Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zawyżone wskazania licznika

zwiduch
06-07-14, 22:38
Witam serdecznie!
Mam pytanie, jeżdżę Honda Civic VII 5D 1,4 90KM już jakieś dwa lata. Nic oprócz standardowych usterek jej nie dolega, jedna tylko sprawa nie daje mi do końca spokoju. Licznik km zawyża mi wskazanie o ok. 15%, podobnie prędkościomierz. Sprawdzałem już to na różne sposoby i wychodzi jak byk 15% więcej. Co mogłoby być tego przyczyną, jakiś czujnik w skrzyni biegów czy coś? Jak ją kupowałem właśnie skrzynia biegów była do roboty (znajomy problem z łożyskami). Dodam, iż koła, felgi są takie jak powinny być. Jeszcze jedno spalanie też troszkę mnie zadziwia ciągle na poziomie 9-10l z tym, że 95% przebiegów to miasto, mechanicy mówią, że to honda i to normalne. Jadąc na wczasy, czyli cały czas trasa 100 - 120 km/h spalanie na poziomie 6,8-7 l. Czy uszkodzona sonda lambda musi się objawiać kontrolką?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

kwadrat
06-07-14, 23:48
Spalanie jest jak najbardziej w normie - ciężkie auto i mały silnik niestety w mieście będzie więcej palił. Zawyżanie prędkości przez licznik o 10% i nawet więcej też jest normalne i to nie tylko w hondach.Może też wynikać ze zużycia opon bo między nową a zużytą oponą różnica w średnicy koła to już ponad 1cm. Napisz jeszcze jaki jest rozmiar opon.