PDA

Zobacz pełną wersję : EJ9 - problem ze skrzynią lub sprzęgłęm

Travis
11-07-14, 02:01
Mam od jakiegoś czasu szereg niepokojących objawów podczas zmiany biegów:
- bieg potrafi nie wskoczyć po wrzuceniu, tzn. lewarek niby wskoczył na właściwe miejsce, ale przy puszczaniu sprzęgła skrzynia jedynie cicho zgrzyta i auto nie jedzie (głównie na wstecznym bądź przy ruszaniu z jedynki), czasem też lewarek odskakuje (na wyższych biegach)
- czasem gdy chcę wrzucić na luz mam wrażenie, że bieg jałowy wchodzi z opóźnieniem (wciskam sprzęgło, wrzucam na luz i dopiero po sekundzie słyszę takie jakby stuknięcie w skrzyni)
- na luzie gdy nie trzymam sprzęgła z okolic skrzyni biegów dochodzi ciche buczenie
- lewarek zrobił się dziwinie miękki, chodzi nadal dość precyzyjnie choć coś lekko haczy przy zmianie biegów i wibruje mocniej niż kiedyś
Mógłby mi powiedzieć czy to może być coś poważnego?

royal2
13-07-14, 00:48
Podłączam się do pytania kolegi, mam podobne objawy u siebie.

usone
13-07-14, 01:09
Jezeli chodzi o bieg 1 i R to jest ponoc norma w 6g juz kiedys o tym czytalem i wiele osob tak ma(ja tez).. ;) od czasu do czasu daje to o sobie przypomniec lecz jak wczesniej przeczytalem nie ma sie czym przejmowac natomiast reszty obiawow nie zauwazylem w swoim ej6, aczkolwiek na 5 zaczelo mi cos dziwnie piszczecz co poruszylem na forum a na lozysko mi to nie wyglada :p jezdze z ta skrzynia juz 4 lata i odpukac jest wszystko ok aczkolwiek taka od crxa by sie przydala do mojego d16y7 ;)

A i wczesniej lewarek mi wirowal ale to jest od tego ze obroty spadaja na biegu jalowym wymienilem krokowy przeczyscilem przepustnice i jest ok. Mozliwe ze samo przeczyszczenie przepustnicy by pomoglo a krokowy wymienialem bo po 4 mscach w garazu po dzwonie zaczela mi wariowac i w miejscu sam mi obrotomierz skakal i w miejscu pokazywala mi nawet ze jade 220km/h. :D

UNK
13-07-14, 12:08
Jeśli sprzęgło masz puszczone i słyszysz szum ze skrzyni to znaczy,że łożyska mają już dość i sie odzywają.
Mam to samo u siebie,u mnie jeszcze idzie dziwne echo ze skrzyni podczas jazdy ale póki co jeszcze śmigam