PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zegarami

s4ng0
05-07-14, 21:47
Witam. Pany, potrzebuję rady.

Chciałem sobie zamontować białe tarcze zegarów do Cifa, no i zamontowałem, wskazówki zdejmowałem ostrożnie, co by nie zniszczyć tych cienkich bolców. No i się udało, zdjąłem, założyłem nowe tarcze, wszystko było ok, wskazówki znajdowały się tam gdzie powinny się znajdować :D

Podłączyłem wszystko do samochodu i tu już zonk: Obroty po włączeniu silnika pokazują 2,5k, a prędkościomierz przy staniu w miejscu pokazuje prędkość 50km/h.

I teraz Panowie taka sprawa: licznik jest już do zezłomowania czy da się to jakoś odkręcić?

Bardzo proszę o porady :)

firstborne
06-07-14, 01:00
Przy gazowaniu też nic potem nie wraca do normy? Ze wskazówkami 'cińko' jak je uszkodzisz, licznik wtedy faktycznie na szrot, co z tego, że je ostrożnie zdejmowałeś - jednemu się uda i będzie wszystko ok a drugiemu już nie...kwestia jakiegoś dziwnego przypadku.

s4ng0
06-07-14, 10:17
Udało mi się je wycofać do stanu wyjściowego. Ustawiałem wskazówkę i odpalałem samochód by sprawdzić, zeszło mi z godzinę, ale wszystko jest ok :D

Tylko teraz pytanie - mimo, że jest licznik dobrze ustawiony - jakie jest prawdopodobieństwo, że może przekłamywać przy prędkości?

Brylant1
06-07-14, 10:22
Wez gps i sprawdz czy predkosci sa podobne

novi
08-07-14, 10:12
GPS jest dokładniejszy i nigdy nie będzie wskazywał tyle ile licznik, powinien wskazywać trochę mniej niż licznik. Ciężko stwierdzić czy idealnie założyłeś wskazówki. Obrotomierz sprawdź kręcąc do odcinki i zobaczysz czy coś się nie poprzestawiało. Ewentualnie przejedź się i sprawdź czy przy 100 km/h obrotek pokazuje mniej więcej 2600 obr/min.

sebawo
08-07-14, 11:00
sprawdź czy przy 100 km/h obrotek pokazuje mniej więcej 2600 obr/min

Ciekawe skąd żeś to majster wziął? Ja mam przy 100km/h ponad 3tysie ;) mam uszkodzony licznik? :D

novi
10-07-14, 10:07
Kto wie ... :D To taki domowy sposób :D Przy seryjnych silnikach i skrzyniach kiedyś wśród znajomych tak sprawdzaliśmy i wszystkim podobnie wskazywało.

sebawo
10-07-14, 11:33
przecież to chłopie od skrzyni wszystko zależy, wystarczy inne przełożenie główne, inne ratio na biegu. No chyba, że się jeździ Dacią (http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4678&postdays=0&postorder=asc&start=105), to wszystko jest możliwe :P

s4ng0
10-07-14, 11:34
Z tego co pamiętam, na 2500 obrotów miałem na 5 90km/h, a liczydło wskazuje prawie 110 :D
Na GPS też sprawdzałem, kłamie o 15km/h, ale obrotek już udało mi sie na cacy ustawić
Spróbuję jeszcze pokombinować, żeby to trochę ustawić do pionu..