys za bardzo nie widziałem, jednie nasad żółtego koloru, ogólnie to tragicznie nie wygl±da ale wolę jednak się za to zabrać ze względu na wygl±d jak i widoczno¶ć w nocy. Po południu postaram się zrobić jakie¶ zdjęcia.
Pastę PlastX można dostać za 39 zł z wysyłk± na allegro.pl, mówicie będzie dobre? Jak± g±bkę do tego? I jaki preparat na zabezpieczenie? Oczywi¶cie prosił bym o nie przesadzanie z cen± bo okaże się że u specjalisty zrobię to za niewiele drożej a nie o to przecież chodzi.

MasterShine
12-07-14, 07:22
bo u specjalisty wyjdzie Cię 80 -150 zł za reflektor :) przynajmniej ja tyle biorę.A skoro nie masz bardzo zniszczonych i zmatowiałych cena będzie niższa.
Lampę trzeba zabezpieczyć na sam koniec aby Ci szybko nie zmatowiała - MEGUIARS HEADLIGHT PROTECTANT
1500->2000->2500->3000 -> fg 500 (biały flexi) -> pf 2500 (żólty flexi) -> ff4000 (czarny flexi) -> zabezpieczenie meguiar's headlight protectant sprawdzony zestaw - w przypadku braku głębokich rys.
Dobrym produktem jest tez ten - http://www.mastershine.pl/powerplastic-4lights-236ml-p-347.html mothers ma takie kulki do pracy - specjalnie do prac ale można to spokojnie na padzie zrobić. ten produkt odrazu również zabezpiecza lampę.

xeN
12-07-14, 13:27
Aktualne zdjęcia - http://imgur.com/a/5hfwf#10

Chciał bym się zamkn±ć ze wszystkim do 60zł maksymalnie 80zł, czytałem że niektórzy wydali nie więcej niż 30zł a wyszło im to bardzo dobrze, dlatego te ceny mnie trochę dziwi±.
Prosił bym o ostateczny werdykt co kupić.

iljash
12-07-14, 17:56
30 zl , no to kupujesz taka farecle kilka papierkow na mokro i masz 30 zl , da sie ? da sie tylko to dalej bedzie robione ta cholerna farecla.

Tez pytalem czy masz juz jakies pasty/ materialy czy bedziesz kupowal, bo to co kolego MasterShine proponujesz jest ok, ale nie dla kogos kto musi wszystko kupic od zera, bo gdy kolega xeN popatrzy na ceny menzerny w najmniejszych buteleczkach 400/500 + 2500 + 4000 to sie przerazi, mimo iz zuzyje ich tyle co nic i pasty "nie zgina" to dalej musi iles tam gotowki wydac na start, no chyba, ze pozyczy od kogos albo kupi sladowe ilosci. Pozostaje do tego kwestia padow i maszyny ktora to zrobi. Dlatego tez polecalem dosyc przyjemny w pracy ( latwy ) i sprawdzony plastx, w sytuacji gdy kupujemy wszystko od zera oczywiscie mogloby miec to sens : kupic plast X albo odkupic nawet uzywke od kogos do tego papierki na mokro i lecimy. Wiadomo tutaj zabezpieczenie jeszcze zabezpieczenie pozostaje: fajna rzecz, sam uzywam. ( bo za bardzo wyboru w produktach nie ma :D ) meguiars headlight protectant i sobie chwale, mała kropka wielkosci groszku wystarcza na zabezpieczenie reflektorow, wiec produkt mega wydajny i do prywatnego uzytku wystarczy na lata.

Wiesz ludzie nawet pasta do zebow robia i twierdza, ze sie da :D Kwestia, ze musisz wybrac opcje , ktora dla Ciebie jest najkorzystniejsza czasowo/cenowo/ poziom trudnosci. Moze masz jakiegos kolege, ktory bawi sie w detailing to wtedy zawsze latwiej/taniej/ szybciej gdyby Ci pomogl, albo cos uzyczyl :)

xeN
12-07-14, 18:46
Ok, zamówię ten PlastX, chyba że ma kto¶ sprzedać aby starczyło? Kupie papiery 1000,1500,2000,2500. Spróbuje zetrzeć lampy ręcznie aby już nie wydziwiać ze specjalnymi papierami na wiertarkę, chyba że znajdę co¶ w sklepach. Na koniec trzeba użyć tego preparatu i to już lepiej wiertark± pewnie. Sprawdzałem g±bki na allegro ale jest i sporo i nie wiem któr± wybrać.
Ten Meguiars Headlight Protectant, to aż 47 zł + PlastX papiery i g±bka to spokojnie ponad 100 zł wyjdzie, nie ma sensu jak dla mnie.

W skrócie, jaka g±bka na wkrętarkę no i co¶ tańszego do ochrony abym nie musiał za pół roku znowu polerować.

marwol
12-07-14, 20:11
szklane reflektory też tak łatwo pójd± Panowie??

MM63
12-07-14, 21:09
szklane reflektory też tak łatwo pójd± Panowie??

Niestety nie. Ze szklanymi nic nie zrobisz.
Jedynie tlenek ceru, ale ciężka robota.
Zmatowiły Ci czy jak? A nie s± po prostu brudne wewn±trz?

marwol
13-07-14, 00:22
a autor jakie ma?? bo zgłupiałem :/

MasterShine
13-07-14, 11:28
30 zl , no to kupujesz taka farecle kilka papierkow na mokro i masz 30 zl , da sie ? da sie tylko to dalej bedzie robione ta cholerna farecla.

Tez pytalem czy masz juz jakies pasty/ materialy czy bedziesz kupowal, bo to co kolego MasterShine proponujesz jest ok, ale nie dla kogos kto musi wszystko kupic od zera, bo gdy kolega xeN popatrzy na ceny menzerny w najmniejszych buteleczkach 400/500 + 2500 + 4000 to sie przerazi, mimo iz zuzyje ich tyle co nic i pasty "nie zgina" to dalej musi iles tam gotowki wydac na start, no chyba, ze pozyczy od kogos albo kupi sladowe ilosci. Pozostaje do tego kwestia padow i maszyny ktora to zrobi. Dlatego tez polecalem dosyc przyjemny w pracy ( latwy ) i sprawdzony plastx, w sytuacji gdy kupujemy wszystko od zera oczywiscie mogloby miec to sens : kupic plast X albo odkupic nawet uzywke od kogos do tego papierki na mokro i lecimy. Wiadomo tutaj zabezpieczenie jeszcze zabezpieczenie pozostaje: fajna rzecz, sam uzywam. ( bo za bardzo wyboru w produktach nie ma ) meguiars headlight protectant i sobie chwale, mała kropka wielkosci groszku wystarcza na zabezpieczenie reflektorow, wiec produkt mega wydajny i do prywatnego uzytku wystarczy na lata.

Wiesz ludzie nawet pasta do zebow robia i twierdza, ze sie da Kwestia, ze musisz wybrac opcje , ktora dla Ciebie jest najkorzystniejsza czasowo/cenowo/ poziom trudnosci. Moze masz jakiegos kolege, ktory bawi sie w detailing to wtedy zawsze latwiej/taniej/ szybciej gdyby Ci pomogl, albo cos uzyczyl

lepiej uj±ć się tego nie dało :) Konkretnie ujęta odpowiedz :) Tylko cudotwórcy robi± lampy z zabezpieczeniem za 30zł nie maj±c produktów. W polsce to się wszystko da.

Kilka razy bawiłem tlenkiem ceru na kloszach szklanych ale efekt nie był zadowalaj±cy, lepiej kupić nowe klosze, bo z wiekiem szkło od ¶rodka się również wypala i ma to wpływ na ¶wiecenie.

MM63
13-07-14, 12:42
lepiej uj±ć się tego nie dało :) Konkretnie ujęta odpowiedz :) Tylko cudotwórcy robi± lampy z zabezpieczeniem za 30zł nie maj±c produktów. W polsce to się wszystko da.

Kilka razy bawiłem tlenkiem ceru na kloszach szklanych ale efekt nie był zadowalaj±cy, lepiej kupić nowe klosze, bo z wiekiem szkło od ¶rodka się również wypala i ma to wpływ na ¶wiecenie.

Ja zrobiłem lampy za mniej niż 20zł. Dwie.
Po mniej/więcej dwóch latach nic się z nimi nie dzieje.

xeN
13-07-14, 13:18
Ja zrobiłem lampy za mniej niż 20zł. Dwie.
Po mniej/więcej dwóch latach nic się z nimi nie dzieje.
Czyli da się. Bo jak widzę że proponuj± mi co¶ kupić za 110 zł to ja dziękuje. Tylko tego automax'a użyłe¶? Czym zabezpieczyłe¶?

MM63
13-07-14, 13:19
Niczym nie zabezpieczałem. Najpierw był papier na mokro, a na koniec automax.

xeN
13-07-14, 13:27
To jak się stało że dalej s± w stanie jak po polerce? Niby filtr UV posiada. Taka 75g wystarczy na reflektory?

marwol
13-07-14, 14:28
jeszcze raz zapytam : autor tego tematu jakie ma lampy - szklane czy plastiki ??

xeN
13-07-14, 15:01
Honda VI MB3 ma reflektory plastikowe.

iljash
13-07-14, 15:23
szklo mozesz meczyc tylko tlenkiem i do tego cos np takiego
http://www.flexipads.pl/produkty/polerowanie-szkla--kamieni--metalu-1

( dyski polerskie do szkla ) ja mam taki wiekszy, ale widze, ze sa mniejsze, wiec do reflektorow powinno byc jak znalazl. Tylko tez nie wiem jakie efekty beda i czy beda bo reflektorow jeszcze szklanych tlenkiem nie robilem :)

xeN
14-07-14, 14:38
To czym to w końcu polecacie polerować? Pasta + co? G±bka polerska? Jaka¶ mikrofibra? Najlepiej chyba aby na wkrętarkę co¶ założyć.

woPo
15-07-14, 22:14
G±bka styka.

Ale zaczynać od papieru 600-800 to przesada. Ja zaczynam od 1200 przy najgorszych lampach a wykańczam 2500. Startuj±c takim ziarnem tylko niepotrzebnie sobie można narobić więcej roboty.

xeN
18-07-14, 15:49
G±bka styka.

Ale jaka? Tego jest pełno na allegro o różniej grubo¶ci, twardo¶ci itd. Może w mrówce co¶ znajdę?

xeN
03-09-14, 14:07
Zrobiłem 1500-2000-2500 (aczkolwiek 1500 było trochę mało), potem pasta Automax g±bk± różow± na wiertarkę, wyszło nie najgorzej, może wrzucę potem zdjęcia dla porównania. :)

Gr4b3Q
08-09-14, 19:48
Zrobiłem 1500-2000-2500 (aczkolwiek 1500 było trochę mało), potem pasta Automax g±bk± różow± na wiertarkę, wyszło nie najgorzej, może wrzucę potem zdjęcia dla porównania. :)

Ja robiłem 800-1200-2000, pasta polerska Menzerna FG400 i ¶rednio twarda g±bka - reflektory jak nowe.

cien3d
08-09-14, 20:12
Kolego ja miałem strasznie zajechane reflektory. Polerowałem g±bk± zakupion± w lakierni samochodowej. G±bka koloru białego do nowego lakieru. Pasta polerska M3 z biał± nakrętk±, a następnie pasta M3 z zielon± nakrętk±. Polerowałem polerk± z regulowanymi obrotami. Na pocz±tek jeszcze umyłem reflektory od ¶rodka bo były zżółkłe. Efekt zajefajny w porównaniu do tego co było.
Co do żółtych lamp od ¶rodka to może być problem. Żółte plamy to oznaka przepalania się reflektorów. Ja u siebie trochę wymyłem t± żółć, ale w przyszło¶ci lampy do wymiany.

xeN
09-09-14, 23:39
Moje zżółkłe od ¶rodka to w sumie nie s±, oceniam 8/10, ale i tak by się przydało je umyć. Ile trwa cała robota mycia?
Chyba przejadę jeszcze raz t± past±, bo nie s± jakie¶ takie w pełni ostre, mam na my¶li że maj± jak±¶ lekk± powłokę, a chyba powinny być lepsze.

Jak bym miał polerować od nowa od 800, można tak? Czy dokopie się do jakie¶ warstwy co zajadę reflektory?

xeN
27-06-16, 19:01
Reflektory wytrzymały ponad rok po czym znowu zżółkły, jeszcze raz przejadę papierem i tym razem Plast-X i spróbuje je umyć od wewn±trz.

Guscioren
27-06-16, 21:20
Reflektory wytrzymały ponad rok po czym znowu zżółkły, jeszcze raz przejadę papierem i tym razem Plast-X i spróbuje je umyć od wewn±trz.

Zabezpieczałe¶ je czym¶ po polerce?

xeN
27-06-16, 23:21
Wiadomo że nie, i pewnie dlatego tak wyszło, tak czy inaczej nie byłem zadowolony z efektu więc może tym razem pójdzie mi lepiej. ;)

rryba
28-06-16, 11:06
Panowie mam pytanie , czy warto brać sie za to bez maszyny i wykończyć recznie przy uzyciu UC ? Mozliwe to wogole i ile pracy trzeba po¶wiecić ? :)

Wenega
28-06-16, 11:44
Panowie mam pytanie , czy warto brać sie za to bez maszyny i wykończyć recznie przy uzyciu UC ? Mozliwe to wogole i ile pracy trzeba po¶wiecić ? :)

nie

Guscioren
28-06-16, 21:33

Nie chce być nie miły ale ręcznie to co innego można zrobić, ale też nie wypada :D
Tylko nie wpadnij na genialny pomysł z past± do zębów https://lh3.googleusercontent.com/-depNciDQw_Q/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAUA/SVCTkVU9fgY/s46-c-k-no/photo.jpg