Zobacz pełn± wersję : Jaka g±bka polerska? Polerowanie reflektorów.
Witam, przymierzam się do renowacji swoich lamp w 5D. Na allegro jest wiele g±bek polerskich dlatego chciał bym się zwrócić do was o pomoc któr± kupić?
2000 < 2500 < Farcela < Tempo będzie OK? Czy może zacz±ć od 1500?
Farecla robi spory gnój dookoła...
Zależy w jakim stanie s± lampy. Ja bym zacz±ł od papieru 800, a potem 1000, 1500. To tak mniej więcej.
Na koniec ja na przykład użyłem pasty automax, takiej do aluminium.
600/800/1000/1500/2000 i mógłby¶ spokojnie skończyć na 2500p. Papier wodny, częste moczenie. Farecle sobie zdecydowanie odpu¶ć - to tempe narzędzie domorosłego "polernika" a nie detailera. Zamiast Farecli i Tempo zaopatrz się np. w Meguiar’s Headlight Restoration Kit gdzie spokojnie dokończysz tym robotę. Na koniec co¶ na zabezpieczenie zdartej powłoki chroni±cej przed UV.
tempo :D wrzuc w google grafika jak wyglada powierzchnia po "korekcie " pasta tempo, mysle, ze ciekawe wyniki powinny dac Ci do myslenia.
Masz jakiekolwiek pasty czy chcesz dopiero kupowac ?
W jakim stanie reflektory, sa rysy, jesli sa to jakie ? Bo 2000 to moz byc za malo, a znowu niewiadomo czy jest sens zaczynac az od 600 . Jesli nawet nie kit , ktory proponuje kolega, to moze uda Ci sie odkupic od kogos sam PLASTX, a jak nie to normalna pasta tnaca i wykonczeniowa. Ewentualnie napisz jeszcze z krotkim konkretnym pytaniem i moze zdjeciem do kolegi embargo to CI cos najsensowniej doradzi :)
Wojtec12345678
11-07-14, 21:44
Tempo daje radę,na prawdę :D byłem w szoku, ale do 1 mycia hahaha wszystko zeszło
P.s. pamiętaj żeby przysn±ć lampkę specjalnym lakierem , bo będziesz się męczył, wszystko ładnie wypolerujesz, jedna zima i będzie to co przedtem
Dlatego pytam co polecacie. Nie mam jeszcze nic kupione - no poza wiertark±, chyba że wkrętarka się nada to nie musiał bym kabla ci±gn±ć, w tygodniu mam zamiar się za to zabrać. Szczerze to rys za bardzo nie widziałem, jednie nasad żółtego koloru, ogólnie to tragicznie nie wygl±da ale wolę jednak się za to zabrać ze względu na wygl±d jak i widoczno¶ć w nocy. Po południu postaram się zrobić jakie¶ zdjęcia.
Pastę PlastX można dostać za 39 zł z wysyłk± na allegro.pl, mówicie będzie dobre? Jak± g±bkę do tego? I jaki preparat na zabezpieczenie? Oczywi¶cie prosił bym o nie przesadzanie z cen± bo okaże się że u specjalisty zrobię to za niewiele drożej a nie o to przecież chodzi.
MasterShine
12-07-14, 07:22
bo u specjalisty wyjdzie Cię 80 -150 zł za reflektor :) przynajmniej ja tyle biorę.A skoro nie masz bardzo zniszczonych i zmatowiałych cena będzie niższa.
Lampę trzeba zabezpieczyć na sam koniec aby Ci szybko nie zmatowiała - MEGUIARS HEADLIGHT PROTECTANT
1500->2000->2500->3000 -> fg 500 (biały flexi) -> pf 2500 (żólty flexi) -> ff4000 (czarny flexi) -> zabezpieczenie meguiar's headlight protectant sprawdzony zestaw - w przypadku braku głębokich rys.
Dobrym produktem jest tez ten - http://www.mastershine.pl/powerplastic-4lights-236ml-p-347.html mothers ma takie kulki do pracy - specjalnie do prac ale można to spokojnie na padzie zrobić. ten produkt odrazu również zabezpiecza lampę.
Aktualne zdjęcia - http://imgur.com/a/5hfwf#10
Chciał bym się zamkn±ć ze wszystkim do 60zł maksymalnie 80zł, czytałem że niektórzy wydali nie więcej niż 30zł a wyszło im to bardzo dobrze, dlatego te ceny mnie trochę dziwi±.
Prosił bym o ostateczny werdykt co kupić.
30 zl , no to kupujesz taka farecle kilka papierkow na mokro i masz 30 zl , da sie ? da sie tylko to dalej bedzie robione ta cholerna farecla.
Tez pytalem czy masz juz jakies pasty/ materialy czy bedziesz kupowal, bo to co kolego MasterShine proponujesz jest ok, ale nie dla kogos kto musi wszystko kupic od zera, bo gdy kolega xeN popatrzy na ceny menzerny w najmniejszych buteleczkach 400/500 + 2500 + 4000 to sie przerazi, mimo iz zuzyje ich tyle co nic i pasty "nie zgina" to dalej musi iles tam gotowki wydac na start, no chyba, ze pozyczy od kogos albo kupi sladowe ilosci. Pozostaje do tego kwestia padow i maszyny ktora to zrobi. Dlatego tez polecalem dosyc przyjemny w pracy ( latwy ) i sprawdzony plastx, w sytuacji gdy kupujemy wszystko od zera oczywiscie mogloby miec to sens : kupic plast X albo odkupic nawet uzywke od kogos do tego papierki na mokro i lecimy. Wiadomo tutaj zabezpieczenie jeszcze zabezpieczenie pozostaje: fajna rzecz, sam uzywam. ( bo za bardzo wyboru w produktach nie ma :D ) meguiars headlight protectant i sobie chwale, mała kropka wielkosci groszku wystarcza na zabezpieczenie reflektorow, wiec produkt mega wydajny i do prywatnego uzytku wystarczy na lata.
Wiesz ludzie nawet pasta do zebow robia i twierdza, ze sie da :D Kwestia, ze musisz wybrac opcje , ktora dla Ciebie jest najkorzystniejsza czasowo/cenowo/ poziom trudnosci. Moze masz jakiegos kolege, ktory bawi sie w detailing to wtedy zawsze latwiej/taniej/ szybciej gdyby Ci pomogl, albo cos uzyczyl :)
Ok, zamówię ten PlastX, chyba że ma kto¶ sprzedać aby starczyło? Kupie papiery 1000,1500,2000,2500. Spróbuje zetrzeć lampy ręcznie aby już nie wydziwiać ze specjalnymi papierami na wiertarkę, chyba że znajdę co¶ w sklepach. Na koniec trzeba użyć tego preparatu i to już lepiej wiertark± pewnie. Sprawdzałem g±bki na allegro ale jest i sporo i nie wiem któr± wybrać.
Ten Meguiars Headlight Protectant, to aż 47 zł + PlastX papiery i g±bka to spokojnie ponad 100 zł wyjdzie, nie ma sensu jak dla mnie.
W skrócie, jaka g±bka na wkrętarkę no i co¶ tańszego do ochrony abym nie musiał za pół roku znowu polerować.
szklane reflektory też tak łatwo pójd± Panowie??
szklane reflektory też tak łatwo pójd± Panowie??
Niestety nie. Ze szklanymi nic nie zrobisz.
Jedynie tlenek ceru, ale ciężka robota.
Zmatowiły Ci czy jak? A nie s± po prostu brudne wewn±trz?
a autor jakie ma?? bo zgłupiałem :/
MasterShine
13-07-14, 11:28
30 zl , no to kupujesz taka farecle kilka papierkow na mokro i masz 30 zl , da sie ? da sie tylko to dalej bedzie robione ta cholerna farecla.
Tez pytalem czy masz juz jakies pasty/ materialy czy bedziesz kupowal, bo to co kolego MasterShine proponujesz jest ok, ale nie dla kogos kto musi wszystko kupic od zera, bo gdy kolega xeN popatrzy na ceny menzerny w najmniejszych buteleczkach 400/500 + 2500 + 4000 to sie przerazi, mimo iz zuzyje ich tyle co nic i pasty "nie zgina" to dalej musi iles tam gotowki wydac na start, no chyba, ze pozyczy od kogos albo kupi sladowe ilosci. Pozostaje do tego kwestia padow i maszyny ktora to zrobi. Dlatego tez polecalem dosyc przyjemny w pracy ( latwy ) i sprawdzony plastx, w sytuacji gdy kupujemy wszystko od zera oczywiscie mogloby miec to sens : kupic plast X albo odkupic nawet uzywke od kogos do tego papierki na mokro i lecimy. Wiadomo tutaj zabezpieczenie jeszcze zabezpieczenie pozostaje: fajna rzecz, sam uzywam. ( bo za bardzo wyboru w produktach nie ma ) meguiars headlight protectant i sobie chwale, mała kropka wielkosci groszku wystarcza na zabezpieczenie reflektorow, wiec produkt mega wydajny i do prywatnego uzytku wystarczy na lata.
Wiesz ludzie nawet pasta do zebow robia i twierdza, ze sie da Kwestia, ze musisz wybrac opcje , ktora dla Ciebie jest najkorzystniejsza czasowo/cenowo/ poziom trudnosci. Moze masz jakiegos kolege, ktory bawi sie w detailing to wtedy zawsze latwiej/taniej/ szybciej gdyby Ci pomogl, albo cos uzyczyl
lepiej uj±ć się tego nie dało :) Konkretnie ujęta odpowiedz :) Tylko cudotwórcy robi± lampy z zabezpieczeniem za 30zł nie maj±c produktów. W polsce to się wszystko da.
Kilka razy bawiłem tlenkiem ceru na kloszach szklanych ale efekt nie był zadowalaj±cy, lepiej kupić nowe klosze, bo z wiekiem szkło od ¶rodka się również wypala i ma to wpływ na ¶wiecenie.
lepiej uj±ć się tego nie dało :) Konkretnie ujęta odpowiedz :) Tylko cudotwórcy robi± lampy z zabezpieczeniem za 30zł nie maj±c produktów. W polsce to się wszystko da.
Kilka razy bawiłem tlenkiem ceru na kloszach szklanych ale efekt nie był zadowalaj±cy, lepiej kupić nowe klosze, bo z wiekiem szkło od ¶rodka się również wypala i ma to wpływ na ¶wiecenie.
Ja zrobiłem lampy za mniej niż 20zł. Dwie.
Po mniej/więcej dwóch latach nic się z nimi nie dzieje.
Ja zrobiłem lampy za mniej niż 20zł. Dwie.
Po mniej/więcej dwóch latach nic się z nimi nie dzieje.
Czyli da się. Bo jak widzę że proponuj± mi co¶ kupić za 110 zł to ja dziękuje. Tylko tego automax'a użyłe¶? Czym zabezpieczyłe¶?
Niczym nie zabezpieczałem. Najpierw był papier na mokro, a na koniec automax.
To jak się stało że dalej s± w stanie jak po polerce? Niby filtr UV posiada. Taka 75g wystarczy na reflektory?
jeszcze raz zapytam : autor tego tematu jakie ma lampy - szklane czy plastiki ??
Honda VI MB3 ma reflektory plastikowe.
szklo mozesz meczyc tylko tlenkiem i do tego cos np takiego
http://www.flexipads.pl/produkty/polerowanie-szkla--kamieni--metalu-1
( dyski polerskie do szkla ) ja mam taki wiekszy, ale widze, ze sa mniejsze, wiec do reflektorow powinno byc jak znalazl. Tylko tez nie wiem jakie efekty beda i czy beda bo reflektorow jeszcze szklanych tlenkiem nie robilem :)
To czym to w końcu polecacie polerować? Pasta + co? G±bka polerska? Jaka¶ mikrofibra? Najlepiej chyba aby na wkrętarkę co¶ założyć.
G±bka styka.
Ale zaczynać od papieru 600-800 to przesada. Ja zaczynam od 1200 przy najgorszych lampach a wykańczam 2500. Startuj±c takim ziarnem tylko niepotrzebnie sobie można narobić więcej roboty.
G±bka styka.
Ale jaka? Tego jest pełno na allegro o różniej grubo¶ci, twardo¶ci itd. Może w mrówce co¶ znajdę?
Zrobiłem 1500-2000-2500 (aczkolwiek 1500 było trochę mało), potem pasta Automax g±bk± różow± na wiertarkę, wyszło nie najgorzej, może wrzucę potem zdjęcia dla porównania. :)
Zrobiłem 1500-2000-2500 (aczkolwiek 1500 było trochę mało), potem pasta Automax g±bk± różow± na wiertarkę, wyszło nie najgorzej, może wrzucę potem zdjęcia dla porównania. :)
Ja robiłem 800-1200-2000, pasta polerska Menzerna FG400 i ¶rednio twarda g±bka - reflektory jak nowe.
Kolego ja miałem strasznie zajechane reflektory. Polerowałem g±bk± zakupion± w lakierni samochodowej. G±bka koloru białego do nowego lakieru. Pasta polerska M3 z biał± nakrętk±, a następnie pasta M3 z zielon± nakrętk±. Polerowałem polerk± z regulowanymi obrotami. Na pocz±tek jeszcze umyłem reflektory od ¶rodka bo były zżółkłe. Efekt zajefajny w porównaniu do tego co było.
Co do żółtych lamp od ¶rodka to może być problem. Żółte plamy to oznaka przepalania się reflektorów. Ja u siebie trochę wymyłem t± żółć, ale w przyszło¶ci lampy do wymiany.
Moje zżółkłe od ¶rodka to w sumie nie s±, oceniam 8/10, ale i tak by się przydało je umyć. Ile trwa cała robota mycia?
Chyba przejadę jeszcze raz t± past±, bo nie s± jakie¶ takie w pełni ostre, mam na my¶li że maj± jak±¶ lekk± powłokę, a chyba powinny być lepsze.
Jak bym miał polerować od nowa od 800, można tak? Czy dokopie się do jakie¶ warstwy co zajadę reflektory?
Reflektory wytrzymały ponad rok po czym znowu zżółkły, jeszcze raz przejadę papierem i tym razem Plast-X i spróbuje je umyć od wewn±trz.
Reflektory wytrzymały ponad rok po czym znowu zżółkły, jeszcze raz przejadę papierem i tym razem Plast-X i spróbuje je umyć od wewn±trz.
Zabezpieczałe¶ je czym¶ po polerce?
Wiadomo że nie, i pewnie dlatego tak wyszło, tak czy inaczej nie byłem zadowolony z efektu więc może tym razem pójdzie mi lepiej. ;)
Panowie mam pytanie , czy warto brać sie za to bez maszyny i wykończyć recznie przy uzyciu UC ? Mozliwe to wogole i ile pracy trzeba po¶wiecić ? :)
Panowie mam pytanie , czy warto brać sie za to bez maszyny i wykończyć recznie przy uzyciu UC ? Mozliwe to wogole i ile pracy trzeba po¶wiecić ? :)
nie
Nie chce być nie miły ale ręcznie to co innego można zrobić, ale też nie wypada :D
Tylko nie wpadnij na genialny pomysł z past± do zębów https://lh3.googleusercontent.com/-depNciDQw_Q/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAUA/SVCTkVU9fgY/s46-c-k-no/photo.jpg